Suosittuun leipään ilmestyi hometta vasta kuukausien jälkeen – "Ei välttämättä näy leivän päällä"

Avaamattomassa muovipakkauksessaan säilytettyjen ruisleipien pinnalla alkoi näkyä hometta vasta vajaan viiden kuukauden jälkeen. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Toimituksen hyllystä löytyi avaamaton Vaasan Ruispalat -leipäpussi viime vuoden lopulla. Leipäpussin pussinsulkijassa on parasta ennen -päiväys 18. elokuuta. Useita kuukausia vanhojen ruisleipäpalasten pinnalla ei näkynyt hometta vielä viime vuoden puolella, mutta vuoden vaihduttua leipäpalojen pinnalle on vihdoin ilmestynyt valkoisia homepilkkuja.

Ruisleipäpaloilla on nyt ikää kaikkiaan vajaa viisi kuukautta.

Vaaleat homepilkut ilmestyivät vasta vajaan viiden kuukauden jälkeen. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo

Kuinka leipä voi säilyä homehtumattomana näin kauan, Vaasan leipomoiden viestinnän Anni Pyykkö?

– Kysyin asiaa tuotekehityksestämme. Siellä arveltiin, että leipä on todennäköisesti homehtunut jo aiemmin, mutta koska homeita on erilaisia, niiden esiintyvyys ja näkyvyys voivat muuttua ajan saatossa, Pyykkö kertoo.

Jotkut tietyt homeet viihtyvät vasta kuivemmassa tuotteessa ja ilmestyvät siksi myöhemmin.

Kuivissa olosuhteissa avaamattomassa pakkauksessa säilytetty ruisleipä tarjoaa happamuutensa ja kuivumisensa takia mikrobien kasvulle epäsuotuisat olosuhteet, ja hyvin kuivaksi ehtinyt leipä ei homehdu enää laisinkaan.

– Kuivassa leivässä home ei enää leviä, joten sitä on voinut olla aiemmin enemmän kuin mitä nyt on näkyvissä. Lisäksi leivän sisältä mahdollisesti löytyvä home ei välttämättä näy leivän päällä, Pyykkö jatkaa.

Home tarvitsee aina kosteutta ja lämpöä.

– Ruispaloissa ei käytetä lisäaineita, eikä muissakaan ruisleivissämme. Yleensä lisäaineita käytetään happamuuden säätöön, mutta ruisleivissä hapan raski takaa säilyvyyden ilman lisäaineita. Kosteammissa palaleivissä käytetään usein happamuudensäätöaineita homeen torjumiseksi, Pyykkö selostaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut