Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluksi italianherkun suosioon ei uskottu – Suomen ensimmäinen pizzaravintola perustettiin yllättävään paikkaan

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kävivät takavuosina joutavan pizzasodan, kun kiistelivät siitä, missä oli Suomen ensimmäinen pizzeria.

Se on ollut Haminassa. Vappuna 1961 Giovanni Tedeschi perusti Haminaan Ravintola Giovannin. Seuraavan pizzaravintolan – Adriano Barin – avasi Adriano Vinciguerra Lappeenrantaan 1964. Adrianon kerrotaan jopa käyneen vakoilemassa Giovannin touhuja, mutta hänestä, Adrianosta, tuli koko kansan pizzamannekiini, joka esitteli tätä uutuutta ympäri Suomen.

Tampereelle pizzan toi 1970-luvun alussa leipurimestari Jussi Linkosuo. Hän oli käynyt urkkimassa liikeidean Tukholmasta, ja ensimmäistä pizzapohjaa heitettiin ilmaan valokuvaajien ja yleisön iloksi Tavastiassa Hämeenkadulla.

Tämän jälkeen rieväkylään ilmestyi ”Koninmonon” eli ravintola Hevosenkengän tiloihin Pirkankadulle aitoitalialainen Luciano, jonka tarina jäi lyhyeksi omistajan äkillisen kuoleman takia.

Lue myös:Pizza tuli Stadiin 50-luvulla – mutta mitkä ovat vanhimmat kaupungissa yhä toimivat pizzeriat?

Vappuna 1975 avautui Turkuun ensimmäinen Dennis Rafkinin pizzeria. Oli siis vappu ja aivan mielettömät jonot. Pizza oli lyömässä läpi Suomessa, vaikka kokkimaajoukkueen kapteeni vielä vuosien jälkeenkin vannoi, että suomalaiset lopettavat pizzansyönnin, kun ymmärtävät, miten epäterveellistä se on.

Vuonna 1976 vaasalainen Rabbe Grönblom perusti pizzerian O sole mion. Siitä lähti liikkeelle Pizzeria N:o 1 -ketju – kakkospaikkanaan Tampereen Napoli, joka toimii yhä ja on viime vuosina voittanut kaupunkilehti Tamperelaisen Paras ravintola -äänestyksen.

Vuonna 1987 Vaasan pizzakeisari perusti vielä yhden ketjun: Kotipizzan. 2000-luvulla ketjun tarina alkoi olla väsynyt ja sitä leimasivat muun muassa riitaisuudet franchising-yrittäjien kanssa.

Toimitusjohtaja Tommi Tervasen eli Pizza Guyn tultua omistajaksi ja toimitusjohtajaksi nuhruiseksi muuttunut ketju ja brändi saivat aivan uuden ilmeen. Yrityskauppojen jälkeen siitä tuli pörssin tähti ja nyt se on osa norjalaista ruokajättiä Orklaa.