Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sarjakuva ottaa jälleen kantaa – "Poliittisesti kantaaottavan sarjakuvan nousu on kiinnostava ilmiö""

Suomen sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Reetta Laitinen nostaa vuoden 2019 kiinnostavimmiksi ilmiöiksi poliittisesti kantaaottavan sarjakuvan nousun, historiallisesti kunnianhimoiset sarjakuvaromaanit sekä taiteen ja tieteen yhdistämisen sarjakuvassa.

– Poliittisesti kantaaottavan sarjakuvan nousu on kiinnostava ilmiö. Esimerkiksi sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan luotsaama Täyskäsi-kustantamo on julkaissut mielenkiintoisia pamfletteja muun muassa Sira Moksilta, Keijo Ahlqvistilta ja Jiipu Uusitalolta, Laitinen luettelee.

Hän on pannut merkille myös lehtien pilakuvissa viime vuosina tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen.

– Sarjakuvapiirtäjinäkin tunnetut Ville Ranta ja Jyrki Vainio eivät tyydy kopioimaan Kari Suomalaista, vaan luottavat omaan tyyliinsä.

Niin ikään kiinnostavana ilmiönä Laitinen pitää historiallisesti kunnianhimoisia sarjakuvaromaaneja.

– Janne Torisevan Moby Dick -sovitus Valas, Aapo Kukon Sosialisti ja nihilisti, Reetta Niemensivun Maalarisiskot, Reima Mäkisen Mantšuria – Mannerheimin tulikaste ja Hanna-Reetta Schreckin, Ida Turpeisen ja Annukka Mäkijärven Ellen T. ovat kaikki syntyneet pitkäjänteisellä työllä ja syvällisellä aikakauteen perehtymisellä, hän iloitsee.

Kiinnostavaa on Laitisesta myös se, miten sarjakuvassa yhdistetään taidetta ja tiedettä.

– Sarjakuvaa yhdistetään yhä enemmän akateemisiin ja journalistisiin hankkeisiin. Sarjakuvaa voidaan hyödyntää myös niin sanottuna livekuvituksena elävöittämään ja selkeyttämään esitystä seminaareissa.

Tältä vuodelta Laitinen odottaa muun muassa Tiitu Takalon omaelämäkerrallista albumia.

– Se kertoo hänen saamastaan aivoverenvuodosta. Takalolta on luvassa myös kokoelma hänen lyhyistä sarjakuvistaan, Laitinen kertoo.