Malmin lentokentän ilmailijat riitauttivat vuokrasopimuksen irtisanomisen – Puheenjohtaja: "Mistään rettelöinnistä ei ole kyse"

Malmin lentokenttäyhdistyksen varapuheenjohtaja Ville Repo toivoo sopuisaa ratkaisua Malmin lentokentän ilmailijoiden ja kaupungin välillä. Vuokrasopimus irtisanottiin vuodenvaihteessa. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Malmin lentokentän toimijat ovat riitauttaneet lentokentän toistaiseksi voimassaolevan maanvuokrasopimuksen irtisanomisenvuodenvaihteeseen ja vaativat kaupungilta lisäaikaa lentotoiminnalle.

Lento-operaattorit hakivat joulukuussa käräjäoikeuden kautta jatkoa maanvuokrasopimukselle vuoden 2022 loppuun. Ilmailijat riitauttivat asian vasta kalkkiviivoilla, 23. joulukuuta, eli sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom oli ottanut asiaan kantaa.

– Se tuli meillekin yllätyksenä, että Traficomilta tuli lausunto, ettei lentopaikkaa voi ottaa meiltä pois ennen kuin asiasta on päätetty käräjäoikeudessa. Me olimme jo siinä uskossa, että joudumme lähtemään, sanoo Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg

Vielä viime viikolla arki lentokentällä näytti pyörivän normaalisti.

– Meidän toiveemme on, että löytäisimme ratkaisun neuvotteluteitse. Ongelma on, että korvaavaa paikkaa ei ole osoitettu, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Ville Repo

Uusi lentokenttä on rakenteilla Mäntsälään, mutta sen valmistumiseen menee ainakin vuosi, jos ei kaksikin. Kenttä on rakenteilla myös Pyhtäälle. Uusia halleja rakennetaan Nummelaan. Hallit valmistuvat Lambergin mukaan muutaman kuukauden kuluessa.

– Me tarvitsisimme ehdottomasti ainakin tuon muutaman kuukauden aikaa. Paikkoja ei ole.

Ilmailualan toimijoita Malmilla on vajaat 30. Lentoja tehdään vuosittain noin 30 000.

– Lennoista vain 20 prosenttia on harrastelentäjiä, loput koulutusta ja lentotyötä. Että kyllä tämä on ison yhteisön hätähuuto, Repo jatkaa.

Ilmailijat ovat olleet ihmeissään kaupungin tiukasta kannasta, että toiminnan oli päätyttävä vuodenvaihteeseen.

– Mistään rettelöinnistä ei ole kyse. Lentokenttätoimintojen alueella asuntojen rakentaminen alkaa vasta vuonna 2026. Se on herättänyt ilmailupiireissä ihmetystä, että miksi lentotoiminta ei voi jatkua, Lamberg ihmettelee.

Ilmailijat olisivat valmiita sovittamaan toimintojaan yhteen kentän kupeeseen tehtyjen hiihtolatujen ja luistinratojen kanssa.

Malmille ensimmäiseksi rakennettava Nallenrinteen alue sijaitsee kenttäalueen ulkopuolella. Malmin lentokentälle on kaavailtu asuntoja yhteensä 25 000 asukkaalle.

Kaupunki ei ole antamassa lisäaikaa.

– Meidän kannaltamme kyseessä on sopimusrikkomus. Lentotoiminta jatkuu, vaikka vuokrasopimusta ei ole olemassa. Päätökset on tehty poliittisessa päätöksenteossa ja niiden muuttaminen ei ole meidän vallassamme, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho

Kaupungin tarkastaja kävi loppuviikosta Malmilla toteamassa lentotoiminnan jatkuvan Torstaina kaupunki lähetti yhdistykselle kirjeen, jossa se kehotti noudattamaan vuokrasopimuksen ehtoja.

– Jos mitään ei tapahdu, jätämme käräjäoikeuden kautta vaatimuksen, että alue vapautetaan kaupungin hallintaan ja yhdistys velvoitetaan suorittamaan korvauksen mahdollisista vahingoista sekä vuokrasopimuksen mukainen sopimussakko, Aho jatkaa.

Kaupunki vaatii myös, että käräjäoikeus hylkää kaikki yhdistyksen kanteessa esitetyt vaatimukset.

Uhkasakon suuruus on 94 000 euroa. Ilmailijat pohtivat parhaillaan, miten asiassa etenevät.

Korjaus10.1. kello 10.42: Ilmailijat ovat riitauttaneettoistaiseksi voimassa olleen maanvuokrasopimuksen irtisanomisen, ei päättymisen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut