Lapsen 117 euron vakuutus sai helsinkiläisen perheenäidin pään pyörälle – "Vaativat kunnollista perehtymistä"

Jalkapalloa harrastava Roni Lindfors, 11, on vielä välttynyt vammautumisilta. – Myöhemmin täytyy miettiä, onko nykyinen vakuutus riittävä, sanoo äiti Tea Lindfors. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Lasten ja nuorten harrastusvakuutukset ovat viidakko, johon vanhemman on syytä perehtyä huolella. Tärkeintä on etukäteen ottaa selvää siitä, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei.

Pohjola Vakuutuksen yksikönpäällikön Atte Erkamon mukaan urheilijoiden alivakuuttamista tapahtuu sinä missä muissakin vakuutusasioissa.

– Suomalaiset ovat perinteisesti vakuuttaneet itsensä vain tapaturmien varalle. Urheilussa sattuu tapaturmia, mutta myös paljon erilaisia voimanponnistuksia ja muita äkillisiä tapahtumia, joita ei korvata vakuutuksista, jotka kattavat vain tapaturmat.

Alivakuuttaminen johtuu Erkamon mukaan usein siitä, että vakuutuksia valittaessa keskitytään hintaan, eikä siihen, mitä vakuutus kattaa. Joskus vakuuttamista ei ajatella lainkaan.

– Tämä huomataan vasta sitten kun vahinko on jo sattunut. Nuorelle urheilijalle on vamman jälkeen tärkeää päästä nopeasti hoitoon, jotta paluu lajin ja kavereiden pariin tapahtuisi mahdollisimman pian.

Suutarilassa asuvan Tea Lindforsin lapset, 11-vuotias Roni ja 13-vuotias Mira, harrastavat monipuolisesti eri urheilulajeja Vielä lajiliittojen kautta ostetut urheilu- eli lisenssivakuutukset ovat vanhempien mukaan olleet riittäviä. Loukkaantumisia on ollut vähän. Vakuutus korvaa pääasiassa äkilliset tapaturmat ja ainakin osin niiden hoidon.

– Myöhemmin täytyy sitten miettiä, onko vakuutus riittävä vai tarvittaisiinko jotain kattavampaa. Kylmällä ja särkylääkkeillä on vielä selvitty. Vaivat ovat olleet lähinnä kasvuun liittyviä.

Vakuutusmäärät vaihtelevat kausittain 40 eurosta taitoluistelun 117 euroon.

Lindfors toimii myös Malmin palloseuran P08:n kilpajoukkueen joukkueenjohtajana. Lähes kaikki joukkueen pelaajat ovat ottaneet Palloliiton kautta 40 euron pelilisenssin mukana 40 euron lisenssivakuutuksen.

Lajiliiton kautta ostettava lisenssi on peli- ja kilpailulupa liiton toimintaan. Se ei siis itsessään ole vakuutus. Lisenssin oston yhteydessä on mahdollista ostaa myös urheilu- eli lisenssivakuutus. Jalkapallossa 11-vuotiaille könttähinta on 80 euroa per kausi.

Lindfors myöntää, että vakuutuksien korvattavuuksista on välillä vaikea saada selkoa ja pitkäaikaiset lajivammat on usein vaikea saada vakuutusyhtiön korvattavaksi.

– Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että vakuutukset vaativat kunnollista perehtymistä. Luulen, että ihan kaikesta en ole edes selvillä.

Pohjolan Erkamo vahvistaa, että pienille lapsille vahinkoja sattuu merkittävästi vähemmän, mutta varsinkin yli 13-vuotiailla vahinkojen määrät kasvavat huomattavasti.

– Yleisimmin urheilussa sattuu vahinko joko polvelle tai olkapäälle. Vammojen vakavuudessakin on isoja vaihteluja. Iän myötä vakuutusmäärät nousevat.

Esimerkiksi Palloliiton pelipassivakuutuksia hankittiin viime kaudella noin 80 000 pelaajalle. Vahinkotapauksia kirjattiin yhteensä 1 951. Kilpaurheilussa vakuutuksen ottaminen on pakollinen.

– Pidämme pelaajien vakuuttamista erittäin tärkeänä. Siksi edellytämme lasten ja nuorten sekä ylimmissä aikuisten sarjoissa pelaavilta voimassa olevaa vakuutusturvaa, toteaa seurapalvelujohtaja Timo Huttunen

Vakuutus ei korvaa esimerkiksi rasituksen tai kuluman aiheuttamia vammoja. Vakuutuksen myöntää Chubb European Group SE.

LähiTapiolan yksityistapaturmavakuutus on voimassa tuotteesta riippuen alle 17- tai 16-vuotiailla rajoituksetta urheiluseuran toiminnassa ja kattaa harjoituksissa tai otteluissa tapahtuneet tapaturmavammat.

– Tällöin lisenssivakuutusta ei erikseen tarvitse urheiluseuralta ottaa, kertoo korvauspalveluiden asiantuntija Henrik Ekman

Ekmanin mukaan tietyissä lajeissa vahinkojen määrät korostuvat. Tällaisia ovat joukkuelajeista jääkiekko, jalkapallo, salibandy sekä koripallo.

– Yksilölajeista hevosurheilussa on havaittavissa tapaturmia, jotka voivat luonteensa vuoksi olla erityisenkin vakavia.

Vammat ovat pääasiassa venähdyksiä, revähdyksiä, murtumia ja jänteiden repeämisvammoja. Ekman kehottaakin ottamaan tapaturmavakuutuksen rinnalle myös sairauskuluvakuutuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 2. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 3. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 4. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"
 5. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 8. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 9. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 10. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 11. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 12. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 13. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Uusi tukimuoto alkaa Helsingissä: kohderyhmänä niin äärimuslimit kuin äärioikeistolaiset - ”Autetaan löytämään uutta sisältöä elämään”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 8. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 9. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 10. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 13. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.