Ilotulitteiden uusin trendi pistää stopin paukuttelulle – "Kuuluu vain pieni tuhahdus"

Kuvituskuva Arkisto / Johanna Erjonsalo

Oskari Lehto

Ilotulitteiden myyntiaika käynnistyi perjantaina. Hyrylän K-supermarket Hyrrässä ilotulitteita myyvän Jenna Peltolan mukaan ensimmäisinä päivinä myynti on ollut rauhallista.

– Varmaankin suurin osa asiakkaista ostaa tulitteensa vasta maanantaina ja tiistaina, Peltola uumoili viikonloppuna.

Ilotulitteiden myyminen kuluttajille on jakanut mielipiteitä muun muassa siksi, että tulitteista aiheutuu melu- ja roskaamisongelmia. Kauppaketjuista Bauhaus ja Hong Kong ovat tehneet päätöksen, jonka mukaan ne eivät myy lainkaan ilotulitteita tänä vuonna.

Tuusulassa toimivan Suomen Ilotulituksen toimitusjohtaja Niila Rajala kertoo yhtiön jakavan saman huolen ympäristö- ja meluongelmista. Hän muistuttaa, että tulitteissa käytettävän muovin määrää on jatkuvasti vähennetty.

– Toivomme, että ihmiset ampuisivat tulitteita vastuullisesti ja ympäristön huomioiden.

Rajala ei usko yksittäisten kauppaketjujen boikotin tai kuluttajamyynnin vastustamisen vaikuttavan merkittävästi ilotulitteiden myyntiin. Suomen Ilotulituksella on Suomessa lähes 400 myyntipistettä, mikä on jopa vähän enemmän kuin viime vuonna.

– Ennuste on, että myynti pysyy suurin piirtein samassa kuin viime vuosina. Ne, jotka tulitteita vastustavat eivät ole aikaisemminkaan niitä ostaneet, kun taas ostajille tulittamisesta on tullut pinttynyt tapa.

Ilotulitteista rakettien myynti on viime vuosina hieman laskenut, kun taas isojen patojen myynti on ollut kasvussa. Suurin pata ampuu 118 laukausta ja maksaa 159 euroa.

Uutena trendinä ovat hiljaiset ilotulitteet. Ne ovat tulitteita, joiden desibelimäärä on normaalia pienempi.

– Taivaalla näkyvä efekti on normaali, mutta ne eivät paukahda tai räjähdä, vaan niistä kuuluu vain pieni tuhahdus, Niila Rajala kuvailee.

– Hiljaisia tulitteita on kysytty tavallista enemmän ja varsinkin lapsiperheisiin, K-supermarket Hyrrän Jenna Peltola tietää.

Selvitysten mukaan tyypillinen ilotulitteiden ostaja on alle 45-vuotias perheellinen mies, joka ostaa tulitteita lasten takia. Tuusulan Puuilossa tulitteita myyvä Tuomo Toura kertoo, että kuvauksen mukaisia asiakkaita kävi varsinkin ensimmäisenä myyntipäivänä perjantaina.

– Monella oli kotona tehty lista valmiina, kun he tänne tulivat. Ensimmäisenä päivänä moni osti tulitteita yli sadalla eurolla, hän kertoo.

Tulitteita vastustavat eivät ole niitä aiemminkaan ostaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.