Pienyrittäjä Maija Kiiski, 68, ui vastavirtaan – myy kioskistaan yllättävää hittituotetta: "Sen hinta on ollut vitonen niin kauan kuin muistan"

Maija Kiiski on pitänyt Sallakukka-kioskiaan Mellunmäessä jo 46 vuoden ajan. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin pienet kukkakioskit sinnittelevät urhoollisesti eteenpäin, vaikka suuret, ympäri vuorokauden avoinna olevat marketit myyvät esimerkiksi leikkokukkia edullisemmin kuin kioskit.

– Kilpailu on melkoisen kovaa ja moni kukkakioskin pitäjä on joutunut vuosien varrella lopettamaan, kertoo Mellunmäessä Sallakukka-kioskia pitävä Maija Kiiski, 68.

– Marketit ostavat tukusta valtavia kukkamääriä ja hinnat ovat sen vuoksi edullisia. Meillä taas keskitytään palveluun ja kukkien laatuun.

Myös Suomen kukkakauppiasliiton Helsingin piirin puheenjohtaja Minna Uusi-Simola on nähnytt kukkakioskien määrän kutistumisen pääkaupungissa.

– Kyllä ne ovat ihan selkeästi vähentyneet. Työtä kyllä olisi varmaan joka kioskissa kahdelle, mutta elanto vain puolikkaalle, Uusi-Simola huokaa.

– Silti kukkakioskeja ja pieniä kukkakauppoja tarvitaan, sillä niissä ollaan ammattitaitoisia ja ammattiylpeiltä.

Uusi-Simolan mukaan kioskien pitäjistä moni on muuttanut uusien markettien suojiin.

Maija Kiiski ei sen sijaan ole harkinnut paikanvaihtoa kertaakaan: hän on myynyt kukkia samalla paikalla kioskistaan jo 46 vuoden ajan.

– Kaksi ensimmäistä kioskirakennusta olivat liian pieniä, mutta tässä on ihan riittävästi tilaa, Kiiski kertoo.

– Kukkatrendit ovat pysyneet aika lailla samoina vuodesta toiseen. Eniten tietenkin myyntiin vaikuttavat vuodenajat. Näin talvella kysytään tulppaaneja, mutta pian tulevat tarjolle narsissit ja krookukset, Kiiski luettelee.

Minä olen pitänyt kunnia-asianani sitä, etten myy asiakkaille sitomatonta kukkakimppua. En halua, että he saavat vain jonkun kasan kukkia, vaan kunnolla sidotun kimpun.

Tunnollisuus on leimannut Kiisken työtä halki vuosikymmenten.

– Minä olen pitänyt kunnia-asianani sitä, etten myy asiakkaille sitomatonta kukkakimppua. En halua, että he saavat vain jonkun kasan kukkia, vaan kunnolla sidotun kimpun, Kiiski kertoo.

Sallakukka-kioskin oma tuote on kuivattu saunavihta, jonka Kiiski sitoo miehensä kanssa kesäisin Varkaudessa.

– Sen hinta on ollut viitonen jo niin kauan kuin muistan. Sille on kyllä menekkiä riittänyt.

Laajasalon kukkakioski on sijainnut samalla paikalla yli 50 vuotta.

Pirjo Mönkkönen on pitänyt kioskia jo 23 vuoden ajan. Hän on nähnyt kukka-alan suuren muutoksen omin silmin.

– Vaikka marketit ovat tehneet pienille kioskeille hallaa, kyllä minä ainakin luotan kukkakioskin selviävän tulevaisuudessa, Mönkkönen kertoo.

– Kyllähän tämä sellaista yksinäistä hommaa on, koska uuden työntekijän palkkaamiselle on aikamoinen kynnys.

Kukkakioskien hankinnat ovat helpottuneet internetin myötä.

– Moni kauppias haluaa itse tutkia etukäteen, millaisia kukkia on tukkukaupassa tarjolla. Valtaosin käyn tukussa paikan päällä hankkimassa kukat, Mönkkönen mainitsee.

Omat suosikkikukkansa hän tunnistaa oitis.

– Se on ilman muuta oranssi idänunikko, koska niitä oli meidän kihlajaiskimpussammekin, Mönkkönen myhäilee.

Valtaosa kukkakioskeista on yhden hengen yrityksiä, joissa painetaan pitkää päivää.

– Kyllä kukkakioskien kaltaisissa yrityksissä työntekijä on todella sidottu työhönsä. Pelkästään taukojen pitäminen voi olla yhden hengen yrityksissä hankalaa, arvioi Helsingin yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Tiina Oksala

– Samoin sairauspoissaolojen pitäminen voi käydä yrittäjille kalliiksi, jos hänellä ei ole voimassaolevaa yrittäjävakuutusta.

Oksalan mukaan kukkakioskien kaltaisiin erikoismyymälöihin on hankalaa saada ammattitaitoista sijaista – ainakaan nopealla aikataululla.

Maija Kiiski ei pitkän kukkakauppiasuransa aikana ole voinut pitää sairaslomia.

– Kerran, vuosia sitten jouduin tyräleikkaukseen. Tyrä leikattiin tiistaina ja keskiviikkoaamuna olinkin sitten jo taas kukkakioskilla hommissa, Kiiski myhäilee.

– Onneksi silloin ei ollut painavia laatikoita nosteltavina. Muuten olisivat tyrät kyllä rytkyneet...

Sallakukka on säilynyt lähes kokonaan ilkivallalta.

– Jokainen tietenkin ymmärtää, että eihän näin pienessä kioskissa säilytetä mitään suuria rahoja, Kiiski kertoo.

Aiheeseen liittyvää

 1. Uusi ketju yrittää Suomen markkinoille – työllistää ikäihmisiä ja eläkeläisiä: "Tuntuu, että pitäisi olla 25-vuotias, jolla on 20 vuoden työkokemus"
  4.1.2020 20:05
 2. 20-vuotiaat kaksoset Onni ja Ilmari toivat kesäbisneksen keskelle Vuosaaren talvea – "Vastuuta ja duunia on paljon, mutta kyllä yrittäminen on meidän juttu"
  4.1.2020 19:20
 3. Kielletäänkö lumen kippaaminen mereen lailla? – Yrittäjällä olisi ratkaisu Helsingin roskalumeen: "Jokainen käsittelykerta pitää laskea"
  10.12.2019 19:50
 4. Metsässä kasvaa nyt vihreää superruokaa ja se on kaiken lisäksi ilmaista – "Maitohorsman kukkia voi grillata kuin parsaa"
  12.5.2018 8:10
 5. Helsingissä kaksi R-kioskia auki 24/7  – "Ensimmäisten päivien kokemukset ovat loistavia"
  10.4.2017 11:31

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut