"Tärkeintä on päättää, että nyt tehdään tämä" – helsinkiläinen lapsiperhe viettää toista talvea Espanjassa, kertoo vinkit muutosta haaveilevalle

Gia Forsman-Härkönen on tehnyt sen mistä moni vaakasuorassa räntäsateessa tarpova haaveilee. Hän viettää perheineen nyt toista talvea Espanjan lämmössä.

– Kaikki alkoi oikeastaan siitä, että hankimme Helsingistä vanhan puutalon ja huomasimme aika nopeasti, että se ei olekaan meidän juttu, sanoo nykyisin kantakaupungissa kotia pitävä Forsman-Härkönen.

Viime vuoden syksyllä perhe alkoi miettiä, että voisi oikeastaan olla jossain muualla kuin Suomessa marraskuussa.

– Ja koska esikoisemme on 9-vuotias, vaihtoehdot olivat aika vähissä, sillä suomalaista tai skandinaavista opetusta piti kuitenkin löytää, Forsman-Härkönen taustoittaa.

Hän kertoo, että mielikuva Espanjan rantaelämästä ja siellä ravintolapalveluita runsaasti nauttivista suomalaisista ei ollut kovin ruusuinen.

– Kun menimme katsomaan, että miltä siellä Aurinkorannikolla oikeasti näyttää, niin se olikin mahtava paikka, hän suitsuttaa.

Perhe nauttii eritoten ulkoilmaelämästä ja -aktiviteeteista, joihin sää on talvella juuri sopiva.

 Forsman-Härkösen mukaan myös lapsista nuorempi, 2-vuotias, on silmin nähden tyytyväinen.

– Kyllä hänestä huokuu sellainen ilo, kun voi leikkiä rannalla auringossa, eikä tarvitse pukea haalareita, eikä kutittavia pipoja, Gia naurahtaa.

Hän myöntää, että esikoiselle tilanne on monimuotoisempi, 9-vuotias luonnollisesti kokee tuskaa, kun joutuu olemaan erossa ystävistään.

– Silti hänenkin mielestään on kiva olla Espanjassa. Hän on sopeutuvainen, ei tämä muuten onnistuisikaan, sanoo myös maailmanympärimatkan miehensä ja tuolloin nelivuotiaan esikoisensa kanssa tehnyt Forsman-Härkönen.

Hänen mukaansa alueen suomalaisyhteisöä parjataan turhaan, sillä hyödyt ovat kiistattomat erityisesti lapsiperhearjessa.

– Kun muutat, löydät itsellesi helposti turvaverkon, lapsille suomenkielisiä kavereita, harrastuksia, lastenhoitoakin suomeksi jos haluat. Myös vanhemmat ihmiset pärjäävät hyvin, vaikka eivät osaisi espanjaa.

Espanjan suosio suomalaisten pitempiaikaisena oleskelukohteena on jatkuvasti kasvanut ja "Fugeen" suuntaavat eläkeläisten lisäksi myös perheet. Esimerkiksi Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun on enemmän tulijoita kuin paikkoja. Forsman-Härkösen perhe on monikielinen, ja siksi kouluvaihtoehtoja löytyi heille useampia.

Forsman-Härkönen neuvookin, että mikäli mielii lähteä talveksi Espanjaan, on tärkeää olla liikkeellä hyvissä ajoin – jo saman vuoden alkutalvesta.

–  Suomalainen koulu täyttyi viime tammikuussa viidessä minuutissa siitä kun ilmoittautuminen netissä aukesi. Myös asunnot vuokrataan tammi–helmikuussa. Hyvää voi olla myöhemmin vaikeaa löytää.

Perhettä onnisti tänä vuonna, ehkä juuri aikaisen etsimisen vuoksi: Asunto on rannalla paraatipaikalla, siinä on iso terassi, kolme makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta. Vuokra on 1 300 euroa kuussa.

– Helsingin kantakaupungista samalla rahalla saa kaksion tai pienen kolmion ilman näköalaa tai muita erikoisuuksia.

Omalle työnantajalle kannattaa tehdä konkreettinen ehdotus ja käydä avointa keskustelua, miten työt voisi hoitaa.

Varsinkaan asiantuntijatyö ei usein vaadi täyttä läsnäoloa työpaikalla, vinkkaa Forsman-Härkönen, joka tekee etätöitä vanhempana viestintäkonsulttina, ja pistäytyy Suomessa kun tarve vaatii.

– Tärkeintä on kuitenkin oikeastaan tehdä se päätös, että nyt tehdään tämä. Pyörittely, että "olispa kiva" tai "sitku" harvoin johtaa konkreettiseen lopputulokseen, hän muistuttaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut