Pikku Huopalahdessa tehdään helsinkiläistä ravintolahistoriaa – tiistaisin kokoontuva kerho on vanhempi kuin Tornin ritarit

Harras hetki pikkuhuopalahtelaisessa pubissa. Vuonna 1946 perustettu bridgekerho on koolla aina tiistaisin. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Mitä ihmettä? Hetki on lähes kirkollinen, kun astuu Tilkanvierrossa sisään ravintola Feltbayhin. Jahas, tänään on taas se ilta, kun koolla on tämä korttirinki.

Mutta. Ei kuulu kiroaminen. Ei haise nuoren miehen hiki.

Nytpä pelataankin bridgeä. Juomat pöydässä. Joku syö välipalaakin.

Kerho ja sen jäsenet muuttivat tänne vuosi sitten ravintola N:o 11:n eli entisen Kuusihokin ja myös Risuhokkina tunnetun ravintolan remontin tieltä. Jääden sille tielleen.

Kolme pöytää. Joskus neljä. Niillä mennään.

Tämä on helsinkiläistä ravintolahistoriaa. Kerho on kolme vuotta vanhempi kuin esimerkiksi legendaarinen Tornin ritarit.

Tiistaisin Feltbayssä kokoontuva BABS perustettiin 1946. ”Bridgeakatemia” oli alkujaan kaksikielinen ja toiminnan lähtö oli Arbetets Vänner yhdistyksessä.

Puheenjohtaja Jarmo Kinnusen mukaan BABS on ehtinyt pelata ainakin kymmenessä eri osoitteessa. Kun hän liittyi mukaan 1979, pelipaikka oli Nissenin kahvilassa Fredrikinkadulla. Siellä vierähti suunnilleen 15 vuotta 1980-luvun puoliväliin asti.

Sittemmin siirryttiin Kasarmitorin kautta Satakuntatalolle. Kielenä ruotsi oli ollut hallitseva 1940- ja 1950-luvuilla. Kerhon 20-vuotisjuhlat pidettiin Savoyssa 1966. Pelaamisen lisäksi oli muutakin keventävää viihdettä, kuten käynnit kansallisoopperassa.

1960- ja 1970-luvuilla BABS teki usein pelimatkoja Ruotsiin. Bridge on aina ollut hyvin kansainvälinen laji. Eräänlainen maailman kieli, kuten jalkapallosta sanotaan.

1993 kerho meni Manalaan ja toimi vähän aikaa myös Lääkäritalon ravintolassa Mäkelänkadulla.

2000-luvulla joukkoon liittyi Ruskeasuon puolelta White Ladyn epävirallinen bridgekerho ja paikaksi vakiintui Meilahden klassikkoravintola N:o 11.

Vuonna 2018 pelaajat siirtyivät sieltä ravintolan remontin tieltä 500 metriä pohjoiseen ja ovat ikään kuin pikkuhuopalahtelaisia.

Kinnusen mukaan vilkkainta toiminta oli Manalan aikaan. Silloin pöytiä oli jopa 10-12.

Suomen Bridgeliitossa on nyt noin 1 400 jäsentä. Lähimmät muut kerhot toimivat muun muassa Annankadulla, Hiomotiellä ja Tapiolassa.

Ja mikä historia! BABS:n perustaja ja primus motor Suomen Bridgeliitossa oli maa- ja metsätaloustieteiden professori Lorenzo Runeberg Hän oli 10-kertainen bridgen Suomen mestari ja aikanaan sukunsa päämies: runoilija J.L. Runebergin toiseksi vanhimman pojan pojanpoikana. Lorenzo Runeberg kuoli 2007 Kauniaisissa ja oli syntynyt 1916 Pietarissa.

Metsänhoitoalaa opiskellut Runberg väitteli tohtoriksi 1946 Suomen ja Yhdysvaltojen välisistä puukaupoista. Samana vuonna kuin BABS perustettiin.

Espoolainen Kauko Koistinen on Suomen kovin ja ainoa bridgeammattilainen.

Laji taantuu. Pöytään kun ei voi mennä kylmiltään, sillä koulutus vie kuukausia. Nuorisotyö ei siis käy hetkessä.

Mikä saa ryhtymään bridgen pelaajaksi? Useimmiten korttipelitausta ”vaatimattomimmista” lajeista.

– Bridgeä on verrattu golfiin, BABS:n puheenjohtaja Jarmo Kinnunen sanoo.

– Aina on suorituksessa parantamisen vaaraa. Kun olet saavuttanut tietyn taitotason, sitä on todella vaikea nostaa.

– Pitäisi päästä pelaamaan parempiaan vastaan, ja jaksaa ottaa vastaan tappiot.

Samanlaisuutta kuin shakissa.

Kinnusen mukaan koneita vastaan voi pelata netissä, mutta kone ei koskaan pysty matkimaan inhimillistä oveluutta.

– Ohjelmia toki on, mutta sielläkin on aina ihminen takana, hän muistuttaa.

Bridgeliittoon kuuluvien kerhojen lisäksi on aina toiminut monia epävirallisia kerhoja, esimerkiksi Suomalaisella klubilla ja Pörssiklubilla. Suomalainen klubi ja arkkiatri Arvo Ylppö sekä skruuvin peluu olivat vuosikymmenten legenda. Joissakin kahviloissa pelataan säännöllisesti myös canastaa.

Bridge ei ole koskaan jäänyt vain paikallispeliksi, vaan haastajia haetaan taajaan Ruotsin lisäksi myös Virosta.

Ammattilaisemme Kauko Koistinen kävi voittamassa Microsoftiohjelmistoyhtiön perustaja Bill Gatesin Honolulussa American Nationals -kilpailuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt