Näkymätön kalvo suitsii ilkivallan kustannuksia metroissa – HKL:n varikolla vaunuja pestään kellon ympäri

Metro saapumassa pesuriin HKL:n metrovarikolla, jossa pestään lähes 500 metroa kuukaudessa. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Suuret pesuharjat pyörivät vimmatusti. Ilmassa on saippuaa, vettä, sankkaa sumua ja koneista lähtevää huminaa. Harjat ovat kuin autopesussa, mutta nyt ollaan metropesussa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) metrovarikolla Roihupellossa.

– Metrot pestään ulkoapäin kerran viikossa, kertoo kunnossapitoyksikön kaluston kunnossapitopäällikkö Antti Vigelius

– Pesuja tehdään ruosteen estämiseksi ja yksinkertaisesti siksi, että kuljettajat ja matkustajat näkisivät ikkunoista ulos. Kun metroa ajetaan tunnelissa ja autoteiden vieressä, ne ovat todella pölyisiä, Vigelius jatkaa.

HKL:llä on tällä hetkellä käytössään 45 metrojunaa.

Yhden vaunuparin pesemiseen kuluu yhteensä noin 800 litraa kierrätettyä vettä, joka puhdistetaan ja otsonoidaan. Viime vuoden aikana metrojen ulkopesuja tehtiin keskimäärin 486 metron kuukausivauhdilla eli vajaat 5 800 vuodessa.

Metrovarikolla vaunupareja pestään yötä päivää. Huoltomestari Rami Iiskola pitää huolen siitä, että vaunut saadaan ajallaan pesuun ja jälleen liikenteeseen. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

HKL käyttää vuosittain metrojen sekä ulko- että sisäpesuihin yhteensä jopa 300 000 euroa. Ulkopesuihin on kuluvan vuoden aikana kulunut noin 9 000 euroa.

Metrojen viikoittaisten ulkopesujen lisäksi liikenteessä olevat vaunut pestään vuoron loputtua sisäpuolelta joka päivä.

– Vaunut tarkistetaan ja siivotaan kerran päivässä roskista sekä imuroidaan hiekat. Nykyisin kunnossapitoa työllistää paljon vandalismi, toteaa varikon huoltomestari Rami Iiskola

Ilkivaltaan kuluu HKL:llä vuosittain jopa puolet kaikista siivouskuluista eli noin 150 000 euroa. Ilkivalta on lähinnä ikkunoiden ja seinäpaneeleiden töhrimistä ja penkkien sotkemista.

– Graffiteja poistetaan paljon. Uutena on, että nykyisin vaunuja myös viillellään, Iiskola jatkaa.

Viiltely tai naarmuttaminen tapahtuu tavallisesti terävillä esineillä, kuten avaimilla. Ilkivallan korjaamisen aiheuttamia kustannuksia on pyritty vähentämään liimaamalla ohutta kalvoa pintojen päälle.

– Metroissa sisäpuolella kaikki pinnat on kalvotettu, ikkunat ja seinät, Iiskola kertoo ja näyttää tavallisen näköistä seinäpintaa.

Kalvoa ei edes silmällä huomaa.

Joka ajetun 8 000 kilometrin jälkeen eli noin kerran kolmessa viikossa vaunuihin tehdään isompi sisäpesu.

– Ilkivallan vuoksi metrojen kaikki sisäpinnat on kalvotettu, kertoo huoltomestari Rami Iiskola. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Roihupellon metrovarikolla metrojen peseminen on tarkasti ajastettua liukuhihnatyötä. Illalla tai yöllä varikolle saapuvat metrot täytyy saada jälleen aamulla liikenteeseen, joten metroja pestään myös yöaikaan.

HKL seuraa säännöllisesti myös sitä, mitä mieltä matkustajat ovat metrojen siisteydestä. Siisteyden tasoa mitataan kahdella eri mittarilla: Joukkoliikenteen laatumittarilla ja kahdesti vuodessa tehtävällä asiakastyytyväisyystutkimuksella.

– Metrossa kulkee myös niin kutsuttuja mysteerimatkustajia, jotka tarkkailevat joukkoliikenteen laatua, Vigelius kertoo.

Mysteerimatkustajat raportoivat metromatkan jälkeen yleisesti matkakokemuksestaan HKL:lle. Yleinen siisteys on yksi osa raportointia.

Roihupellon metrovarikolla myös korjataan liikenteessä olevia vaunuja. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Keväällä 2018 tehdyssä metron asiakastyytyväisyystutkimuksessa yleisarvosana heikkeni yllättäen huomattavasti verrattuna keväästä 2017.

Tyytyväisten matkustajien osuus laski vuoden aikana seitsemällä prosenttiyksiköllä. Yleisarvosanan keskiarvo oli 3,95 asteikolla 1–5.

Syitä tyytyväisyyden laskuun on monia. Vigeliuksen mukaan yksi syy oli vuoden 2017 lokakuussa käyttöönotettuun Länsimetroon liittyneet ongelmat. Samoihin aikoihin HKL:lle alkoi tulla keskimääräistä enemmän palautetta myös metrojen siisteydestä.

– Vaikka siisteys oli samalla tasolla ja kalusto uudempaa, arvosanat siisteyden suhteen laskivat. Joskus käy niin, että yksi asia herkistää kriittisiin näkemyksiin myös muista asioista. Palaute on kuitenkin aina ehdottomasti tervetullutta, Vigelius toteaa.

Yhden vaunuparin pesemiseen kuluu 800 litraa vettä. Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 14. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.