Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisfirma keksi yksinkertaisen nerokkaan idean take away -roskan vähentämiseksi – näin se toimii

Startup-yritys Kamupak on tuomassa markkinoille digitaalisen panttipalvelun palautettaville take away -pakkauksille. Se on kiertotalousratkaisu, jolla korvataan kertakäyttöpakkauksia.

Kamupakin panttipalvelun käyttökohteita ja yritysasiakkaita ovat ruokakaupat, ravintolat ja tapahtumat. Kamupak on toteuttanut neljä pilottia, joista yksi on Enston tiloissa toimiva henkilöstöravintola Rosmariini Porvoossa. Ravintola myy lounaan päätteeksi take away -annoksia mukaan.

Ravintolapilotissa onnistuttiin korvaamaan kuudessa viikossa yli puolet käytettävistä take-away pakkauksista kestorasioiden ja panttipalvelun avulla.

Kamupakin taustalla ovat idean äiti Iida Miettinen sekä Karri Lehtonen ja Eero Heikkinen

Ajatus syntyi viime vuoden keväällä Iida Miettisen turhautumisesta noutoruokailun ja siihen liittyvien kertakäyttöpakkausten aiheuttamiin jäteongelmiin.

Kamupak on kehittänyt kokonaisvaltaisen panttipalvelun, joka takaa yhden pakkauksen uudelleenkäytön turvallisesti ja helposti ja tekee palautuksesta loppukäyttäjälle helppoa tiheäksi rakennettavan palautus- ja palveluverkoston avulla.

Palautuksen yhteydessä kuluttaja saa uuden käyttöoikeuden puhtaaseen rasiaan tai vaihtoehtoisesti rahat takaisin. Nyt palautuksen yhteydessä kuluttaja saa tulostettavan kuitin, mutta tulossa on mobiilisovellus sähköisine kuitteineen.

Panttirasia on palautettavissa mihin tahansa palautuspisteeseen, ja logistiikka on järjestettävissä reaaliajassa palautusten mukaan. Jokainen rasia on identifioitu, joten palautuksien kiertomääriä kyetään seuraamaan ja tasaamaan eri paikkoihin kertyviä pakkauksia joustavasti.

Ravintola Rosmariini hoitaa pesun ja palauttaa puhtaat rasiat takaisin kiertoon yhteistyössä Kamupakin kanssa. Pakkauskumppanina toimii Orthex.

Kamupak pyrkii korvaamaan kevyen ja skaalautuvan panttipalvelunsa avulla myös muita kertakäyttöistä jätettä tuottavia tuotteita.

Iida Miettinen kertoo, pilotit Ravintola Rosmariinissa ja K-Supermarket Lauttasaaressa ovat vaihtuneet asiakkuuksiksi.

– Lisäksi tiedossa on palvelun laajentamista muihin K-Supermarketeihin Helsingissä helmikuusta alkaen.