THL: Huumeiden käytöstä tullut yhä tutumpi ilmiö, käyttöhuoneetkin saavat hyväksyntää

Kuvituskuva. Arkisto/ Ville Mäkilä

Klaus Nurmi

Yli kolmasosalle suomalaisista on joskus tarjottu huumeita käytettäväksi tai ostettavaksi.

Yli puolet alle 35-vuotiaista myös tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Tuorein huumekysely on tehty 2018.

– Huumeet ovat tulleet entistä tutummaksi ilmiöksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhä useammalla on henkilökohtaista kosketuspintaa huumeiden käyttöön joko oman tai tuntemiensa ihmisten kokemusten kautta, kertoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:n tiedotteessa.

Huumekyselyn mukaan suomalaisten pelko joutua väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi.

Vuoden 2018 kyselyssä 19 prosenttia vastaajista pelkäsi joutuvansa väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi, kun vuosituhannen alussa niin koki peräti 40 prosenttia vastaajista.

Hakkaraisen mukaan se, että huumeiden käyttö on aiempaa tutumpi ilmiö, on todennäköisesti vaikuttanut myös huumeiden käyttäjiin liittyviin pelkoihin.

Suurin osa vastaajista hyväksyy vakiintuneet huumehaittoja vähentävät toimet, kuten huumeiden käyttäjille tarkoitetut terveysneuvontapisteet ja korvaavien lääkkeiden käytön opioidiriippuvaisten hoidossa.

Uudempiin huumehaittoja vähentäviin toimiin, kuten huumeiden käyttöhuoneisiin, suhtaudutaan hieman varauksellisemmin. Kuitenkin noin puolet suomalaisista pitää niitä täysin tai osittain hyväksyttävänä.

– Suomalaisilla näyttää olevan valmiutta hyväksyä myös uusia toimenpiteitä huumehaittojen vähentämiseksi, Hakkarainen toteaa.

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat jatkuvasti yleistyneet ja esimerkiksi yhä suurempi osa kannabista kokeilleista on jatkanut sen käyttöä. Kehitys näkyy varsinkin 25–34 -vuotiailla nuorilla aikuisilla ja erityisesti ikäryhmän naisilla.

Naisilla huumeiden kokeilu ja käyttö on kuitenkin edelleen harvinaisempaa kuin miehillä.

Vuosina 2010–2018 huumeiden aiheuttamat terveysongelmat nousivat 25–34 -vuotiaiden ikäryhmässä kahdesta prosentista viiteen prosenttiin.

THL:n kyselyyn vastasi 3 229 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nuorukainen kävi huumekauppaa lasten kanssa kovilla aineilla – nuorimmat ostajat vasta 13-vuotiaita
    19.12.2019 9:08
  2. Nuorten huumekuolemien määrä kasvaa jatkuvasti – 20–29-vuotiaiden kuolemat lisääntyivät eniten
    17.12.2019 8:57

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut