Lintujen pesintä Helsingin luodoilla väheni dramaattisesti – kaupunki rientää hätiin suojelemalla useita lintuluotoja

Pormestarinluodot sijaitsevat Suomenlinnan pohjoispuolella. Suojeltavat luodot ovat lakiosaltaan silokallioisia, rannat lisäksi paikoin Jere Salminen

Jukka Hämäläinen

Helsinki aikoo edistää useiden lintuluotojen suojelua.

Suojeltavat luodot olisivat Skatanniemen edustalla sijaitsevat Kajuuttaluodot, Suomenlinnan pohjoispuoliset Pormestarinluodot, Seurasaaren ja Lehtisaaren välinen Morsianluoto sekä Laajalahdella sijaitseva Madeluoto.

Luodot ovat linnustollisesti arvokkaita alueita, joilla halutaan säilyttää niiden monipuolinen pesimälinnusto.

– Luodoilla pesivistä lajeista useampi on taantunut. Syyt siihen voivat olla moninaisia, mutta ainakin pesimärauhan turvaaminen auttaa osaltaan, kaupungin vs. ympäristötarkastaja Jere Salminen perustelee.

Suojeltavat kohteet on määritelty Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa. Kaupunki on jo ennestään suojellut 15 luotoa, ja lisääkin kallioisia pikkusaaria tullee jatkossa suojelun piiriin.

Nyt suojeltavaksi esitetyistä kohteista suurin on kolmen hehtaarin Kajuuttaluodot, joka on laajan karikon ympäröimä luotokaksikko.

Erittäin uhanalaisen haahkan pesivien parien määrä siellä on merkittävä: 13–33 paria viime vuosina. Myös erittäin uhanalainen tukkasotka on pesinyt luodoilla useina vuosina noin kymmenen parin voimin.

Kalalokkiyhdyskunta on Helsingin saariston suurimpia. Vuonna 2013 Kajuuttaluodoilla todettiin noin 120 kalalokkiparia, mutta tänä vuonna enää 40 paria.

Luodoilla pesii myös noin sadan parin lapintiirayhdyskunta.

Kahden hehtaarin laajuiset Pormestarinluodot koostuvat viidestä luodosta, joista neljä itäisintä kuuluu Helsingille.

Kohde on tärkeä erittäin uhanalaisen selkälokin pesimäalueena. Selkälokkeja on laskettu vuosittain luodoilta kymmenkunta paria.

Muita runsaita lajeja ovat haahka (viime vuosina noin 20–25 paria), kala- ja lapintiira (maksimissaan noin kymmenen paria) sekä valkoposkihanhi (10–25 paria).

Hehtaarin kokoinen Morsianluoto sijaitsee Seurasaaren ja Lehtisaaren välissä. Luodon kokoon nähden pesivien lintujen määrä on huomattava.

Näkyvin laji on vaarantunut naurulokki, jonka pesimäyhdyskunta on ollut Helsingin suurimpia. Parimäärä oli 2010-luvun alkupuolella 600–750, mutta viime vuonna enää noin 50 paria.

Kala- ja lapintiiroja Morsianluodolla on pesinyt 30–60 paria. Muita säännöllisiä pesimälajeja ovat erittäin uhanalainen tukkasotka, valkoposkihanhi, kanadanhanhi, sinisorsa, kalalokki, meriharakka, harmaalokki ja silmälläpidettävä västäräkki.

Pieni Madeluoto sijaitsee Laajalahdella Espoon ja Helsingin rajalla.

Luodolla on aiemmin pesinyt usean sadan parin suuruinen naurulokkien yhdyskunta, lisäksi joitakin kalalokkeja ja vesilintuja. Vuodesta 2016 naurulokit ovat pesineet luodolla epäsäännöllisesti tai joinain vuosina eivät lainkaan.

Rauhoituksen myötä luodoille ja niiden läheisyyteen pääsy kiellettäisiin huhtikuun alusta elokuun puoliväliin.

Suojeluesitys jäi kaupunginhallituksessa pöydälle vasemmistoliiton pyynnöstä.

– Haluamme vielä selvittää, onko 25 metrin suojavyöhyke riittävä linnustolle, kaupunginhallituksen jäsen Anna Vuorjoki kertoo.

Salmisen mukaan 25 metriä on ollut historiallisesti käytetty etäisyys lintujen takia suojelluilla luodoilla aina Helsingissä ensimmäisenä vuonna 1948 suojellusta Tiiraluodosta alkaen.

Suojeluesityksissä käytetyt lintutiedot ovat peräisin Matti Luostarisen pesimälinnuston laskennoista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Joutsenhälytys on yleensä turha – näistä merkeistä näet onko lintu oikeasti pulassa 3.12.2019 18:45
  2. Helsinkiläinen Mika kuvasi harvinaisen koreat lintuvieraat – "Eivät häviä röyhkeydessä sinisorsille" 27.9.2019 20:30
  3. Nyt lasketaan valkoposkihanhien määrä – lintu on levittäytynyt Suomen koko rannikkoalueelle 7.9.2019 12:59

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut