Lapset eivät ujostele esiintymistä – New Yorkissa myös vanhemmat vetivät muskarissa omaa show'taan, Helsingissä ollaan pidättyväisempiä

Helsingin kattava musiikkileikkikoulutoiminta saa pian täydennystä. Tammikuussa Käpylässä alkavat vauva- ja sisarusmuskarit. Heseva-kodin tiloissa toimii jo ennestään pienille lapsille tarkoitettua toimintaa, kuten vauvauintia.

– Meitä oikeastaan pyydettiin Käpylään. Asiakas, joka on käynyt meidän Kulosaaren muskareissa, ehdotti meitä Hesevaan, koska sieltä vapautui tiloja, kertoo musiikkileikkikoulu Funky Monkey Clubin toimitusjohtaja Paula Anttila

Käpylässä aiotaan testata, miten toiminta otetaan siellä vastaan. Anttilan mukaan kiinnostusta on jo ollut. Ensikertalaisille avoimet näytemuskarit ovat Käpylässä 14. päivä, jolloin voi testata, sopisiko muskari itselle ja omalle lapselle.

Funky Monkey Clubin erona muihin muskareihin on ainakin se, että muskarissa on välillä kaksi ohjaajaa: muusikkopariskunta Paula ja Ape Anttila

– Iltaisin vedämme muskarit yhdessä ja päivisin minä ohjaan yksin. Kahdestaan saamme lapsille sellaisen bändikokemuksen, kun Ape on mukana soittamassa kitaraa, rumpukonetta ja välillä myös koskettimia. Toistaiseksi tämä systeemi on toiminut hyvin.

Kaikille lapsille musiikkileikkikoulu ei välttämättä sovi. Osa lapsista on ujoja, eivätkä mielellään revittele muiden nähden. Toiset saattavat laulaa karaokea jo ensimmäisellä kerralla.

Joskus sitkeys palkitaan. Eräs äiti oli tuonut systemaattisesti poikaansa muskariin, vaikka poikaa tuntui kiinnostavan huoneessa kaikki muu kuin musiikki.

– Syksyllä hän lauloi ensimmäistä kertaa hämähämähäkki -laulun mikrofoniin. Hän veti sen reippaasti alusta loppuun, mikä oli aivan mahtava juttu, Anttila kuvailee.

Pojan äiti kertoi, että poika lauloi kotonaan koko ajan. Musiikin vaikutus saattaa siis ulottua kotiin, vaikka musiikkileikkikoulussa into ei näkyisikään.

Anttila korostaa, että muskarissa mennään lapsen ehdoilla. Jos ei halua laulaa tai soitella, saa myös vain kuunnella. Muskarissa on joka tapauksessa hänen mielestään kyse musiikin arvostamisesta, mikä lapselle on hyvä opettaa.

Musiikkileikkikoululla on laajempikin merkitys lapsen elämään kuin se, että se voi innostaa myöhemmällä iällä musiikin pariin.

– Lapset eivät pelkää mikrofonia, kuten me aikuiset. Jos pelottomuus esiintymistä ja itseilmaisua kohtaan lähtee pienestä iästä, se ehkä auttaa heitä elämässä monellakin tavalla. On upeaa nähdä estottomuus, mikä lapsilla on.

Yleensä lapset kuitenkin suhtautuvat laulamiseen ja tanssimiseen muskarissa estottomasti, kun taas heidän vanhempiaan täytyy joskus kannustaa heittäytymään.

Meno oli hieman erilaista New Yorkissa, missä Paula Anttila veti muskaritoimintaa viisi vuotta.

– Siellä saattoi olla kunnon show päällä, aikuiset lauloivat ja tanssivat. Lapsille on tärkeää nähdä, että vanhemmatkin lähtevät mukaan, koska heistä lapset ottavat mallia. Mutta olen iloinen, että täällä Suomessakin vanhemmat osaavat heittäytyä, Anttila sanoo.

Paulan ja Apen muskarissa soitetaan perinteisten Tuiki tuiki tähtösten ja Ihhahhaa -laulujen lisäksi pariskunnan säveltämiä ja sanoittamia lastenlauluja. Tyyli vaihtelee popista rockiin.

– Välillä testaamme omia sävellyksiämme 3-vuotiaalla pojallamme. Jos hän intoutuu jammailemaan mukana, se on hyvä merkki ja saatamme ottaa kappaleen muskariin.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut