"Erittäin merkittävä juttu" – Pikku Huopalahden pato puretaan vuonna 2022, asiantuntija listaa kalat, jotka Haaganpuroon nousevat

Jos ei sada, veden juoksu padolla on vain noro. Jos sataa, hulevesiputket syöttävät Haaganpuroon voimalla vettä. Haaganpuro

Sakari Nupponen

Joen lasku-uoman kääntö ei ole aivan jokapäiväinen juttu. Näin kuitenkin tehdään Haaganpurolle. Siitä tulee silloin ehta taimenjoki, joskaan ei kalastuskohde.

Viime maanantaina käynnistyivät työt 12 kilometriä pitkän puron keskijuoksulla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY saneeraa siellä sade- ja sulamisvesiä kuljettavan hulevesiputken Kivihaantien pohjoispäästä Kylänevantielle. Työt kestävät pari kuukautta. Putki on osa puron pääuomaa.

Haaganpurossa elää nykyäänkin taimenkanta, joka on todennäköisesti Taimeninstituutin kevään 2000 istutusten perua.

Pikku Huopalahden padon purku ja sitä ympäröivän puistoalueen ehostaminen maksavat arviolta 900 000 euroa. Hanke rahoitetaan kaupungin talousarvion kohdasta muut investoinnit ja ranta-alueiden kunnostus. Se varataan vuoden 2022 budjettiin.

– Padon purku on erittäin merkittävä juttu, sanoo Vaelluskala ry:n kala-asiantuntija Henrik Kettunen

– Kauppalanpuistoon tulee itsestään koskialue.

Hän muistuttaa, että puron ennallistaminen ei saa jäädä vain padon purkuun ja uuden lasku-uoman rakentamiseen.

– Vaikka määrärahoja ei ole olemassa, 500 metrin matkalle Vihdintieltä alas merelle tulisi rakentaa lyhyin välein kivikynnyksiä. Kiviä ja soraa. Nyt se osuus on ollut seivovaa vettä ja taimenelle soveltumatonta.

Hän arvelee, että työhön löytyy vapaaehtoisia, mutta sponsoreitakin tarvitaan.

– Alueen yleisilme tulee silloin eläväisemmäksi. Lopputulos on hyvä ihmiselle ja taimenelle.

Uoman siirtokaan ei ole helppo juttu. Puisto on rakennettu savipohjalle ja uusi uoma vaatii paalutusta ja betonisen kaukalon. Sellainen on vanhallakin, vaikkei sitä umpeen kasvaneesta purosta millään huomaa. Rämettynyttä puroa ei ole ruopattu vuosiin.

– Betonikaukalo tarvitaan kevättulvia varten. Savimaassa virtaus alkaa muuten elää omaa elämäänsä ja syntyy deltamainen suisto.

Haaganpuro (entinen Mätäpuro) alkaa Länsi-Pakilan ja Maununnevan väliseltä pelto- ja viheralueelta ja laskee Pikku Huopalahteen.

Runsasvetisin sivuhaara, lähteistään tunnettu Maunulanpuro, alkaa Maunulan Suursuolta ja yhtyy pääuomaan Maunulan uurnalehdon portilla.

Purosta löytyy tällä hetkellä noin 50 erillistä kunnostettua ja taimenille sopivaa kutusoraikkoa. 150 metrin osuus Kauppalanpuistossa ja siinä olevat kolme kutusoraikkoa ovat Ely:n kunnostamia.

Yläjuoksulta löytyy kolme noin 100 metrin pituista kaupungin kunnostamaa osuutta. Kaikki muut kutupaikat ja koskialueet – valtaosa puron keskeisimmistä koskivesistä ja kutualueista – ovat vapaaehtoisten ja kaupungin yhteistyössä kunnostamia.

Haaganpuro

Ei vain taimen, vaan myös muut kalat. Kala-asiantuntija Henrik Kettunen arvioi, mitä kaloja padottomaan puroon nousee:

Särkiä ja salakoita. Ne ovat ruokaa isommille taimenille. Salakan ja särjen poikaset ovat herkkua jopa pienemmille taimenille. Kolmi- ja kymmenpiikkiä on jo nyt.

Kevätkutuisia kaloja, kuten haukia ja ahvenia. Siikaa voi nousta syksyllä.

Vimpaa ja turpaa pyörii Pikku Huopalahdessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 2. Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 5. Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen
 6. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 7. Kolumni: Uusi yrittäjyys luo uutta työtä
 8. Väsynyt, murtoveikoksi epäilty mies nukahti rappukäytävään Helsingissä
 9. Lukijalta: Helsingissä on paljon omituista – johtunee johtajistosta
 10. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 13. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 14. Mari Skool: Stadin kauppakuolema on tyhmä unelma
 15. Rediin aukesi uusi yöreitti –  helpottaa bussipysäkin löytämistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 3. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 6. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 7. Päätoimittaja Kannala: Niko Ranta-ahon ympärillä oleva sädekehä on vaarallista glooriaa
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 10. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 13. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 14. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 15. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.