Kauppakeskuksen työntekijät ja asiakkaat valtasivat viereisen kirkon ilmaiset parkkipaikat – seurakunta aikoo ottaa ne takaisin

Laajasalon kirkon (oikealla) pysäköintialue jäi kauppakeskus Saaren (vasemmalla) alle. Kirkon edessä olevat pysäköintipaikat ovat nykyään tupaten täynnä. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Laajasalon kirkko kärsii parkkipaikkapulasta. Ongelma johtuu siitä, että kirkon pysäköintialue jäi kauppakeskus Saaren alle. Kirkon eteen jäi toistakymmentä paikkaa, mutta niitä käyttävät kauppakeskuksen asiakkaat ja työntekijät.

Saaren pysäköintihallissa voi pysäköidä kaksi tuntia maksutta, mutta kaikki asiakkaat eivät ilmeisesti halua ajaa halliin.

Työntekijöiden kannalta kirkon edustalla olevat paikat ovat haluttuja, koska niillä voi pysäköidä työpäivän ajan maksutta.

Laajasalon kirkko kuuluu Roihuvuoren seurakuntaan. Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen vahvistaa ongelman olemassaolon.

Hänen mukaansa autopaikoista on pulaa niin messujen, toimitusten kuin muidenkin tapahtumien aikaan. Ongelma koskee erityisesti niitä kirkossakävijöitä, joilla on liikkumisvaikeuksia.

– Monet kuitenkin tulevat kirkkoon omalla autolla, Heinonen sanoo.

Ennen kauppakeskus Saaren rakentamista Laajasalon kirkolla oli runsaasti pysäköintitilaa, joka oli vuokrattu Helsingin kaupungilta.

– Sen sopimuksen piti olla voimassa pitkälle 2030-luvulle saakka, mutta sitten kävikin niin, että kaupunki otti tilan käyttöön eikä osoittanut meille nimikoituja paikkoja, Heinonen kertoo.

Kiinteistöjohtaja Heinonen kertoo, että seurakuntayhtymä on tavannut kaupungin edustajia ja kertonut ongelmasta. Hänen mukaansa kaupunki on suhtautunut asiaan ”hyvin myönteisesti ja yhteistyöhaluisesti”.

– He totesivat, että heillä on ilmeisesti tapahtunut jonkinlainen tekninen virhe, kun tilanne on päässyt tähän. Uskomme, että ongelmaan löytyy kaupungin kanssa meidän tarpeemme täyttävä ratkaisu.

Ratkaisu voi olla esimerkiksi se, että kirkon edessä olevien autopaikkojen käyttöä rajataan liikennemerkein. Autopaikat saatetaan rajata vain kirkossa asioiville.

Heinonen ei vielä uskalla luvata, milloin asia ratkeaa, mutta ennakoi sen tapahtuvan pian vuodenvaihteen jälkeen.

Kauppakeskus Saaren kauppakeskuspäällikkö Tuija Wänttinen kertoo, ettei ole kuullut seurakunnan ja kaupungin aikeista.

– Meidän pitää tietenkin seurata tarkasti muutoksen vaikutuksia.

Wänttinen on varma siitä, että kauppakeskuksen asiakkaille riittää pysäköintitilaa. Kauppakeskuksen alla on 165-paikkainen lämmin pysäköintihalli, jossa saa pysäköidä kaksi tuntia maksutta.

Wänttinen kertoo, että kauppakeskuksen yrityksillä on mahdollisuus lunastaa hallista työntekijöilleen kuukausipaikkoja. Osa yrityksistä onkin tehnyt niin.

Lisäksi kauppakeskuksen edustalla Yliskylän puistokadulla on kahden tunnin kiekkopaikkoja.

Saaressa 2,2 miljoonaa kävijää

Kauppakeskus Saaren ensimmäinen vuosi sujui yli odotusten.

Kauppakeskuspäällikkö Tuija Wänttinen kertoo, että kauppakeskuksessa kävi viime vuonna 2,2 miljoonaa kävijää, kun tavoite oli kaksi miljoonaa.

Hänen mukaansa yksi iso tekijä on se, että vaikka kauppakeskus on uusi, kauppapaikka on tuttu. Siellä on totuttu asioimaan jo vuosikymmeniä.

Saari avautui marraskuussa 2018. Kauppakeskuksessa on muun muassa K-supermarket, S-market, Alko, apteekki ja kirjasto.

Aiheeseen liittyvää

 1. Helsinkiin rakennetaan 3 000 asukkaan alue, jonne kaava ei velvoita yhtäkään parkkipaikkaa – "Hyödyke, jota ostetaan ja myydään"
  28.11.2019 10:34
 2. "Uuteen pysäköintilaitokseen ajaminen on stressaavaa asiakkaille" – Isot parkkihallit koetaan vaikeaselkoisiksi, neuvoja hallien pikapuhelimista kysellään päivittäin
  20.11.2019 20:10
 3. Oma auto on Amandalle välttämätön, mutta parkkipaikan löytäminen päivittäistä pudotuspeliä – "Olen saanut 10 sakkoa vuodessa"
  14.10.2019 5:40
 4. Tehdäänkö Kauppatorista autoton? – "Tori tulee kuolemaan"
  17.5.2017 7:20

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut