Näin kertoo tulevaisuustutkija 2020-luvun Helsingistä: Liikenne muuttuu rajusti, ruokaa tehdään suoraan soluista

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava on vakuuttunut siitä, että alkanut 2020-luku on Helsingin kehityksen kannalta erityisen merkittävä.

Esimerkiksi liikkuminen mullistuu pääkaupungissa huimalla tavalla.

– Koko liikennejärjestelmä kokee vuoteen 2030 mennessä erittäin merkittävän muutoksen, sillä tällä vuosikymmenellä nähdään autoilun nopea sähköistyminen ja kevyen liikenteen eri vaihtoehtojen käytön kasvu, Halava luonnehtii.

– Kun tämä muutos toteutuu, silloin Helsinkiä rakennetaan ihmisten kaupungiksi, eikä liikenteen ehdoin.

Halava sanoo, että viimeistään vuonna 2025 on 5G-verkon peitto Helsingissä täydellinen. Tuolloin aletaan todella nähdä autonomisia kulkuvälineitä.

– Tämä taas merkitsee sitä, että henkilöautojen määrä kääntyy ensimmäistä kertaa laskuun. Uskon, että jo vuonna 2040 ollaan siinä tilanteessa, että oman auton omistaminen ei ole kaupungeissa enää valtavirtaa.

– Ja kun autojen määrä vähenee, ruuhkistakin päästään eroon, Halava pohtii.

Hän muistuttaa, että Helsingin pinta-alasta peräti neljännes käytetään pelkkään autojen varastointiin.

Vaikka helsinkiläisen arjessa on toki moni asia vuonna 2030 samalla tavoin kuin nyt, uudet asumisratkaisut tekevät silti tuloaan.

– Todennäköistä on se, että meillä on enemmän liikkuvia koteja, jotka lisäävät asumisen joustavuutta. Lisäksi pienten asumisyksiköiden rakentaminen mahdollistuu lisäävän valmistuksen myötä, Halava arvioi.

Kodeissa korostuu 2020-luvulla erityisesti niiden turvallisuus. Jos esimerkiksi jokin kodin laite menee epäkuntoon tai vaatii huoltoa, se ilmoittaa siitä itse ajoissa.

Ruokatuotantoon on luvassa mullistus.

– Ruokaa ei enää tarvitse valmistaa vain siemenistä, vaan sitä tehdään myös suoraan soluista. Jo nyt Suomessa on satakunta kotia, joissa bioreaktorit tuottavat luomubiomassaa ravinnoksi.

– Toteutuessaan tämä merkitsee sitä, että ruokaa voidaan tuottaa kaupungeissakin. Käytännössä se toteutettaisiin konttikasvattamoissa, kattokasvihuoneissa ja tyhjissä kiinteistöissä.

Ruokatuotannon historiassa saatetaan kokea 2020-luvulla kokonaan uusi aikakausi, jos pihvilihaa ryhdytään tuottamaan soluista.

– Oli aika merkittävä kehitysaskel, kun soluista kasvatetun lihaburgerin hinta putosi 100 000 eurosta 13 euroon, Halava sanoo.

Halavan mukaan seuraavat 20 vuotta ovat planeettamme pelastumiseksi olennaisia, sillä planeettamme kestävyyskriisi ratkaistaan tuolloin.

– Julkisessa keskustelussa levitetään usein pelkoa ja toivottomuutta, mutta kestävyyskriisi on kuitenkin käytännön toimia vaativa projekti.

– Planeetan kestävyyskriisiin on jo olemassa ratkaisuja ja Suomessa pystyy halutessaan tekemään niistä seuraavan ajan yhteiskuntaa, Halava rauhoittelee.

Kuka?

Tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Frontier Oy:n sekä Future Works Oy:n toimitusjohtaja.

Yksi Suomen suosituimmista puhujista ja monen organisaation luottosparraaja.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut