Kiusaajat tekivät Tuomaksesta ihmisraunion – nyt hän haluaa kertoa tarinansa, jottei kukaan toinen joutuisi kokemaan samaa

Tuomas Väisänen on joutunut kokemaan vuosia jatkunutta kiusaamista. Ari Peltonen

Silja Kononen

Riihimäkeläistä Tuomas Väisästä, 22, kiusattiin koulussa viisi vuotta. Toiset lapset jättivät hänet yksin, nimittelivät ja nolasivat. Häntä tönittiin, peloteltiin sytkärillä, hänelle työnnettiin lunta kauluksesta sisään ja häntä pahoinpideltiin.

– Kuudennen luokan kevätlukukauden päätteeksi yksi tyyppi löi minua naamaan. Aloitin sitten kesälomani leuka mustana.

Suurimmaksi osaksi hän oli näkymätön. Hylkiö, jonka kanssa ei haluttu olla tekemisissä, eivät edes ne luokan kiltimmät tyypit, jotka eivät osallistuneet kiusaamiseen.

Kiusaajia oli muutama, yleensä yksi päätekijä sekä hännystelijöitä ja hiljaisia hyväksyjiä.

Tuomas kasvoi perheensä ainokaisena. Omasta mielestään hän oli aivan tavallinen, iloinen ja sosiaalinen poika.

Ala-asteen neljännellä jokin muuttui. Tuomas ei itse aluksi edes huomannut, että häntä alettiin eristää.

– Luokanvalvoja otti sen puheeksi ja sanoi vanhemmilleni, että vietän välitunnit usein yksin.

Yksinoloon tottuu. Välitunnit kuluivat koripalloa heitellen. Pahemmaksi tilanne muuttui, kun sanallinen kiusaaminen alkoi. Tuomas keskittyi koulunkäyntiin. Hän sai hyviä ja kohtalaisia numeroita, jonkin kympinkin.

– Kiusaamisen takia en jäänyt koulusta ikinä pois, vaikka sinne oli raskasta mennä. Kerran silmälasitkin hajosivat, kun kimpussani oli yhtä aikaa useampi poika.

Kiusaajat olivat aina poikia.

Kotona Tuomas uskalsi puhua asiasta. Pienemmistä tapauksista ei otettu kouluun yhteyttä, mutta kun tekoja oli kertynyt useampia, isä lähetti sähköpostia luokanvalvojalle ja rehtorille.

Järjestyi tapaamisia, joihin kiusattu ja kiusaajat kutsuttiin, mutta Tuomaksen mukaan ne eivät auttaneet kuin korkeintaan hetkeksi.

Kiusaajat pyysivät joskus anteeksi, mutta Tuomaksesta se ei tuntunut vilpittömältä. Hänelle on jäänyt mieleen opettajan toteamus, että ”pojat etsii itseään” sekä vähättelevä asenne, jota hän toisinaan tilanteissa koki.

Tuomaksen mielestä systemaattisella koulukiusaamisella ei ole mitään tekemistä poikamaisen nahistelun kanssa.

– Tietääkseni kiusaajat eivät saaneet jälki-istuntoa eikä heitä uhattu erottaa määräajaksi koulusta. Se oli vaan sitä puhumista.

– Siitä luokanvalvojalle pisteet, että hän kuitenkin uskoi minua, eikä sanonut, että ”sä vain liioittelet”.

Kiusaajiaan Tuomas ei päässyt pakoon yläasteelle siirryttäessä. Hän itse toivoo, että lapsista muodostettaisiin tuossa siirtymävaiheessa uusia ryhmiä ja kiusaajaporukat hajautettaisiin.

Kun tuli aika jatkaa lukioon, Tuomas pelkäsi, että kiusaaminen jatkuu.

– Ensimmäinen vuosi meni odottaessa, että milloin se alkaa.

Tuomakselle oli siinä vaiheessa kehittynyt kiusatun identiteetti. Hän ei arvostanut itseään.

– En osallistunut luokan yhteisiin menoihin, risteilylle tai vanhojentansseihin. Kiusaajat tavallaan veivät minulta elämäni.

Eräällä joululomalla Tuomas tunsi, ettei enää jaksa. Hän itki ja pelkäsi tekevänsä itselleen jotain, mutta kertoi vanhemmilleen olostaan. He hankkivat hänelle apua.

– Se puhuminen pelasti minut. Osalle tapahtuu peruuttamattomia juttuja, masentuneena on menty kauppakeskuksen vessaan ja ripustauduttu sinne.

Tuomas on saanut yksilöterapiaa, ja hänelle etsitään sopivaa mielialalääkettä. Lukion jälkeen hän pääsi armeijaan, muttei voinut suorittaa sitä loppuun.

– Niskani kipeytyi pahasti ja huimaavan olon vuoksi palvelus piti keskeyttää. Fysioterapeutti ei keksinyt muuta syytä huimaukselle, kuin että olen kiusaamisen vuoksi jännittänyt kehoani niin paljon.

Jopa invalidisoivasta huimauksesta huolimatta hän hakeutui opiskelemaan tietotekniikkaa ammattikorkeakouluun, ja saikin paikan. Siellä olisi pitänyt olla reipas ja tehokas – osata opiskella. Tässä kohtaa voimat loppuivat. Opiskelu ei luonnistunut, ja hän jäi jälkeen muista.

Koulukiusaaminen oli tehnyt hänestä parikymppisenä ihmisraunion.

– Kun katson tuttuja, jotka opiskelevat, seurustelevat tai ovat töissä, tulee ulkopuolinen olo.

Nyt Tuomas keskittyy parantamaan itseään terapiassa. Hän käy läpi kokemuksiaan ammattilaisen kanssa. Hän yrittää päästä eroon peloista ja rakentaa palasista uuden minän: hän toivoo vielä joskus olevansa taas se kiva poika. Hän ei ole tyhmä ja muita huonompi. Hän kelpaa.

– Koulusta olen saanut viestiä, ettei opiskelun aloittamista voi lykätä ikuisesti. Paikka menee todennäköisesti alta, ennen kuin saan itseni kuntoon. Mutta olen hyväksynyt sen. Tärkeintä on toipua rauhassa.

Vaikka mieli on vielä hauras, Tuomas on päättänyt, että jonain päivänä hän uskaltaa taas elää.

Ja kiusaajien valta on riisuttu pois.

Tämä juttu on julkaistu ensin Aamupostissa.

Valopilkku

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku tukee kiusattujen lasten vanhempia sekä entisiä että parhaillaan kiusaamista kokevia.

Raha-automaattiyhdistys on rahoittanut toimintaa 10 vuotta. Sitä koordinoi Harjulan Setlementti ry Lahdessa.

Järjestää koulutuksia ammattilaisille ja yhteistyömahdollisuuksia viranomaisille.

Toiminta on valtakunnallista ja tuen piirissä oleminen on ilmaista.

Lisätietoa www.valopilkkuja.fi

Riihimäellä on aloittamassa uusi, osallistujille ilmainen terapiaryhmä, joka on tarkoitettu koulukiusatuille aikuisille.

Ryhmän toinen vetäjä on Inkeri Toivanen, joka on käynyt Valopilkku-koulutuksen. Toinen on Jaana Ehnroth. Se on kehitetty eheyttämään kiusattuja ja palauttamaan heidän elämänhallintansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 2. Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 5. Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen
 6. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 7. Kolumni: Uusi yrittäjyys luo uutta työtä
 8. Väsynyt, murtoveikoksi epäilty mies nukahti rappukäytävään Helsingissä
 9. Lukijalta: Helsingissä on paljon omituista – johtunee johtajistosta
 10. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 13. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 14. Mari Skool: Stadin kauppakuolema on tyhmä unelma
 15. Rediin aukesi uusi yöreitti –  helpottaa bussipysäkin löytämistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 3. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 6. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 7. Päätoimittaja Kannala: Niko Ranta-ahon ympärillä oleva sädekehä on vaarallista glooriaa
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 10. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 13. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 14. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 15. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.