Löytöeläinkoti antoi kissan uusille ihmisille, omistaja lupaa Urkista jo satojen eurojen löytöpalkkion – "Olen varmaan ajanut tuhat kilometriä ympäriinsä"

Lauantain Keski-Uusimaa-lehdessä 28.12. osui silmään pieni kadonnut-ilmoitus kissakuvan kera: ”Missä Urkki, luovutettiin Onnentassusta uuteen paikkaan 12.12. Oikeat omistajat kaipaavat.”

Urkista luvataan jopa 500 euron palkkio.

Eläinsuojelukeskus Onnentassua ylläpitää Eläinten Auttajat ry, joka toimii löytöeläintalona useille kunnille.

Uudellamaalla asuva Urkin omistaja vastaa puhelimeen ja kertoo Urkin katoamisesta:

– Muuton vuoksi muutimme evakkoon mökille Mäntsälän Nummisiin alkukesästä. Urkki on ollut meillä yli yhdeksän vuotta. Se on kulkuriluonne ja on ollut ennenkin poissa pitkiä aikoja. Nyt se ilmeisesti ajatteli, että ei ala olemaan pienessä mökissä muiden kanssa vaan päätti häipyä. Meillä on neljä kissaa ja koira. Kissoja on jo kolmannessa sukupolvessa, omistaja kertoo.

– Olemme etsineet Urkkia joka paikasta. Olen varmaan ajanut tuhat kilometriä ympäriinsä ja kissatalojen ilmoituksia on seurattu tarkasti.

Omistaja sanoo, että syksyllä jäljittäminen herpaantui joksikin aikaa, kun perheessä oli hautajaisjärjestelyjä.

– Vaimo liittyi Pornaisten Facebook-sivustolle 16. joulukuuta ja huomasi siellä löytöeläinilmoituksen Urkista, joka oli toimitettu Onnentassuun marraskuussa.

Kissa oli otettu talteen Pornaisten Halkiasta ja oli nyt siis Riihimäellä.

– Meillä oli tietenkin hätä päällä, että toivottavasti Urkkia ei ole lopetettu, otettiin heti yhteyttä Onnentassuun, mutta sieltä kerrottiin, että Urkki oli neljä päivää aiemmin luovutettu uudelle omistajalle.

Urkin omistaja ihmettelee, että Onnentassussa oltiin haluttomia saattamaan kissa omaan kotiinsa vaan siellä vedottiin lakiin: Urkin löytymisestä oli kulunut 15 päivää eikä vanhasta omistajasta tarvitsisi enää välittää.

– Ajateltiin laittaa palkkio sen verran isoksi, että se kattaisi uudelle omistajalle mahdollisesti aiheutuneet kulut.

Urkinkatoamisesta on kerrottu myös Facebookissa. Siellä on tullut myötätuntoa, mutta osa kommenteista on ollut sen verran vihamielisiä, että omistaja ei esiinny tässä omalla nimellään.

Pääosin mustan Urkin erikoistuntomerkkeinä on puoliksi mustavalkoinen kuono ja oikean takajalan valkoinen karvarinkula.

Urkin olinpaikasta voi ilmoittaa numeroon 040 530 4313.

Onnentassusta hallituksen puheenjohtaja Saara Asmundela vahvistaa sähköpostitse, että tuntomerkkeihin sopiva kissa on tuotu löytöeläimenä Onnentassuun Pornaisista 19.11.

– Kissalla ei ollut mikrosirua. Koska eläimen omistaja ei ollut yhteydessä Onnentassuun lain säätämän 15 vuorokauden aikana, sen omistajuus siirtyi yhdistykselle ja sille etsittiin uusi koti, jonne se luovutettiin 12.12. Uuteen kotiin luovuttamisen jälkeen eläin on juridisesti uusien omistajien omaisuutta, Asmundela kirjoittaa.

Kissan tilanteesta on hänen mukaansa keskusteltu aiemmaksi omistajaksi ilmoittautuneen henkilön kanssa.

– Ymmärrämme hänen mielipahansa, mutta toimimme kuntasopimusten ja eläinsuojelulain mukaisesti, jatkaa Asmundela ja tähdentää sirutuksen merkitystä:

– Paras tapa varmistaa karanneen lemmikin kotiinpääsy on siruttaa lemmikki ja rekisteröidä siru omistajan ajantasaisilla tiedoilla. Mikrosiru on ainoa luotettava tunniste, jolla eläin voidaan yksilöidä.

Kadonneesta eläimestä suositellaan ilmoittamaan alueen löytöeläintaloihin.

Tämä juttu julkaistiin ensin Keski-Uusimaa-lehdessä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut