Puotilan ala-aste sai purkutuomion kaksi vuotta sitten, nyt hanke uhkaa viivästyä – "Vaikeimmin oireilevat oppilaat siirretty pois"

Apulaisrehtori Marko Perkiö pitää väistötiloihin siirtymistä hyvänä, vaikka ne ovatkin tuoneet koulupäivän rytmittämiseen haasteita. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Puotilan koulun rehtori Tuomo Tommola pitää epätodennäköisenä sitä, että koulun purku ja rakentaminen päästäisiin aloittamaan ajoissa.

– Viimeisimmän lokakuisen tiedotteen mukaan loput luokista pääsisivät väistöön helmi–maaliskuussa. Väistötilojen siirto ei ihan muutamissa viikoissa tapahdu, eivätkä edes maatyöt ole vielä alkaneet suunnitellulla, Tommola harmittelee.

Alunperin koko koulun piti hänen mukaansa lähteä väistötiloihin tammikuussa, jolloin vanhan rakennuksen purku olisi aloitettu.

Sisäilmaongelmainen, vuonna 1967 valmistunut Puotilan ala-aste sai purkutuomion lähes kaksi vuotta sitten.

Oppilaista puolet pääsi loppiaisen jälkeen koulun pihalla olleisiin väistötiloihin, jotka vapautuivat Botby Grundskolanin käytöstä.

Noin 450 oppilaasta suunnilleen 200 on väistössä ja loput jatkavat päärakennuksessa. Vaiheittain alkavan purkutyön alta väistötiloihin siirrettiin 1.–3. luokkalaiset, kielikylpyryhmät sekä aamu- ja iltapäivätoiminta, jolloin osia vanhasta koulurakennuksesta saatiin tyhjennettyä luokkaopetuksesta. Purkua ei kuitenkaan voida aloittaa, ennen kuin loputkin oppilaat saadaan väistöön.

Apulaisrehtorin Marko Perkiön mukaan väliaikainen väistöratkaisu on silti tervetullut. Nyt päärakennuksen käytävillä on enemmän tilaa oppituntien välisille siirtymille.

Ruokailut, käsityö- ja liikuntatunnit jatkuvat pääkoululla edelleen normaalisti.

– Tuottaahan tämä väistöratkaisu haasteita meille etenkin tähän vuodenaikaan, koska syntyy siirtymiä ulkokautta. Menee hetki totutellessa, että saadaan arki pyörimään, rehtori Tuomo Tommola toteaa.

Osittainen väistöratkaisu on tervetullut myös siksi, että moni oppilaista on oireillut huonon sisäilman vuoksi.

– Saamme myös helpotusta oireiluun, apulaisrehtori Perkiö toteaa.

Jo ennen väistöä koulurakennuksen tiivistyksiä parannettiin ja säädettiin paineistuksia sisäilman laadun parantamiseksi.

– Sisäilmanpuhdistimet, jotka ovat olleet käytössä pölyä varten 2018 keväästä lähtien, ovat auttaneet parantamaan sisäilman laatua, Tommola sanoo.

Oppilaiden oireilu on hänen mukaansa vähentynyt tiivistysten jälkeen. Tai ainakin ilmoitukset niistä ovat vähentyneet, kun vanhemmille on tiedotettu tulevista väistötiloista.

– Vaikeimmin oireilleet oppilaat on siirretty pois pääkoulusta.

Projektinjohtaja Jari Miettinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta vastaa, että Kontulassa Rintinpolulla tyhjiksi jääneet väistötilat pyritään mahdollisimman pikaisesti siirtämään Leikkiniitylle.

Miettinen myöntää, että rakennusluvan hakeminen väistötilojen siirtoa varten ja asiakirjojen selvittäminen on vienyt oletettua enemmän aikaa.

– Jos aikataulu ei tästä enää muutu, niin koulun purkamisen aloitus ei viivästy.

Uusi koulu on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa 2022.

Josväistötilat saadaan Puotilan koulun 4.–6. luokkalaisille Leikkiniitylle kevätlukukauden aikana, ruokailu tapahtuisi edelleen Puotilan koululla kevään ajan.

Kesällä on tarkoitus siirtää Puotilan koulun pihalla olevat väistötilat Leikkiniitylle ja tuoda sinne myös keittiö ja ruokailutilat.

Miettisen mukaan sisäliikuntatilojen järjestäminen Leikkiniityllä on vielä epävarmaa. Tilojen toteuttaminen väistön yhteyteen on myös kallista.

– Olemme miettineet voisivatko liikuntatilat jäädä pidemmäksi aikaa alueen asukkaille käyttöön. Mutta se on vielä selvityksessä tällä hetkellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.