Vartijan "vanha tuttu" sujautti hihaansa jäätelön, jonka hinnaksi tuli lopulta 300 euroa – näpistäjä sai pystypainin päätteeksi kaasusta

Kuvituskuva. Jaakko Heiskanen / Arkisto

Minna Harmaala

Yksittäisen jäätelön näpistäminen kaarinalaisesta K-supermarketista tuli kalliiksi 29-vuotiaalle miehelle.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle, kun kauppias havaitsi panimo-osastolla epäilyttäviä henkilöitä ja pyysi vartijaa tarkastamaan tilanteen. Kyseessä oli niin sanotusti vartijan vanha tuttu. Valvontakameran tallenteelta vartija huomasi, että mies oli sujauttanut hihaansa pakastealtaasta jäätelön.

Vartija yhytti miehen kassahihnan päässä ja mies antoi luvan tarkastaa taskunsa. Jäätelö löytyi hihasta. Kun vartija pyysi näpistäjää takahuoneeseen paperitöitä varten, mies ilmoitti, ettei lähde mihinkään, ja nimitteli vartijaa.

Mies pyrki pakoon ja lopulta tilanne kärjistyi pystypainiksi, jossa näpistäjä sai päälleen oc-sumutetta eli niin sanottua paprikasumutetta. Vartijan mukaan hän käytti kaasusumutetta murtaakseen voron vastarinnan, mutta vastarinta jatkui. Näpistäjä jatkoi pyristelyään ja hänet saatiin aisoihin vasta kauppiaan ja yhden sivullisen tultua apuun.

Näpistäjän reisitaskusta löytyi mattoveitsi.

Anastettu omaisuus eli jäätelö ei painin jälkeen ollut enää myyntikunnossa.

Mies myönsi näpistyksen ja mattoveitsen hallussapidon, mutta kiisti järjestyksenvalvojan vastustamisen. Vartijan kertomusta kuitenkin tukivat muun muassa valvontakameran kuvat, joten oikeus uskoi häntä.

Näpistäjä sai Varsinais-Suomen käräjäoikeudelta tuomion paitsi näpistyksestä, myös järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Rikokset tapahtuivat 23. maaliskuuta 2019.

Oikeus tuomitsi näpistäjän 40 päiväsakkoon, joiden hinta vastaajan tuloilla on 6 euroa kappaleelta eli yhteensä 240 euroa. Näpistäjän on myös korvattava kaupalle varastamansa jäätelön arvonlisäveroton hinta 1,74 euroa sekä asian selvittelyn kustannukset 50 euroa. Vartijan vastustamisesta tuli lisäksi maksettavaksi 40 euron rikosuhrimaksu. Jäätelön hinnaksi tuli näin 331,74 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.