Helsingin keskustan läheltä katoaa 360 ilmaista parkkipaikkaa – tänne auton voi pysäköidä pidemmäksi aikaa

Vielä alkuvuodesta asukaspysäköintimerkit olivat peitettyinä Hietaniemen hautausmaan alueella. Uudet pysäköintimaksut tulivat voimaan maaliskuun puolivälissä. Arkistokuva. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Ilmainen pysäköinti loppuu Hietaniemestä tämän kevään aikana. Yhteensä 360 nykyistä pysäköintipaikkaa muutetaan asukaspysäköinniksi. Alueelle ei kaupungin mukaan jää yhtään ilmaista parkkipaikkaa.

Syynä ovat Mechelininkadun uudistukset, joiden vuoksi alueelta poistui yhtensä sata pysäköintipaikkaa.

Samalla halutaan myös helpottaa hautausmaan, krematorion ja uimarannan käyttäjien pysäköintiä. Pysäköinti on jatkossa maksullista kaikkina päivinä, myös viikonloppuisin kello 9–21.

Helsingin kaupunki teki asiasta päätöksen viime vuoden toukokuussa.

Kaupunki ei pysty vielä vahvistamaan, milloin ilmainen pysäköinti päättyy Hietaniemessä. Toistaiseksi alueelle on tuotu pysäköinnistä kertovat liikennemerkit, mutta ne on peitetty.

Ennen kuin pysäköinti voidaan muuttaa maksulliseksi, täytyy alueelle asentaa myös lippuautomaatit. Niitä on tilattu kaksi.

Koska maa ei ole roudassa, onnistuu asennus todennäköisesti jo talven aikana.

– Tämän hetken tiedon mukaan automaatit ovat paikoillaan noin neljän viikon sisällä, sanoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin kaupungilta.

– Maaperä voi jäätyä talven aikana, jonka vuoksi automaattien asennus saattaa jäädä ensi kesään, sanoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Tomi Laine.

Kuva: Helsingin kaupunki Helsingin kaupunki

Hietaniemi on keskustan läheisyyden vuoksi Helsingin tunnetuimpia paikkoja, jossa on mahdollisuus ilmaiseen pysäköintiin. Viime viikonloppuna pitkäaikaispysäköinnissä oli muun muassa limusiini, matkailuautoja ja pitkä rivi pakettiautoja.

Se on kaukana alueista, joissa on paljon työpaikkoja. Parhaimmillaan autoja on ollut pysäköitynä useiden satojen metrien matkalla.

– Hietaniemen pysäköinti on jäänyt maksuttomaksi, koska sen sijainti on tietyllä tapaa syrjäinen, sanoo liikenneinsinööri Juha Hietanen Helsingin kaupungilta.

Myös Hernesaaressa on maksutonta pysäköintiä.

– Se on vanhaa teollisuusaluetta. Hernesaaren maksuton pysäköinti poistuu vaiheittain alueen rakentuessa. Lopputilanteessa kadunvarsipysäköinti on maksullista, Hietanen kertoo.

Kantakaupungissa on vielä muutamia maksuttomia pysäköintejä.

– Niitä ollaan pikkuhiljaa poistamassa. Aikaisemmin Tervasaaren kannaskin oli maksuton, mutta pikkuhiljaa sekin muuttui maksulliseksi.

Hietaniemen ja Hernesaaren lisäksi kantakaupungissa on paljon maksutonta pitkäaikaispysäköintiä Vallilassa. Kuortaneenkadulla, Pälkäneentiellä ja Nilsiänkadulla on kuitenkin tuhansia työpaikkoja, joten arkisin paikan saaminen on vaikeaa.

Sörnäisissä vapaata pysäköintiä on muun muassa Sörnäisten rantatien ja Lintulahdenkadun alueella.

Jäähallin läheisyydessä ilmaisia pysäköintialueita on Laaksossa ja Pohjoisella Stadiontiellä. Jäähallin parkkipaikka on maksullinen tapahtumapäivinä.

Hietalahdessa ja Kaivopuistossa on muutamia ilmaisia paikkoja.

Lyhytaikaista ilmaispysäköintiä on eri puolilla kantakaupunkia aivan ydinkeskustaa lukuun ottamatta.

Pysäköinnin maksullisuus tulee aina tarkastaa liikennemerkeistä.

Linkit pysäköintikarttoihin löytyvät osoitteesta www.hel.fi/pysakointi.

Hietaniemessä on mahdollisuus ilmaiseen pitkäaikaispysäköintiin. Kuva: Aapo Siippainen Aapo Siippainen

Hietasen mukaan kaupunki on linjannut, että työmatkoissa suositaan kestäviä liikkumismuotoja eikä pitkäaikaiseen pysäköintiin kannusteta.

Näin saadaan lisää tilaa lyhytaikaiselle asiointipysäköinnille ja katuverkon kuormitus pienenee ruuhka-aikoina.

– Pitkässä juoksussa kaikki ilmaiset pysäköinnit tulevat poistumaan keskustasta. On myös hassua, että vierekkäin on maksullista ja ilmaista pysäköintiä. Alueet täytyy saada yhtenäisiksi, Hietanen sanoo.

Ilmaisesta pysäköinnistä halutaan luopua myös sen takia, että autot saattavat jäädä paikoilleen.

– Kaupunki voi siirtää auton pois, jos se on selvästi hylätty ja huonokuntoinen, Kaija Kossila sanoo.

– Katualueella ei saa pitää autoa, jota ei tosiasiallisesti käytetä liikenteessä. Tällöin voidaan antaa pysäköintivirhemaksu. Tarkistamme, onko esimerkiksi ajoneuvon katsastus, verot tai vakuutus laiminlyöty. Teemme aina kokonaisharkinnan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tripla lyhentää aukioloaikoja – näin käy ilmaiselle pysäköinnille 14.1.2020 19:30
  2. Kauppakeskus Tripla taipui – lisäsi maksutonta parkkiaikaa 19.11.2019 16:42
  3. Kohu nousi Triplan parkkihallista jo ennen avajaisia: 2,5 e/30 min – "Eikö ne opi, Redissä oli jo huono alku" 16.10.2019 9:56
  4. Arkkitehtien vieroksuma Töölön kolossi kutistui – myös maanalainen pysäköintihalli poistettiin suunnitelmasta 2.12.2019 16:15
  5. "Uuteen pysäköintilaitokseen ajaminen on stressaavaa asiakkaille" – Isot parkkihallit koetaan vaikeaselkoisiksi, neuvoja hallien pikapuhelimista kysellään päivittäin 20.11.2019 20:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut