Ahtaudesta kärsivälle iltapäiväkerholle luvataan lisää tilaa Helsingissä – rehtori: "Emme ole katastrofitilanteessa"

Iltapäiväkerho toimii Vallilan ala-asteen kivijalassa. Iltapäiväkerhoa ennen tilassa on ollut starttiluokka, talonmiehen asunto sekä osa tyttöjen vessaa. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Vallilan ala-aste on valmis tarjoamaan lisää tilaa päärakennuksen iltapäivätoiminnalle, jos ekaluokkalaisten määrä jatkaa kasvuaan.

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla (HU 4.1.) Vallilan ala-asteen iltapäiväkerhosta, joka koki koulun päärakennuksen kerhotilat liian ahtaiksi. Iltapäiväkerhon järjestäjä on HJK ry.

– Iltapäiväkerhon käytössä on elokuusta lähtien ollut joka päivä kello 13.15 jälkeen myös kolme luokkahuonetta. Lisäksi koulun liikuntasali on varattu iltapäiväkerhon käyttöön 6–7 tuntia viikossa, sanoo rehtori Sirkku Sagath.

Vallilan ala-asteen päärakennuksen iltapäivätoiminnassa oli viime vuosi sitten noin 35 lasta. Viime syksynä heitä aloitti 66. Kyseessä on Sagathin mukaan poikkeus, joka johtuu suuresta määrästä ekaluokkalaisia.

– Jos ekaluokkalaisia on jatkossakin näin paljon, voimme järjestää iltapäivätoiminnalle lisää luokkahuoneita. Emme ole katastrofitilanteessa. HJK:n ja koulun yhteistyö on erinomaista,rehtori kertoo.

HJK ry:n iltapäiväkerhossa iso osa ajasta vietetään ulkona.

– Ulkona liikkuminen on iltapäivätoiminnan ydintä, Sagath korostaa.

Koulujen iltapäiväkerhot toimivat kaupungin mukaan asianmukaisissa tiloissa. Ahtauden tunne saattaa kaupungin mukaan johtua siitä, että lapset viihtyvät välillä paremmin sisätiloissa, eivätkä iltapäiväkerhot aina hyödynnä kaikkia heille osoitettuja tiloja.

– Palveluntarjoajien ja koulujen on hyvä sopia tilojen käytöstä, leikkipuisto- ja iltapäivätoiminnan päällikkö Hanna Linna sanoo.

Vallilassa HJK ryon ihmetellyt, miksi kaikille kerholaisille ei riitä omaa naulakkoa.

– Muutotilanteessa ei saada aina riittävän nopeasti uusia naulakoita ja lokeroita. Osassa iltapäiväkerhoista voidaan käyttää myös koulujen naulakoita, Hanna Linna sanoo.

Iltapäivätoimintaa tarjotaan Helsingissä kaikille halukkaille, mutta Linnan mukaan yhteen toimipisteeseen ei oteta liikaa lapsia.

– Kun uusi ryhmä perustetaan, keskustellaan palvelun tuottajan kanssa, kuinka paljon he voivat lapsia toimintaansa ottaa. Emme vain lähetä heitä sinne. Yhteissuunnittelulla varmistamme, että tilat ovat toimivat lapsille. Toimintaa on usein mös porrastettu niin että osa lapsista on sisällä, kun toiset ovat ulkona, Linna sanoo.

Koululaisten iltapäivätoimintaan Helsingissä osallistuu noin 10 000 ykkös- ja kakkosluokkalaista.

HJK ry:llä on kymmenen iltapäivätoiminnan toimipistettä, jotka on järjestetty yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kerhojen koot vaihtelevat 22 lapsen ja 95 lapsen välillä.

HJK haluaa suosia isoja ryhmiä.

–Näin pystymme paremmin vastaamaan tavoitteeseemme yhdistää alueen lapsia koulupäivän jälkeen ja rakentamaan luontevia kaverisuhteita, sanoo HJK:n henkilöstöpäällikkö Laura Salmi

Helsingin kaupungin mukaan iltapäivätoiminnassa tulee olla yksi ohjaaja 17 lasta kohden.

HJK-iltapäivätoiminnassa ohjaajia on yksi kymmentä lasta kohti.

– Määrä on reilu, jotta suunnitelmallinen toiminta saadaan luvatusti ja laadukkaasti toteutettua, Salmi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 5. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 12. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 13. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 14. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 15. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.