Malmin lentokentän ilmailijat riitauttivat vuokrasopimuksen irtisanomisen – Puheenjohtaja: "Mistään rettelöinnistä ei ole kyse"

Malmin lentokenttäyhdistyksen varapuheenjohtaja Ville Repo toivoo sopuisaa ratkaisua Malmin lentokentän ilmailijoiden ja kaupungin välillä. Vuokrasopimus irtisanottiin vuodenvaihteessa. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Malmin lentokentän toimijat ovat riitauttaneet lentokentän toistaiseksi voimassaolevan maanvuokrasopimuksen irtisanomisenvuodenvaihteeseen ja vaativat kaupungilta lisäaikaa lentotoiminnalle.

Lento-operaattorit hakivat joulukuussa käräjäoikeuden kautta jatkoa maanvuokrasopimukselle vuoden 2022 loppuun. Ilmailijat riitauttivat asian vasta kalkkiviivoilla, 23. joulukuuta, eli sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom oli ottanut asiaan kantaa.

– Se tuli meillekin yllätyksenä, että Traficomilta tuli lausunto, ettei lentopaikkaa voi ottaa meiltä pois ennen kuin asiasta on päätetty käräjäoikeudessa. Me olimme jo siinä uskossa, että joudumme lähtemään, sanoo Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg

Vielä viime viikolla arki lentokentällä näytti pyörivän normaalisti.

– Meidän toiveemme on, että löytäisimme ratkaisun neuvotteluteitse. Ongelma on, että korvaavaa paikkaa ei ole osoitettu, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Ville Repo

Uusi lentokenttä on rakenteilla Mäntsälään, mutta sen valmistumiseen menee ainakin vuosi, jos ei kaksikin. Kenttä on rakenteilla myös Pyhtäälle. Uusia halleja rakennetaan Nummelaan. Hallit valmistuvat Lambergin mukaan muutaman kuukauden kuluessa.

– Me tarvitsisimme ehdottomasti ainakin tuon muutaman kuukauden aikaa. Paikkoja ei ole.

Ilmailualan toimijoita Malmilla on vajaat 30. Lentoja tehdään vuosittain noin 30 000.

– Lennoista vain 20 prosenttia on harrastelentäjiä, loput koulutusta ja lentotyötä. Että kyllä tämä on ison yhteisön hätähuuto, Repo jatkaa.

Ilmailijat ovat olleet ihmeissään kaupungin tiukasta kannasta, että toiminnan oli päätyttävä vuodenvaihteeseen.

– Mistään rettelöinnistä ei ole kyse. Lentokenttätoimintojen alueella asuntojen rakentaminen alkaa vasta vuonna 2026. Se on herättänyt ilmailupiireissä ihmetystä, että miksi lentotoiminta ei voi jatkua, Lamberg ihmettelee.

Ilmailijat olisivat valmiita sovittamaan toimintojaan yhteen kentän kupeeseen tehtyjen hiihtolatujen ja luistinratojen kanssa.

Malmille ensimmäiseksi rakennettava Nallenrinteen alue sijaitsee kenttäalueen ulkopuolella. Malmin lentokentälle on kaavailtu asuntoja yhteensä 25 000 asukkaalle.

Kaupunki ei ole antamassa lisäaikaa.

– Meidän kannaltamme kyseessä on sopimusrikkomus. Lentotoiminta jatkuu, vaikka vuokrasopimusta ei ole olemassa. Päätökset on tehty poliittisessa päätöksenteossa ja niiden muuttaminen ei ole meidän vallassamme, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho

Kaupungin tarkastaja kävi loppuviikosta Malmilla toteamassa lentotoiminnan jatkuvan Torstaina kaupunki lähetti yhdistykselle kirjeen, jossa se kehotti noudattamaan vuokrasopimuksen ehtoja.

– Jos mitään ei tapahdu, jätämme käräjäoikeuden kautta vaatimuksen, että alue vapautetaan kaupungin hallintaan ja yhdistys velvoitetaan suorittamaan korvauksen mahdollisista vahingoista sekä vuokrasopimuksen mukainen sopimussakko, Aho jatkaa.

Kaupunki vaatii myös, että käräjäoikeus hylkää kaikki yhdistyksen kanteessa esitetyt vaatimukset.

Uhkasakon suuruus on 94 000 euroa. Ilmailijat pohtivat parhaillaan, miten asiassa etenevät.

Korjaus10.1. kello 10.42: Ilmailijat ovat riitauttaneettoistaiseksi voimassa olleen maanvuokrasopimuksen irtisanomisen, ei päättymisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 8. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.