Runeberg-palkintosumma nousee 20 000 euroon – Jatkossa arvo on lähempänä kirjallisuuspalkinnon arvostusta

Kaupungin kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman ja Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg katsovat, että oli korkea aika korottaa Runeberg-kirjallisuuspalkinnon palkintosummaa. Outi Paappanen

toimitus

Runeberg-palkinto on yksi Suomen arvostetuimmista kirjallisuuspalkinnoista.

Palkinto on kaikkien suomalaisten kaunokirjallisten teosten ulottuvilla ja mukana kilvassa ovat niin isot kuin pienetkin kustantamot.

Runeberg-palkinnon voittajan on vakuutettava peräti kaksi ammattilaisista koostuvaa raatia, joihin kuuluu tänäkin vuonna kirjallisuuden tutkijoita, kriitikkoja ja kirjailijoita.

Nyt myös rahapalkinto on päätetty nostaa arvoiselleen tasolle eli 20 000 euroon. Palkintosumman maksavat edelleen puoliksi sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

– Runeberg-palkinnon voittosumman nostamisesta on puhuttu useana vuonna. On hienoa, kun se nyt viimein toteutuu. Tämä on ollut pitkä prosessi, joka on käyty hyvässä yhteishengessä läpi Porvoon kaupungin kanssa. Meillä on ollut yhteinen tahtotila palkinnon arvon kohotukselle, Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg toteaa.

Palkintosumman tuplaaminen kruunaa samalla sanomalehti Uusimaan 125-vuotisjuhlavuoden. Uusimaalla on pitkät perinteet kulttuurin ja erityisesti kirjallisuuden saralla, sillä olihan lehden perustaja Vihtori Peltonen (Johannes Linnankoski) jo aikoinaan kirjailija.

Runeberg -palkinto perustettiin vuonna 1986 ja se on jaettu joka vuosi helmikuusta 1987 lähtien.

– Runeberg-palkinto on tärkeä meidän lehdellemme, Porvoon kaupungille, sekä kaikille porvoolaisille. Se tekee kaupunkiamme ja Runebergin porvoolaisia juuria tunnetuksi positiivisella tavalla. Ja se nostaa esiin suomalaisia kirjailijoita ja antaa heille arvoa, Enberg sanoo.

Vuosi 2019 on ollut kirjallisuuden osalta vilkas vuosi. Runeberg -valitsijaraadin luku-urakka käsitti 242 kaunokirjallista teosta ja kirjavuoden taso oli raadin mukaan korkea.

Valitsijaraati teki marraskuussa historiaa ja julkaisi ennen varsinaisten ehdokkaiden nimilistaa niin sanotun pitkän listan, jolle valikoitui 18 teosta.

Tämänvuotiset palkintoehdokkaat julkistettiin Porvoossa 12. joulukuuta ja voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2020.

Palkinnon taustayhteisöinä ovat alusta asti olleet Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening.

Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Runeberg-palkintoehdokkaat 2020

Voittajan päättää palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, FT, kirjallisuustutkija Veli-Matti Pynttäri ja kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 2. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 3. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 4. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 5. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 15. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 15. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.