Flunssan oireet olivatkin verenmyrkytys – kirjailija Tommy Hellstenin vaimo kuoli: "Miksi siihen hoitoraporttiin on laitettu valhe, selkeä valhe"

Tommy Hellsten. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Porvoossa asuvan terapeutin, teologin ja kirjailijan Tommy Hellstenin vaimo Carita Hellsten kuoli yllättäen kaksi ja puoli vuotta sitten kesäkuun 4. päivänä verenmyrkytykseen.

Nyt Hellsten ja hänen edesmenneen vaimonsa omaiset tahtovat saada selvyyttä kuolemaan liittyvistä lääketieteellisistä seikoista. He ovat tehneet valituksen Porvoon sairaalaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran kautta.

Erityisesti omaisia vaivaa hoidon viivästyminen. Hoitoraportissa on omaisten mukaan selvä virhe siitä, milloin lääkäri oli käynyt Carita Hellstenin luona kohtalokkaana päivänä.

– Ei minulla ole mitään katkeruutta Porvoon sairaalaa kohtaan, mutta ihmettelen, miksi siihen hoitoraporttiin on laitettu valhe. Se on selkeä valhe, sen takana seison, Hellsten sanoo.

Tommy Hellstenin mukaan hoitoraportissa on virheellinen tieto siitä, mihin aikaan lääkäri oli käynyt huoneessa vaimon kuolinpäivänä. Hoitoraportin mukaan lääkäri olisi käynyt huoneessa jo aamulla, mutta Hellstenin mukaan ensimmäisen kerran vasta noin kello 14.

– Olin siellä huoneessa koko ajan. Yritin koko sunnuntaiaamupäivän saada lääkäriä paikalle. Hoitaja kävi siellä, ja oli yhä enemmän hädissään. Koko ajan sanottiin, että lääkäri tulee kohta. Kuitenkin sitten siinä raportissa lukee, että lääkäri kävi aamulla. Siitä on tehty Porvoon sairaalaan valitus, Tommy Hellsten kertoo.

– Kun lääkäri vihdoin tuli kello 14, hän heti näki, mikä tilanne on. Carita lähetettiin välittömästi teholle, jossa lääkäri kertoi, että hänen vointinsa romahti, sydän pysähtyi. Elvytyksen jälkeen hänet siirrettiin Meilahteen, jossa hän fyysisesti kuoli. Siellä otettiin pois kaikki letkut, annoin siihen luvan.

Hellstenin mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun hänen vaimonsa Carita tuotiin kesken koulutuksen kotiin torstaina 1. kesäkuuta. Hän kuoli sunnuntaina 4. kesäkuuta.

– Hän valitti kurkkukipua, flunssaa ja huonoa oloa. Mitään vakavampaa ei osattu epäillä.

Perjantaina pariskunta meni lääkäriin, ja Caritaa hoidettiin kurkkukipuisena.

– Luulin, että hänet sieltä suoraan passitettaisiin sairaalaan, mutta ei.

Vaimon vointi huononi entisestään yön aikana.

– Yöllä kuului kerran tömähdys, ja hän oli jumissa vessanpöntön ja seinän välissä. Hän oli pyörtynyt sinne. Toisen kerran heräsin yöllä 2–3 maissa, kun kuulin kolinaa keittiöstä. Kysyin häneltä, mitä sä teet? Hän sanoi, että ei tiedä. Hän oli jo aika veks siinä vaiheessa. Siinä tein päätöksen, että nyt vien hänet sairaalaan.

– Jälkikäteen sanottiin, ettei siihen verenmyrkytykseen olisi ollut mitään tehtävissä, koska se bakteeri, joka hänellä oli, oli niin aggressiivinen, ettei siihen olisi mikään purrut. Hänellä oli kurkussa joku tulehdus, jota luultiin mononukleoosiksi tai angiinaksi. Ei tiedetä, mistä se verenmyrkytys oli tullut, mutta se saattoi tulla sieltä.

– Jälkikäteen olen myös kuullut, että kun hoidetaan verenmyrkytyksen saaneita, he joutuvat kauheasti etsimään sitä antibioottia, joka toimii siihen verenmyrkytykseen. Jos se löytyy, silloin se puree. Tässä ei päästy siihen saakka.

Hellsten sai lohtua raastavaan suruunsa siitä, että vaimo oli saanut lähteä hänen luotaan. Meilahdessa kuoli enää keho, sielu oli lähtenyt jo Porvoossa.

– Vaimoni kertoi minulle intuitiivisesti kuolemansa jälkeen, että hän lähti jo täällä Porvoossa. Sain lohdun siitä, että sain saattaa hänet rajan yli.

Tämä juttu julkaistiin ensin Uusimaa-lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 2. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 3. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 8. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 9. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 10. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 11. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 12. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 15. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.