Perinteikäs hotelli Töölössä saa remontin myötä takaisin nimensä – kuuluisa yökerho päätyi 80-luvulla jopa lööppeihin

Hesperia meni kiinni remontin vuoksi. Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Vanhassa vara parempi. Joulun alla kiinni mennyt hotelli saa remontin jälkeen takaisin sen oikean nimensä. Välillä Crowne Plaza Helsinkinä koreillut hotelli on jälleen Hesperia, kun se avaa ovensa uudelleen ensi keväänä.

Tunnelma ennen uutta vuotta hotellin pihassa oli epätodellinen. Autoja liikkui ja pysäköi, koska kuntosali uima-altaineen takapuolella toimi.

Pubi, jossa kävi kanta-asiakkaana muiden muassa kaupunginosan ainoa ”liki miljardööri”, oli lopetettu aikaa sitten.

Kohta hotelli havittelee taas myös paikallisia. Tämä on nykyaikaa muissakin vanhoissa hotelleissa, kun ne lähtevät kisaan omista kaupunkilaisista. Ilmiö.

Sana Hesperia ympättiin Crowne Plaza -nimen yhteyteen jo vuoden 2018 aikana, mutta remontissa poistuvat nyt moiset krumeluurit.

Hotelli avautuu uudistettuna toukokuun alussa. Tarkka päivä on vielä paljastamatta. Lisää tästä Helsingin klassikosta luvataan kertoa Matka 2020 -messujen aikana 17.–19. tammikuuta.

Hotel Hesperia -nimisenä alunperin avatulla hotellilla on nykykatsannossa pitkä historia. Ovet avautuivat asiakkaille 20. toukokuuta 1972. Hotellilla on myös erikoinen ikätoveri, suorastaan Suomenlahden sisar: Hotelli Viru Tallinnassa. Se vihittiin käyttöön vain kahta viikkoa aiemmin.

Hesperialla oli iso rooli Helsingissä pidetyssä ETYK-kokouksessa 1975. Virun 23. kerroksella oli samaan aikaan rooli toimia radiohuoneena, josta pidettiin yhteyttä Suomenlahdella seilaaviin neuvostoaluksiin ja suurlähetystöön Tehtaankadulle.

Toisen kerran maailmanpolitiikan polttopisteeseen Hesperia joutui, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec piti kokouksensa Finlandia-talossa 1980-luvulla.

Saudien öljysheikki oli varannut kokonaisen kerroksen viereisestä Intercontinental-hotellista, mutta pienemmät kihot ja pressi yöpyivät Hesperiassa.

1970- ja 1980-luvulla hotellin yökerho oli kuuluisa ilotytöistään ja iltapäivälehtien skandaalien lähde.

Uusi Hesperia pyrkii avautumaan entistä enemmän myös kaupunkilaisille. Ruokaa ja juomaa luvataan vuorokauden kaikkina aikoina.

Värikkäiden alkuvuosiensa jälkeen moni tavallinen helsinkiläinen koki hotellin lähinnä kokouspaikkana. Nyt esimerkiksi kohutun yökerhon tilat toimivat kuntokeskuksena.

Uudistuvassa hotellissa näkyy helsinkiläisen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n kädenjälki.

Hotelli- ja laivaravintoloiden lisäksi tämä toimisto on suunnitellut aiemmin muun muassa Stockmann 8th Floorin, Faron, Cafe Ursulan, Meccan, Chez Dominiquen ja Robert’s Coffeen sisustuksia.

Edelleenkin Crowne Plaza -ketjuun kuuluvaa hotellia pyörittää Scandic. Suomessa se operoi omien Scandic-hotelliensa lisäksi kansainvälisiä Hilton Hotels & Resort ja Holiday Inn -hotelleja sekä Hotel Indigo Helsinki – Boulevardia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.