Nuorten Talo on avannut ovensa Kalliossa Toisella linjalla. Talon toiminta on käyttäjien itsensä suunnittelemaa ja Helsingin viiden seurakunnan rahoittamaa ja tukemaa.
Tila on auki viitenä päivänä viikossa, ja sinne ovat tervetulleita kaikki 15–25-vuotiaat uskonnolliseen vakaumukseen, taustaan tai elämäntilanteeseen katsomatta.
Helsingin seurakuntayhtymän omistama rakennus on valmistunut vuonna 1893 ja sen on suunnitellut arkkitehti Gustaf Lodenius
– Talo on palvellut aluksi muutaman vuoden sokeainkoulun yhteydessä (punatiilinen talo samassa korttelissa) kansakouluna, sekä koulun johtajan virka-asuntona, kotitalousopetustilana ja siirtynyt 1908 rakennusmestari M. Sundqvistin yksityisomistukseen, kertoo Talon toiminnanjohtaja ja pappi Laura Huovinen
Huovinen selvitti arvotalon historiaa Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistötoimiston, Museoviraston, seurakuntalaisten suullisen perimätiedon ja kaupunginarkiston avulla.
Talossa on asunut myös VR:n pääjohtaja Harald Roos ja se on valtion omistuksesta siirtynyt kaupungille. Kaupunki palautti tiloihin sokeain koulun ja päiväkodin toimintoja, ennenkuin koulu muutti Jyväskylään.
Helsingin seurakuntayhtymä vuokrasi tilat kaupungilta yhteisen erityisnuorisotyön toimitilaksi vuonna 1977, kunnes osti rakennuksen 1997 samaan käyttöön.
– Erityisnuorisotyö muutti alkuvuodesta 2019 Kotkankatu 2:een Alppilan kirkolle, Huovinen kertoo.
– Taloa on peruskorjattu viime vuonna julkisivun osalta sekä se pintaremontoitiin sisältä ja kalustettiin uudelleen seurakuntien nuorten tekemien kehityssuunnitelmien mukaisesti.
Kallion, Paavalin, Tuomiokirkon, Lauttasaaren ja Töölön seurakuntien yhteinen nuorisotyö muutti tilaan joulukuussa ja seurakunnat avasivat Talon nuorten jokapäiväiseen käyttöön.
Talossa lähtökohtana on, että jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä, ja jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin. Kenenkään uskonnollista vakaumusta ei kysellä.
Toiminta-ajatus pohjautuu siihen, että käyttäjät ovat tilan omistajia ja aikuiset ammattilaiset toiminnan mahdollistajia. Nuoret ovat paitsi suunnitelleet tilan, he myös osallistuvat sen kehittämiseen.
– Nuorisotyönohjaat, papit ja diakoniatyöntekijät ovat Talossa heitä varten, toteaa Laura Huovinen.
Vapaan oleskelun lisäksi Talolla pidetään tapahtumia, konsertteja, koulutusta ja keskustelutilaisuuksia. Tarjolla on opiskelutiloja, ruokaa, harrastusmahdollisuuksia ja keskusteluapua.
Luvassa on muun muassa isoskoulutusta, ihmissuhdekursseja, elämänhallinnan koulutusta, vaikuttamistyön varustamista, tieto- ja taitokoulutusta, työelämä- ja opiskeluverkostoja ja erilaisia yhteisöjä sekä leiritoimintaa Suomessa ja kansainvälisesti. Torstaisin kokoonnutaan tekemään ruokaa ja syömään yhdessä.