Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

EU:n kemikaalivirasto runnottiin suojeltuihin yli 100-vuotiaisiin rakennuksiin Helsingissä – toisesta jäi vain seinät uudisrakennuksen nurkkaan

Euroopan kemikaalivirasto muutti tammikuun alussa Annankadulta Hietalahden Telakkarantaan.

Helsingin Uutiset pääsi tutustumaan tiloihin, jotka koostuvat kahdesta talosta: entisestä telakan konepajahallista ja Telakkarannan nykyarkkitehtuuria edustavasta uudisrakennuksesta.

Kävin konepajahallissa edellisen kerran vuonna 2014, jolloin Elävän musiikin yhdistys Elmu haaveili rosoisesta kiinteistöstä 3 000 hengen konserttihallia.

Kaupunki oli aikoinaan luvannut konepajahallin Elmulle, mutta tuli kokoomuksen johdolla toisiin ajatuksiin. Perustelu oli, että Elmun rahkeet eivät riittäisi kattamaan vaadittavaa remonttia.

Alun perin kaupungin ja Skanskan piti vaihtaa rakennuksia niin, että kaupungin omistama Nosturi siirtyisi Skanskalle ja Skanskan konepajahalli kaupungille, joka olisi vuokrannut sen edelleen Elmulle.

Suojeltu, yli satavuotias konepajahalli näyttää ulospäin entiseltään, mutta sisällä muutos on raju. Rakennus toimii nyt viraston kokous- ja tapahtumakeskuksena.

Seiniä kiertävät parvet, joille on sijoitettu kokoushuoneita. Keskelle jäävän korkean tilan täyttää musta kuutio, joka lepää kannatinrakenteiden varassa.

– Kuutioon on saatu kekseliäästi sijoitettua isot komiteasalit, Skanskan työpäällikkö Tuomo Jaakkola kertoo.

Sisätilojen suojeltu vanha siltanosturi on vetäytynyt häveliäästi seinän viereen, jossa se koristaa henkilöstöravintolaa.

Yleisväritys on valkoista ja mustaa. Minkäänlaista pröystäilyä tiloissa ei ole, vaan ne ovat ankaran askeettiset.

Pohjakerroksessa sentään on ball room -tyyppinen monitoimitila, jonne voi kuvitella cocktailkutsut.

Asiallinen linja jatkuu uudisrakennuksessa, jonne pääsee lasista yhdyskäytävää pitkin.

Kahdeksankerroksinen virastotalo mukailee Telakkarannan suunnittelukilpailun voittaneen tanskalaisen arkkitehtitoimisto Lundgaard & Tranbergin visiota, jossa rantaa hallitsee teollisuushenkinen tylppäkattoinen rakennus.

Uudisrakennuksen erikoisuus on, että se on nielaissut osakseen vanhan suojellun, punatiilisen puutyöpajarakennuksen. Se sijaitsee kemikaaliviraston kulmassa. Vanhat seinät näkyvät ulos sekä sisälle viraston aulaan, mutta puutyöpajankin sisällä kaikki on uutta.

Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi L-Arkkitehdit Oy.

Uusiin tiloihin siirtyivät kaikki kemikaaliviraston 600 työntekijää.

Viraston viereen rakennetaan paraikaa uusia koteja 400 helsinkiläiselle. Uudisrakentamisen myötä pääosin telakkatoimintojen käytössä ollut suljettu alue avautuu kaupunkilaisten käyttöön. Telakkakadun uusiminen valmistuu kesällä 2021.

Rannan laiturialueelle rakennetaan rantapromenadi, jolle tulee kahviloita, ravintoloita ja historiallisia laivoja. Telakkaranta valmistuu vuoteen 2026 mennessä.