Päihdeasuntolan laajentamisesta kanneltiin oikeuskanslerille – kantelijan mukaan hanketta on valmisteltu kertomatta asukkaille

Siltamäen asuntolan laajennus on herättänyt vastustusta, koska naapurissa sijaitsee ala-aste (kuvassa takaoikealla). Sanna Jompero/Arkisto

Kaisa Paastela

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt Helsingin kaupungilta selvitystä liittyen Siltamäessä sijaitsevaan päihdeongelmaisten asumisyksikköön ja Suoja-Pirtti ry:lle ja Y-säätiölle viime huhtikuussa tehtyyn tontinvaraukseen.

Suoja-Pirtti ja Y-säätiö ovat laajentamassa tuettua asumisyksikköä sekä rakentamassa tontille lisäksi valtion tukemia vuokra-asuntoja. Pelkoa on alueella herättänyt se, että jatkossa asukkailta ei vaadittaisi päihteettömyyttä

Apulaisoikeuskanslerille tehty kantelu koskee kyseisen tontinvarausasian valmistelua. Kantelijan mukaan hanketta on valmisteltu hiljaisesti ainakin vuodesta 2017 lähtien, hankkeesta ei ole tiedotettu alueen asukkaille, asukkaat eivät ole voineet tuoda esiin mielipiteitään, eikä valmistelussa ole tehty vaikuttavuusarviointeja.

Helsingin kaupunki toteaa vastauksessaan, että tontinvarausasian valmistelussa kyse on voimassa olevan asemakaavan mukaisesta toiminnasta. Tontilla on sijainnut päihdekuntoutujien asuntoja 1970-luvulta alkaen. Toiminnan luonteen muuttuminen ei ole ollut tontinvarausesityksen valmistelun lähtökohtana. Asian valmistelu ja siitä tiedotus on ollut asianmukaista.

Kaupunginhallitus on tontinvarauksen yhteydessä todennut, että tulevaa asumisyksikköä suunniteltaessa on tärkeää kiinnittää huomiota ala-asteen koulun sijaintiin kiinteistön välittömässä läheisyydessä.

Samalla kaupunginhallitus kehotti Y-Säätiötä lisäämään vuorovaikutusta alueen asukkaiden kanssa. Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen asiasta on järjestetty päätöksen mukaisesti tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia.

Kaupunginhallitus antoi selvityksensä apulaisoikeuskanslerille kokouksessaan maanantaina.

Aiemmin viime kesänä kaupunginhallitus jätti tutkimatta tontinvarauksesta tehdyt oikaisuvaatimukset. Syy oli se, kaupunginhallituksen päätöksellä ei ole lopullisesti ratkaistu asiaa, vaan varaus tehdään ainoastaan suunnittelua varten, eikä se suoraan oikeuta tontin saamiseen. Varsinainen tontin luovutusta koskeva asia tulee päätettäväksi vasta myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.