Kaapelitehtaalle tuleva näyttely sai oman oluen – "Totta kai lähdimme mukaan"

Kuvassa Teerenpeli yhtiöiden toimitusjohtja Anssi Pyysing ja keikkapanija Mikko Salmi kippistelevät: Ohrasta oluen synty ja vähän viskinkin Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Oispa kaljaa. No nyt sitä kohta tulee. Panimoravintola Teerenpeli vie oluensa museoon. Tapaus on veikeä. Tämä museo ei totisesti ole kuiva!

Hotelli- ja ravintolamuseo avaa Kaapelitehtaalla 24. tammikuuta näyttelyn, jossa maistuu oma olut. Kampin Teerenpelistä pyrähtää tervehdys museon tiloihin: Oispa kaljaa -niminen olut.

Sitä saa nautiskella museossa ja kaikissa Teerenpeli-ravintoloissa sekä ostaa Ruoholahden Citymarketista. Museolla ei ole ulosmyyntilupaa, mutta esimerkiksi Kampin Teerenpelillä on.

– Näyttely on suunnattu kaikille. ”Tavalliset kuluttajat” saattaa kuullostaa typerältä, mutta niin se vain on, sanoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen, joka on ollut mukana näyttelyn rakentamisessa.

– Olutta esitellään erilaisten teemojen kautta. Ei kronologisesti. Olutta lähestytään kulttuurin ja historian näkökulmista tarkastellen sen kytkentöjä yhteiskuntaan ja omaan aikaansa, Lehtinen selvittää.

– Totta kai lähdimme mukaan tällaiseen hankkeeseen, Teerenpeli-yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing sanoo.

Hänen perheyrityksellään on panimo Helsingin Kampissa ja Lahdessa, josta yritys lähti kasvamaan 1990-luvulla. Teerenpeli on myös Suomen ensimmäisiä mallasviskin tislaajia.

Oispa kaljaa -olut on hyvin lähellä Teerenpeli-klassikkoa Onnenpekkaa. Yli 20 vuotta valmistuksessa ollut olut on pils-tyyppinen ja vahvuudeltaan 4,5 prosenttia. Yleisarvio tästä lienee: helposti juotavissa.

Pyysingin mukaan sitä tulee riittämään.

Museossa olutta voi nautti avajaisissa, opastetuilla kierroksilla, tastingeillä ja workshopeissa.

Juuri nyt museo on kiinni uuden näyttelyn rakennustöiden takia Nuutin päivään 13. tammikuuta asti. Nuutti on ollut vanhan kansan kalenterin mukaan vuoden taite, jolloin viimeisetkin jouluoluet piti juoda pois.

Kevään aikana museo toteuttaa yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa luentosarjan, jonka aiheina ovat oluen valmistus, oluen yhteisöllisyys sekä olut ja sukupuoli.

Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijat Anna-Elina Hintikka ja Tiina Kiiskinen yhdessä olutasiantuntija Anikó Lehtisen kanssa. Näyttely avautuu tammikuun 24. päivä.

Näyttely ei ole lajissaan aivan ainutlaatuinen. Syksyllä 1997 Helsingin kaupunki, olutseura Mallassauna, Sinebrychoff ja Elannon ravintola Kappeli järjestivät Eteläesplanadin Jugendsalissa Olutta Helsingistä -näyttelyn.

Tilapäisen ravintolan sisustus tuli Tennispalatsin remontin takia suljetusta Vastarannan Kiiskestä. Juhlaoluen pani Koffin Kappelin panimon Harry Berg ja anniskelusta kadun toisella puolella vastasi poikkeusluvin Kappeli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.