Aluksi italianherkun suosioon ei uskottu – Suomen ensimmäinen pizzaravintola perustettiin yllättävään paikkaan

Davy’s toimi Fredrikinkadulla 1980-luvun puoliväliin saakka. Kuva on vuodelta 1978. Kuva: Ilpo Forssén / Helsingin kaupunginmuseo

Sakari Nupponen

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kävivät takavuosina joutavan pizzasodan, kun kiistelivät siitä, missä oli Suomen ensimmäinen pizzeria.

Se on ollut Haminassa. Vappuna 1961 Giovanni Tedeschi perusti Haminaan Ravintola Giovannin. Seuraavan pizzaravintolan – Adriano Barin – avasi Adriano Vinciguerra Lappeenrantaan 1964. Adrianon kerrotaan jopa käyneen vakoilemassa Giovannin touhuja, mutta hänestä, Adrianosta, tuli koko kansan pizzamannekiini, joka esitteli tätä uutuutta ympäri Suomen.

Tampereelle pizzan toi 1970-luvun alussa leipurimestari Jussi Linkosuo. Hän oli käynyt urkkimassa liikeidean Tukholmasta, ja ensimmäistä pizzapohjaa heitettiin ilmaan valokuvaajien ja yleisön iloksi Tavastiassa Hämeenkadulla.

Tämän jälkeen rieväkylään ilmestyi ”Koninmonon” eli ravintola Hevosenkengän tiloihin Pirkankadulle aitoitalialainen Luciano, jonka tarina jäi lyhyeksi omistajan äkillisen kuoleman takia.

Lue myös:Pizza tuli Stadiin 50-luvulla – mutta mitkä ovat vanhimmat kaupungissa yhä toimivat pizzeriat?

Vappuna 1975 avautui Turkuun ensimmäinen Dennis Rafkinin pizzeria. Oli siis vappu ja aivan mielettömät jonot. Pizza oli lyömässä läpi Suomessa, vaikka kokkimaajoukkueen kapteeni vielä vuosien jälkeenkin vannoi, että suomalaiset lopettavat pizzansyönnin, kun ymmärtävät, miten epäterveellistä se on.

Vuonna 1976 vaasalainen Rabbe Grönblom perusti pizzerian O sole mion. Siitä lähti liikkeelle Pizzeria N:o 1 -ketju – kakkospaikkanaan Tampereen Napoli, joka toimii yhä ja on viime vuosina voittanut kaupunkilehti Tamperelaisen Paras ravintola -äänestyksen.

Vuonna 1987 Vaasan pizzakeisari perusti vielä yhden ketjun: Kotipizzan. 2000-luvulla ketjun tarina alkoi olla väsynyt ja sitä leimasivat muun muassa riitaisuudet franchising-yrittäjien kanssa.

Toimitusjohtaja Tommi Tervasen eli Pizza Guyn tultua omistajaksi ja toimitusjohtajaksi nuhruiseksi muuttunut ketju ja brändi saivat aivan uuden ilmeen. Yrityskauppojen jälkeen siitä tuli pörssin tähti ja nyt se on osa norjalaista ruokajättiä Orklaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 14. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.