”Apinakoelaitos” lähti Manskulta – uudelle kampukselle muuttavat Fimea ja vainajat

Esa Räsänen esitteli työmaata. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Tilkanmäellä Mannerheimientiellä myllätään. Yksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) rakennuksista lähti räminällä ja paukkeella loppukesästä. Kaivinkoneilla ja räjäytyksillä murskattu D-rakennus kulki pitkään nimellä Apinakoelaitos.

Nyt paikalla ammottavasta kuopasta nousee betonia ja rautaa: uusi kolmikerroksinen K-rakennus. Siihen siirtyy kaikki oikeuslääketieteellinen toiminta Kytösuontieltä Pikku Huopalahdesta. Muuttopäivä on huhtikuussa 2021.

Sen jälkeen mustat ruumisautot eivät enää ole tuttu näky Kytösuontiellä, vaan kirkkaat työmaahaalarit. Alueelle aletaan rakentaa 2 000 asukkaan kaupunginosaa tornitaloineen.

THL on monen muun tehtävänsä ohella oikeuslääkinnästä vastaava viranomainen Suomessa. Oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tehdään Helsingin lisäksi Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

Helsingin Uutiset kertoi (HU 1.12.) kuinka kesällä rajantakaisilta rintamilta löydetyt suomalaiset sotavainajat tuodaan dna-testiin THL:n tiloihin Tilkanmäelle.

Mutta on THL:llä muunkinlaista kuin kuolemaan liittyvää työtä: nimittäin runsaasti lakisääteisiä tehtäviä, kuten Suomen rokotehuollosta huolehtiminen ja rokotteiden valvominen sekä nimensä mukaan tehtävä seurata ja edistää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä.

THL rakentaa kampusta Mannerheimintien varressa. Kuva: Sakari Nupponen Sakari Nupponen

Laitos syntyi Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin yhdistämisestä 2009.

– THL rakentaa kampusta, ei yksittäisiä rakennuksia. Yhteiset tilat ja palvelut luovat synergiaa sekä työntekijöille että kumppaneille ja vieraille, pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi esitellessään hanketta.

Tilkanmäen kampuksesta onkin tulossa jätti. Tiloja on maan päällä, maan alla ja länsirinteessä 30 000 neliötä – noin Kampin kauppakeskuksen verran.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aloittaa ensi viikolla muuton alueen I-rakennukseen. Nyt se sijaitsee Mannerheimintien toisella puolen rakennusliike NCC:n korttelissa.

Fimean eli entisen Lääkelaitoksen pääkonttori siirrettiin aluepoliittisista syistä Kuopioon 2009. Suurin osa työntekijöistä jäi kuitenkin Helsinkiin.

Paljonko kampukselle tulee sitten työskentelemään väkeä?

– Kun laskee meidän väki 800, vierailevat tutkijat ja Fimean 200, mennään reippaasti yli tuhannen, THL:n palvelujohtaja Mikko Nissinen kertoo.

Paikoitus ei ole näillä kulmilla aivan helppoa, miten se ratkaistaan, kun väkimäärä kasvaa?

– Ahdasta tulee. Parkkipaikkojen määrä kasvaa vain muutamalla. Nyt juuri on jo tiukkaa, koska suurin osa parkkialueista on rakennustyömaan käytössä.

Seerumilaitos kuvattuna vuonna 2017. Kuva: Tove Hagman/Helsingin kaupunginmuseo Tove Hagman/Helsingin kaupunginmuseo

Päärakennuksen A, silloisen Seerumilaitoksen hallintorakennuksen ja muut alkuperäiset rakennukset B-E, suunnittelivat arkkitehdit Kaija ja Veli Paatela. Valmistuessaan 1958 se oli kaupungin laidalla Tilkan sotilassairaalan takana.

Tontin rakennukset on nimetty aakkosittain A:sta tulevaan K:hon. Purettuja D ja E -kirjaimia ei otettane uudelleen käyttöön.

D-rakennus: Totta ja tarua

D-talo valmistui alunperin 1958 Valtion Seerumilaitoksen koe-eläinrakennukseksi.

Vuonna 1996 silloinen Kansanterveyslaitos (KTL) siirsi eläimet H-rakennukseen.

KTL lopetti eläinkokeet, ja niitä jatkoi Helsingin yliopisto vuoteen 2013. Nyt yliopiston koe-eläinkeskus sijaitsee Viikissä.

1997–2018 D-rakennuksessa sijaitsi THL:n logistiikkatoimintoja ja näytevarastoja.

Tontti ehdittiin aidatakin, muttei eläinaktivistien takia, kuten yhä huhutaan. D-rakennuksessa kyllä ”vieraili” EVR ennen eläinten muuttoa H-rakennukseen.

Kampuksen koe-eläimet olivat hiiriä, rottia ja kaneja, eivät apinoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.