Ensin ravintola odotti avautumista vuoden, sitten kaupunki vaati sulkemista vain yhden päivän jälkeen – Yrittäjä: "Roskiin meni jopa 15 000 euron edestä ruokaa"

Miina Äkkijyrkän Aamulla/Vasikat -teos on katsellut El-Toriton remonttia pitkään. Baris Kaya ehti pitää ravintolaansa yhden päivän auki, kunnes ilmanvaihdossa ilmeni ongelmia. Aapo Siippainen

Anniina Virtanen

Suru ja pettymys kuuluu yrittäjän äänestä. El Torito -niminen ravintola ehti olla auki yhden päivän yli vuoden odotuksen jälkeen.

Ravintola aukesi viimein perjantaina 20. joulukuuta Maunulan paraatipaikalle. Vain neljän tunnin kuluttua ilmeni ongelmia.

– Ilmastointilaite lakkasi toimimasta, jolloin kaikki savu meni salin puolelle. Huoltomiehillä meni viitisen tuntia, kunnes löysivät palaneen sulakkeen, El Toriton yrittäjä Baris Kaya kertaa epäonnisen päivän kulkua.

Ravintola oli sulakeviasta huolimatta auki koko päivän, mutta sen aikaa, kun ilmastointilaite ei toiminut, ravintolassa ei pystytty tekemään grilliannoksia.

Sulakkeen vaihto isompaan auttoi, ja Kayan mukaan kaikki oli taas toiminnassa. Kaupungilta tuli kuitenkin määräys, että ravintola täytyy sulkea siihen saakka, kunnes tilat on kaupungin toimesta tutkittu perusteellisesti.

Tietoa ravintolan avautumisesta ei ole, ja joulu ja uusivuosi hidastavat prosessia entisestään.

– Minulle sanottiin, että tilat tutkitaan lomien jälkeen, jotka päättyvät 7. päivä. Eli minun on odotettava kolme viikkoa, ennen kuin edes tiedän, milloin asia ratkeaa. Tämä on todella harmillinen ja paha tilanne. En jaksaisi enää tällaista, Kaya sanoo.

Kayan onneksi Tammiontie 1:n rakennuksen rakentanut urakoitsija tarkasti ilmanpoistohormien tiiviyden torstaina aamulla. Ilmanpoistohormi todettiin tiiviiksi, joten mitään hajuja ei ole levinnyt sitä kautta rakennukseen. Vielä ei ole varmaa, milloin ravintola avautuu uudelleen.

Koskaravintola piti sulkea, kaikki avajaispäivää varten hankitut elintarvikkeet ehtivät mennä pilalle. Kayan mukaan roskiin on heitettävä 10 000-15 000 euron edestä ruokaa.

Ne kaupunki kuitenkin lupasi korvata. Kayalla on silti edelleen maksettavanaan vuokraamansa leasing-kalusteet ja muut laskut, muun muassa tilan vuokra. Lisäksi hän oli palkannut neljä työntekijää, joille Kayan on maksettava palkkaa myös ajalta, jolloin ravintola on kiinni.

– Sitäkin on täytynyt miettiä, mitä teen työntekijöiden kanssa. Heillekin tilanne on ongelmallinen, koska ravintola meni kiinni, eikä heillä ole töitä, Kaya sanoo.

– Tämä on mielen päällä koko ajan. Minulla on perhe ja yrityksen asiat maksettavana. Ihmettelen sitä, miksi siellä on tehty niin huonoa työtä, hän kummastelee.

Helsingin Asumisoikeuden rakennuttama ja kaupungille vuokraama liiketila valmistui 2018. Baris Kaya vuokrasi liiketilan vuoden 2018 elokuussa siinä käsityksessä, että liiketilassa on ravintolavalmius.

Muutostyöt osoittautuivat kuitenkin huomattavasti suuremmiksi, mitä kaupunki oli sopimuksessaan antanut ymmärtää. Kaya oli laittanut liiketilan muuntamiseen ravintolaksi noin 170 000 euroa rahaa, kun tarkastuksissa selvisi, että tilasta puuttuu muun muassa riittävät vesi- ja äänieristykset.

Sekaannuksen vuoksi kaupunki tuli remonttikuluissa vastaan, mutta remontti kesti yli vuoden. Siksi moni ehtikin ihmetellä, milloin "pian avautuva" ravintola oikeasti aukeaa. Helsingin Uutiset kertoi tilanteesta viime maaliskuussa (HU 12.3.)

– Mainostimme ravintolan aukeamista paljon sosiaalisessa mediassa joulukuussa. On todella huono juttu, että heti ensimmäisen päivän jälkeen meidän piti sulkea ravintola.

Kun Kaya ilmoitti ravintolan aukeamisesta sosiaalisessa mediassa, moni ehti innostua ja olla helpottunut yrittäjän puolesta, että remontti on viimein valmis.

Kaya pelkää, että ravintolan sulakevika vaikuttaa ravintolan maineeseen ja menestykseen. Vaikka joulu ja välipäivät ovat kuluneet melko stressaantuneissa tunnelmissa, Kaya jaksaa uskoa ravintolan tulevaisuuteen.

– Perustin unelmaravintolani sinne. Haluan tehdä hyvää työtä, palvella ihmisiä ja tarjota hyvää ruokaa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Metsää kaadetaan Patolassa ja Maunulassa – liito-oravan reviiri säästetään
  30.7.2019 20:00
 2. Ravintola teippasi mainokset ikkunaan puoli vuotta sitten – ei ole vieläkään auennut
  12.3.2019 19:45
 3. Huli, 57, vie matkalle toisenlaiseen Maunulaan – asunnottomien vetämistä kävelykierroksista tuli välitön hitti, osa jo loppuunmyyty
  22.1.2019 20:30
 4. Maunulan liikuntahallista löydetty kosteutta – korjaustyöt alkavat arviolta 2020
  9.12.2018 7:05
 5. Kaupunki petti asukkaat Maunulassa – pysyväksi luvattuun puistoon tuleekin kerrostaloja
  20.5.2017 20:15

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut