Lapsi ei tarvitse välttämättä yhtään harrastusta – "Kaikista ei tarvitse tulla teemupukkeja"

Kuvituskuva Tuire Punkki

Maria Aittoniemi

Alle kouluikäisen lapsen kohdalla on syytä miettiä, tarvitseeko hän ensimmäistäkään harrastusta. Asiantuntija, Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen painottaa, että lapsella on oltava aikaa vain olla.

– Tärkeää on tyhjän ajan jääminen, että lapsen mielikuvitus lähtee tuottamaan ja luovuus syntyy.

Varsinkin, jos lapsi on kokopäivähoidossa, Satuli-Kukkonen neuvoo miettimään, tarvitseeko hänen vapaa-aikaansa täyttää harrastuksilla.

– Toki riippuu paljon lapsen kehitysasteesta, hänen temperamentistaan ja perheen tilanteesta.

Satuli-Kukkonen sanoo, että lasta kannattaa seurata tarkasti, tämä kyllä itse kertoo, jos harrastaminen on hänelle liikaa.

– Jos lapsi on pahalla tuulella, tai jos häntä ei huvita lähteä harrastukseen. Silloin vanhemman on mietittävä, mikä on vähiten vahingollista lapselle.

Kuten lapsi, yhtälailla nuori tarvitsee riittävästi unta ja lepoa kehittyäkseen.

– Ja myös aikaa tyhjyydelle, aikaa vain olla.

Kuitenkin, harrastukset ovat nuorelle hyväksi. Harrastukset voivat antaa onnistumisen elämyksiä, taitoja ja ystävyyssuhteita. Tämä on todettu valtakunnan päättäjätasollakin; hallitusohjelman linjauksen mukaan tavoitteena on taata jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan, maksuttoman harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Patistaessaan lastaan harrastuksiin vanhemmat haluavat siis turvata heille paremman tulevaisuuden. Satuli-Kukkosen mukaan se monilta osin toimiikin niin – kunhan muistetaan, mitkä ovat hyvä harrastamisen edellytykset.

MLL:n viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan lasten itsensä mielestä harrastusten tärkein anti ovat hyvät kaverisuhteet.

– Samoin lapsille ovat kyselytutkimuksen mukaan tärkeitä ilo ja onnistumisen kokemukset ja vanhempien kiinnostus lapsen harrastusta kohtaan.

Vanhempien olisi myös hyväksyttävä se, jos lapsi haluaa lopettaa harrastuksen. Siksi Satuli-Kukkonen toivookin, että nuorille tarjottaisiin yhä enemmän mahdollisuuksia kokeilla uusia harrastuksia ilman isoa taloudellista panostusta välineisiin.

– Olisi hienoa, jos seuratoimijat pystyisivät järjestämään kokeilukertoja ilman, että perhe on heti naimisissa lajin kanssa.

Samoin hän toivoo, että harrastuspolku voisi olla sellainen, joka ei lopu, jos nuori ei halua kilpailla.

– Kaikista lapsista ei tarvitse tulla teemupukkeja. Heille soisi enemmän mahdollisuuksia tulla pelaamaan ja höntsäämään ilman kalliita kilpailumaksuja.

Syksyllä julkaistujen kouluterveyskyselyn tulosten mukaan perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaista 17,8 prosenttia harrastaa jotain kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa, ja lähes 90 prosenttia harrastaa jotain vähintään kerran viikossa. Yläkouluikäisistä nuorista 95,5 prosenttia harrastaa jotan vähintään kerran viikossa ja lukiolaisista vielä useampi. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista harrastaa jotain 91,1 prosenttia.

Harrastus ei välttämättä ole vain lapsen oma juttu. Satuli-Kukkonen muistuttaa, että lapsen harrastus voi tuoda merkitystä myös vanhemmille; ne voivat tutustuttaa perheitä toisiinsa. Samalla tulee vaihdettua lapsiin ja arkeen liittyviä kokemuksia.

Vaikka vanhemmat kulkisivat lasten harrastuksissa mukana, olisi muullekin yhdessäololle varattava aikaa.

– On tärkeää, että perheellä on yhteistä luppoaikaa, aikaa ulkoilla yhdessä, ruokailla tai katsoa televisiota, Satuli-Kukkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 9. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 10. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 11. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 12. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 13. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 14. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 14. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.