Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tekojääratojen rikkinäiset maksuautomaatit laukaisivat pummi-ilmiön Helsingissä – "Ärsyttää, että luisteluaika kuluu jonottamiseen"

Oulunkylän maksullisella tekojääradalla luistelemassa käyvä perhe ihmettelee tekojääradan vaihtuvia aukioloaikoja ja toimimattomia maksuautomaatteja.

Kahden lapsensa kanssa joulun jälkeen luistelemassa käynyt äiti kertoo, että osa automaateista on jatkuvasti pois käytöstä. Toiminnassa olevat laitteetkin ovat niin hitaita, että ihmiset kävelevät automaattien ohi.

– Ärsyttää, että yleisöluistelijoille varattu vähäinen jääaika kuluu maksuautomaatille jonottamiseen. Itse kannatan ohikävelemistä, kun yleisöluisteluaika on kello 10–11.30 ja hallin ulkopuolella on 50 hengen jono. Kukin jonottaja työntää vuorollaan kolikkoa laitteeseen, kone jää jumiin ja koko jono seisoo, nainen tiivistää.

– Kaupungin kassa ei ihan hirveästi näiden jonottajien euroista kartu. Maksan mielelläni hyvästä jäästä, mutta älytön jono muutaman euron takia tekee varkaan, nainen jatkaa.

Sama tilanne automaattien kanssa oli viime viikolla Käpylässä.

Oulunkylän aluetiimin liikuntapaikkamestarin Jukka Kajanderin mukaan maksuautomaattien hitaus on kaupungin liikuntapalveluiden tiedossa.

– Automaateista on tullut palautetta muun muassa hitauden takia ja siitä syystä että mobiilimaksaminen ei onnistu.

Automaattien ongelmat johtuvat monesta eri syystä.

– Nykyiset Almex-automaatit ovat todella iäkkäitä, eivätkä kaikilta ominaisuuksiltaan vastaa tätä päivää. Mobiilimaksamiseen on tosin tulossa muutos uuden automaatin myötä, Kajander jatkaa.

Tapaninpäivänä yksi maksuautomaatti oli pois käytöstä, koska sen piirilevy oli rikkoutunut.

Oulunkylän tekojää on suosittu liikuntapaikka. Esimerkiksi joulukuussa yleisöluistelussa kävi noin 12 000 luistelijaa.

Maksuautomaattien ohi kävelevien ihmisten määrä ei Kajanderin mukaan kerro koko totuutta.

– Maksuautomaattien ohi menee paljon sellaisia asiakkaita, joilla on luisteluun oikeuttava kausikortti. Samoin ohi kulkevat kunto- ja voimistelusaliin sekä teroituspalveluun menevät asiakkaat.

Kajander myöntää kuitenkin, että hitaasti toimivat automaatit saattavat antaa luistelijoilla kipinän siihen, että maksu jää maksamatta.

– Toki jotkut asiakkaat voivat mennä ruuhka-aikoina niin sanotusti pummilla. Pääsääntöisesti rehellinen suomalainen kuntoilija maksaa käynnistään.

Helsinkiläisäiti ihmettelee myös kaupungin nettisivuilla ilmoitettuja tekojäiden aukioloaikoja, jotka eivät ainakaan joulun välipäivinä pitäneet paikkansa

– Kaupungin nettisivuilla oli aivan eri poikkeusaikataulut kuin hallilla. Mekin menimme jäälle kiireellä, että ehdimme ennen kolmea. Lähtiessämme pois huomasimme, että kenttä olisi ollut auki kuuteen. Samanlaista aikataulusekoilua oli joulun aikaan. Verkkosivuilla eri tiedot kuin hallilla.

Kaupungin nettisivuilla olevat aukioloajat ovat pääsääntöisesti oikeita. Näin toteaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapaikkojen yksikön päällikkö Turo Saarinen yleisesti kenttien aukioloajoista.

– Joskus valvoja saattaa avata ovet hieman aiemmin, mikäli jonoa liikuntapaikkaan on kertynyt.