Helsingin keskustan läheltä katoaa 360 ilmaista parkkipaikkaa – tänne auton voi pysäköidä pidemmäksi aikaa

Vielä alkuvuodesta asukaspysäköintimerkit olivat peitettyinä Hietaniemen hautausmaan alueella. Uudet pysäköintimaksut tulivat voimaan maaliskuun puolivälissä. Arkistokuva. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Ilmainen pysäköinti loppuu Hietaniemestä tämän kevään aikana. Yhteensä 360 nykyistä pysäköintipaikkaa muutetaan asukaspysäköinniksi. Alueelle ei kaupungin mukaan jää yhtään ilmaista parkkipaikkaa.

Syynä ovat Mechelininkadun uudistukset, joiden vuoksi alueelta poistui yhtensä sata pysäköintipaikkaa.

Samalla halutaan myös helpottaa hautausmaan, krematorion ja uimarannan käyttäjien pysäköintiä. Pysäköinti on jatkossa maksullista kaikkina päivinä, myös viikonloppuisin kello 9–21.

Helsingin kaupunki teki asiasta päätöksen viime vuoden toukokuussa.

Kaupunki ei pysty vielä vahvistamaan, milloin ilmainen pysäköinti päättyy Hietaniemessä. Toistaiseksi alueelle on tuotu pysäköinnistä kertovat liikennemerkit, mutta ne on peitetty.

Ennen kuin pysäköinti voidaan muuttaa maksulliseksi, täytyy alueelle asentaa myös lippuautomaatit. Niitä on tilattu kaksi.

Koska maa ei ole roudassa, onnistuu asennus todennäköisesti jo talven aikana.

– Tämän hetken tiedon mukaan automaatit ovat paikoillaan noin neljän viikon sisällä, sanoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin kaupungilta.

– Maaperä voi jäätyä talven aikana, jonka vuoksi automaattien asennus saattaa jäädä ensi kesään, sanoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Tomi Laine.

Kuva: Helsingin kaupunki Helsingin kaupunki

Hietaniemi on keskustan läheisyyden vuoksi Helsingin tunnetuimpia paikkoja, jossa on mahdollisuus ilmaiseen pysäköintiin. Viime viikonloppuna pitkäaikaispysäköinnissä oli muun muassa limusiini, matkailuautoja ja pitkä rivi pakettiautoja.

Se on kaukana alueista, joissa on paljon työpaikkoja. Parhaimmillaan autoja on ollut pysäköitynä useiden satojen metrien matkalla.

– Hietaniemen pysäköinti on jäänyt maksuttomaksi, koska sen sijainti on tietyllä tapaa syrjäinen, sanoo liikenneinsinööri Juha Hietanen Helsingin kaupungilta.

Myös Hernesaaressa on maksutonta pysäköintiä.

– Se on vanhaa teollisuusaluetta. Hernesaaren maksuton pysäköinti poistuu vaiheittain alueen rakentuessa. Lopputilanteessa kadunvarsipysäköinti on maksullista, Hietanen kertoo.

Kantakaupungissa on vielä muutamia maksuttomia pysäköintejä.

– Niitä ollaan pikkuhiljaa poistamassa. Aikaisemmin Tervasaaren kannaskin oli maksuton, mutta pikkuhiljaa sekin muuttui maksulliseksi.

Hietaniemen ja Hernesaaren lisäksi kantakaupungissa on paljon maksutonta pitkäaikaispysäköintiä Vallilassa. Kuortaneenkadulla, Pälkäneentiellä ja Nilsiänkadulla on kuitenkin tuhansia työpaikkoja, joten arkisin paikan saaminen on vaikeaa.

Sörnäisissä vapaata pysäköintiä on muun muassa Sörnäisten rantatien ja Lintulahdenkadun alueella.

Jäähallin läheisyydessä ilmaisia pysäköintialueita on Laaksossa ja Pohjoisella Stadiontiellä. Jäähallin parkkipaikka on maksullinen tapahtumapäivinä.

Hietalahdessa ja Kaivopuistossa on muutamia ilmaisia paikkoja.

Lyhytaikaista ilmaispysäköintiä on eri puolilla kantakaupunkia aivan ydinkeskustaa lukuun ottamatta.

Pysäköinnin maksullisuus tulee aina tarkastaa liikennemerkeistä.

Linkit pysäköintikarttoihin löytyvät osoitteesta www.hel.fi/pysakointi.

Hietaniemessä on mahdollisuus ilmaiseen pitkäaikaispysäköintiin. Kuva: Aapo Siippainen Aapo Siippainen

Hietasen mukaan kaupunki on linjannut, että työmatkoissa suositaan kestäviä liikkumismuotoja eikä pitkäaikaiseen pysäköintiin kannusteta.

Näin saadaan lisää tilaa lyhytaikaiselle asiointipysäköinnille ja katuverkon kuormitus pienenee ruuhka-aikoina.

– Pitkässä juoksussa kaikki ilmaiset pysäköinnit tulevat poistumaan keskustasta. On myös hassua, että vierekkäin on maksullista ja ilmaista pysäköintiä. Alueet täytyy saada yhtenäisiksi, Hietanen sanoo.

Ilmaisesta pysäköinnistä halutaan luopua myös sen takia, että autot saattavat jäädä paikoilleen.

– Kaupunki voi siirtää auton pois, jos se on selvästi hylätty ja huonokuntoinen, Kaija Kossila sanoo.

– Katualueella ei saa pitää autoa, jota ei tosiasiallisesti käytetä liikenteessä. Tällöin voidaan antaa pysäköintivirhemaksu. Tarkistamme, onko esimerkiksi ajoneuvon katsastus, verot tai vakuutus laiminlyöty. Teemme aina kokonaisharkinnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 9. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 10. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 13. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 14. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 15. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 10. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 11. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.