Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs hotelli Töölössä saa remontin myötä takaisin nimensä – kuuluisa yökerho päätyi 80-luvulla jopa lööppeihin

Vanhassa vara parempi. Joulun alla kiinni mennyt hotelli saa remontin jälkeen takaisin sen oikean nimensä. Välillä Crowne Plaza Helsinkinä koreillut hotelli on jälleen Hesperia, kun se avaa ovensa uudelleen ensi keväänä.

Tunnelma ennen uutta vuotta hotellin pihassa oli epätodellinen. Autoja liikkui ja pysäköi, koska kuntosali uima-altaineen takapuolella toimi.

Pubi, jossa kävi kanta-asiakkaana muiden muassa kaupunginosan ainoa ”liki miljardööri”, oli lopetettu aikaa sitten.

Kohta hotelli havittelee taas myös paikallisia. Tämä on nykyaikaa muissakin vanhoissa hotelleissa, kun ne lähtevät kisaan omista kaupunkilaisista. Ilmiö.

Sana Hesperia ympättiin Crowne Plaza -nimen yhteyteen jo vuoden 2018 aikana, mutta remontissa poistuvat nyt moiset krumeluurit.

Hotelli avautuu uudistettuna toukokuun alussa. Tarkka päivä on vielä paljastamatta. Lisää tästä Helsingin klassikosta luvataan kertoa Matka 2020 -messujen aikana 17.–19. tammikuuta.

Hotel Hesperia -nimisenä alunperin avatulla hotellilla on nykykatsannossa pitkä historia. Ovet avautuivat asiakkaille 20. toukokuuta 1972. Hotellilla on myös erikoinen ikätoveri, suorastaan Suomenlahden sisar: Hotelli Viru Tallinnassa. Se vihittiin käyttöön vain kahta viikkoa aiemmin.

Hesperialla oli iso rooli Helsingissä pidetyssä ETYK-kokouksessa 1975. Virun 23. kerroksella oli samaan aikaan rooli toimia radiohuoneena, josta pidettiin yhteyttä Suomenlahdella seilaaviin neuvostoaluksiin ja suurlähetystöön Tehtaankadulle.

Toisen kerran maailmanpolitiikan polttopisteeseen Hesperia joutui, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec piti kokouksensa Finlandia-talossa 1980-luvulla.

Saudien öljysheikki oli varannut kokonaisen kerroksen viereisestä Intercontinental-hotellista, mutta pienemmät kihot ja pressi yöpyivät Hesperiassa.

1970- ja 1980-luvulla hotellin yökerho oli kuuluisa ilotytöistään ja iltapäivälehtien skandaalien lähde.

Uusi Hesperia pyrkii avautumaan entistä enemmän myös kaupunkilaisille. Ruokaa ja juomaa luvataan vuorokauden kaikkina aikoina.

Värikkäiden alkuvuosiensa jälkeen moni tavallinen helsinkiläinen koki hotellin lähinnä kokouspaikkana. Nyt esimerkiksi kohutun yökerhon tilat toimivat kuntokeskuksena.

Uudistuvassa hotellissa näkyy helsinkiläisen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n kädenjälki.

Hotelli- ja laivaravintoloiden lisäksi tämä toimisto on suunnitellut aiemmin muun muassa Stockmann 8th Floorin, Faron, Cafe Ursulan, Meccan, Chez Dominiquen ja Robert’s Coffeen sisustuksia.

Edelleenkin Crowne Plaza -ketjuun kuuluvaa hotellia pyörittää Scandic. Suomessa se operoi omien Scandic-hotelliensa lisäksi kansainvälisiä Hilton Hotels & Resort ja Holiday Inn -hotelleja sekä Hotel Indigo Helsinki – Boulevardia.