Suositun leikkipuiston tulipalo järkytti perheitä Helsingissä – 30-vuotinen perinne voi ensi kesänä katketa

Tuula Lehtorannalta meinasi päästä itku, kun hän palasi lomilta töihin Linnunradan leikkipuistoon tiistaina. Ei siksi, että loma loppui, vaan tuhoutuneen navettarakennuksen vuoksi.

Puiston yläpihalla sijaitseva puinen navettarakennus paloi uudenvuoden yönä korjauskelvottomaksi. Asiaa on kauhistellut työntekijöiden lisäksi moni vanhempi lapsia myöten.

– Harmittaa todella paljon, kun ei tiedetä, tuleeko eläimiä enää kesällä, yksi pihan lapsista sanoo.

Lomilta palannut Lehtoranta sai kuulla palosta heti uudenvuodenyönä.

– Se oli aivan järkyttävää. Tämä on todella surullinen asia, hän harmittelee.

Työntekijät ja leikkipuiston käyttäjät ovatkin nyt huolissaan siitä, tuleeko navetan tilalle uutta. Helsingin kaupungin johtava leikkipuisto-ohjaaja Noora Hynynen ei vielä osaa kertoa, miten kaupunki etenee asian kanssa.

Navetassa säilytettiin myös muun muassa pihaleluja, kelkkoja ja pyöriä, jotka paloivat poroksi. Niiden arvoa lasketaan parhaillaan.

Kesäisin navetta toimi lampaiden, kanojen ja kanien yöpaikkana, kun ne päivisin viettivät aikansa halutessaan ulkoaitauksissa. Vielä on kuitenkin epävarmaa, saadaanko eläimiä kesäksi puistoon.

Lapsensa kanssa navetan ohi kävellyt Jonna Mäenpää harmitteli tiistaina navetan paloa.

– Olemme varmaan kaikki tällä alueella järkyttyneitä ja harmissaan. Se on ollut hyvä tunnelman luoja ja sellainen vetonaula. Eläimet toivat isommaltakin alueelta kävijöitä, Mäenpää sanoo.

Linnunradan leikkipuistossa on ollut eläimiä puiston avaamisesta lähtien, yli 30 vuotta. Eläinten hoidosta ei ole koskaan ollut päänvaivaa. Kesäinen eläintoiminta perustuu alueen asukkaiden aktiivisuuteen ja hoitovuorojen jakoon viikonlopuille.

Myös Mäenpää on aikanaan ottanut eläintenhoitovuoroja. Lehtovuoren mukaan kaikki viikonloput olisivat tähän mennessä täyteen buukattuja.

– Kaikki eivät olleet vielä kuulleet navetan palosta. Jotkut ovat vielä kyselleet meiltä, onko viikonloppuja vielä vapaana. Alueella on todella aktiivinen asukasyhteisö, 23 vuotta Linnunradassa töissä ollut Tuula Lehtoranta sanoo.

Poliisi tutkii palon syytä. Työntekijöiden tiedon mukaan ohikulkija oli nähnyt uudenvuoden yönä, kun nuorisojoukko oli murtautunut navetan sisään. Hetkeä myöhemmin rakennus oli ilmiliekeissä. Myös puiston leikkimökin lukko oli rikottu.

– Kaikissa leikkipuistoissa on silloin tällöin ilkivaltaa. Muutama vuosi sitten joku oli rikkonut kanojen aitauksen ja kanat karkasivat, Hynynen kertoo.

– Asukkaat alueella toimivat nopeasti ja kanat saatiin kiinni ja häkki korjattua ilman kaupungin henkilökunnan väliintuloa. Sen jälkeen aloimme sulkea kanat yöksi kanalaan sisään, hän jatkaa.

Kesäisin leikkipuisto Linnunrata on yksi Helsingin suosituimmista leikkipuistoista.

– Laskemme päivittäin kello 12 kaikki paikalla olevat lapset. Viime kesänä lasten käyntikertoja kertyi noin 9 000. Lisäksi tulevat heidän vanhempansa ja vauhtia riittää aamu yhdeksästä iltapäivän viimeisiin tunteihin, Hynynen kertoo.

Viime vuonna leikkipuistossa vieraili noin tuhat lapsiryhmää eri päiväkodeista, perhepäivähoidosta, kouluista ja muista iltapäivätoiminnan ryhmistä.

Leikkipuiston perhetoimintoihin voi tulla mukaan ilman ennakkoilmoittautumista aamupäivisin. Iltapäivisin leikkipuiston iltapäivätoimintaan osallistuu noin 80 alakoululaista.

Leikkipuiston toiminta jatkuu normaaliin tapaan palosta huolimatta.

– Tiedotamme asukkaita ja leikkipuiston käyttäjiä heti, kun saamme lisää tietoa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut