Kaapelitehtaalle tuleva näyttely sai oman oluen – "Totta kai lähdimme mukaan"

Kuvassa Teerenpeli yhtiöiden toimitusjohtja Anssi Pyysing ja keikkapanija Mikko Salmi kippistelevät: Ohrasta oluen synty ja vähän viskinkin Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Oispa kaljaa. No nyt sitä kohta tulee. Panimoravintola Teerenpeli vie oluensa museoon. Tapaus on veikeä. Tämä museo ei totisesti ole kuiva!

Hotelli- ja ravintolamuseo avaa Kaapelitehtaalla 24. tammikuuta näyttelyn, jossa maistuu oma olut. Kampin Teerenpelistä pyrähtää tervehdys museon tiloihin: Oispa kaljaa -niminen olut.

Sitä saa nautiskella museossa ja kaikissa Teerenpeli-ravintoloissa sekä ostaa Ruoholahden Citymarketista. Museolla ei ole ulosmyyntilupaa, mutta esimerkiksi Kampin Teerenpelillä on.

– Näyttely on suunnattu kaikille. ”Tavalliset kuluttajat” saattaa kuullostaa typerältä, mutta niin se vain on, sanoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen, joka on ollut mukana näyttelyn rakentamisessa.

– Olutta esitellään erilaisten teemojen kautta. Ei kronologisesti. Olutta lähestytään kulttuurin ja historian näkökulmista tarkastellen sen kytkentöjä yhteiskuntaan ja omaan aikaansa, Lehtinen selvittää.

– Totta kai lähdimme mukaan tällaiseen hankkeeseen, Teerenpeli-yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing sanoo.

Hänen perheyrityksellään on panimo Helsingin Kampissa ja Lahdessa, josta yritys lähti kasvamaan 1990-luvulla. Teerenpeli on myös Suomen ensimmäisiä mallasviskin tislaajia.

Oispa kaljaa -olut on hyvin lähellä Teerenpeli-klassikkoa Onnenpekkaa. Yli 20 vuotta valmistuksessa ollut olut on pils-tyyppinen ja vahvuudeltaan 4,5 prosenttia. Yleisarvio tästä lienee: helposti juotavissa.

Pyysingin mukaan sitä tulee riittämään.

Museossa olutta voi nautti avajaisissa, opastetuilla kierroksilla, tastingeillä ja workshopeissa.

Juuri nyt museo on kiinni uuden näyttelyn rakennustöiden takia Nuutin päivään 13. tammikuuta asti. Nuutti on ollut vanhan kansan kalenterin mukaan vuoden taite, jolloin viimeisetkin jouluoluet piti juoda pois.

Kevään aikana museo toteuttaa yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa luentosarjan, jonka aiheina ovat oluen valmistus, oluen yhteisöllisyys sekä olut ja sukupuoli.

Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijat Anna-Elina Hintikka ja Tiina Kiiskinen yhdessä olutasiantuntija Anikó Lehtisen kanssa. Näyttely avautuu tammikuun 24. päivä.

Näyttely ei ole lajissaan aivan ainutlaatuinen. Syksyllä 1997 Helsingin kaupunki, olutseura Mallassauna, Sinebrychoff ja Elannon ravintola Kappeli järjestivät Eteläesplanadin Jugendsalissa Olutta Helsingistä -näyttelyn.

Tilapäisen ravintolan sisustus tuli Tennispalatsin remontin takia suljetusta Vastarannan Kiiskestä. Juhlaoluen pani Koffin Kappelin panimon Harry Berg ja anniskelusta kadun toisella puolella vastasi poikkeusluvin Kappeli.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut