Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Erittäin merkittävä juttu" – Pikku Huopalahden pato puretaan vuonna 2022, asiantuntija listaa kalat, jotka Haaganpuroon nousevat

Joen lasku-uoman kääntö ei ole aivan jokapäiväinen juttu. Näin kuitenkin tehdään Haaganpurolle. Siitä tulee silloin ehta taimenjoki, joskaan ei kalastuskohde.

Viime maanantaina käynnistyivät työt 12 kilometriä pitkän puron keskijuoksulla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY saneeraa siellä sade- ja sulamisvesiä kuljettavan hulevesiputken Kivihaantien pohjoispäästä Kylänevantielle. Työt kestävät pari kuukautta. Putki on osa puron pääuomaa.

Haaganpurossa elää nykyäänkin taimenkanta, joka on todennäköisesti Taimeninstituutin kevään 2000 istutusten perua.

Pikku Huopalahden padon purku ja sitä ympäröivän puistoalueen ehostaminen maksavat arviolta 900 000 euroa. Hanke rahoitetaan kaupungin talousarvion kohdasta muut investoinnit ja ranta-alueiden kunnostus. Se varataan vuoden 2022 budjettiin.

– Padon purku on erittäin merkittävä juttu, sanoo Vaelluskala ry:n kala-asiantuntija Henrik Kettunen

– Kauppalanpuistoon tulee itsestään koskialue.

Hän muistuttaa, että puron ennallistaminen ei saa jäädä vain padon purkuun ja uuden lasku-uoman rakentamiseen.

– Vaikka määrärahoja ei ole olemassa, 500 metrin matkalle Vihdintieltä alas merelle tulisi rakentaa lyhyin välein kivikynnyksiä. Kiviä ja soraa. Nyt se osuus on ollut seivovaa vettä ja taimenelle soveltumatonta.

Hän arvelee, että työhön löytyy vapaaehtoisia, mutta sponsoreitakin tarvitaan.

– Alueen yleisilme tulee silloin eläväisemmäksi. Lopputulos on hyvä ihmiselle ja taimenelle.

Uoman siirtokaan ei ole helppo juttu. Puisto on rakennettu savipohjalle ja uusi uoma vaatii paalutusta ja betonisen kaukalon. Sellainen on vanhallakin, vaikkei sitä umpeen kasvaneesta purosta millään huomaa. Rämettynyttä puroa ei ole ruopattu vuosiin.

– Betonikaukalo tarvitaan kevättulvia varten. Savimaassa virtaus alkaa muuten elää omaa elämäänsä ja syntyy deltamainen suisto.

Haaganpuro (entinen Mätäpuro) alkaa Länsi-Pakilan ja Maununnevan väliseltä pelto- ja viheralueelta ja laskee Pikku Huopalahteen.

Runsasvetisin sivuhaara, lähteistään tunnettu Maunulanpuro, alkaa Maunulan Suursuolta ja yhtyy pääuomaan Maunulan uurnalehdon portilla.

Purosta löytyy tällä hetkellä noin 50 erillistä kunnostettua ja taimenille sopivaa kutusoraikkoa. 150 metrin osuus Kauppalanpuistossa ja siinä olevat kolme kutusoraikkoa ovat Ely:n kunnostamia.

Yläjuoksulta löytyy kolme noin 100 metrin pituista kaupungin kunnostamaa osuutta. Kaikki muut kutupaikat ja koskialueet – valtaosa puron keskeisimmistä koskivesistä ja kutualueista – ovat vapaaehtoisten ja kaupungin yhteistyössä kunnostamia.