Matkakortin nettilatausta luvattiin syksyllä 2014 "parin vuoden päähän" – HSL myöntää nyt: menee ensi vuosikymmenelle

Matkakortin nettilataus ei tule mahdolliseksi vieläkään. Vielä syyskuussa nettilatausta luvattiin tämän vuoden loppuun.

Nyt HSL:stä myönnetään, että matkakorttia voi ladata verkon kautta vasta vuoden 2020 keväällä.

Helsingin Uutisten juttuarkistosta löytyy nettilatausta koskevia ja ennakoivia juttuja jo useiden vuosien ajalta.

Vuoden 2014 marraskuussa nettilatausta luvattiin "parin vuoden päähän", tarkemmin sanottuna vuoden 2017 alkuun. Jo tuolloin, vuonna 2014, oli matkakortin nettilataus ollut esimerkiksi Turun joukkoliikenteessä toiminnassa 5 vuotta.

Myös vuonna 2016 julkaistussa jutussa nettilatauksen käyttöönotoksi kerrottiin 2017.

Helmikuussa 2017 Helsingin Uutiset kertoi uudesta aikatauluarviosta. Tuolloin HSL:stä ilmoitettiin, että nettilataus mahdollistuu "aikaisintaan vuoden päästä", eli alkutalvesta 2018, sillä latauksen tuleminen liittyy lippu- ja informaatiojärjestelmäuudistukseen.

Helmikuussa 2018 vastaavasti uutisoimme, että nettilataus viivästyy edelleen

– Todennäköisesti syksyllä, lupaili Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaara tuolloin aikataulua.

Vuoden 2018 syksy oli ja meni, ei tullut lippu-uudistusta sen paremmin kuin nettilataustakaan.

HSL:n lippu- ja vyöhykeuudistus tuli voimaan lopulta huhtikuussa 2019.

Vyöhykeuudistuksesta kertovassa HU:n jutussa maaliskuussa 2019 HSL:n osastonjohtaja Mari Flink sanoi, että nettilataus ei ole mahdollinen samaan aikaan, koska se voidaan teknisesti toteuttaa vasta vyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen. Tavoiteaikataulu oli tuolloin HSL.n mukaan "ensi kesä" eli 2019 kesä.

Syyskuussa aikataulu sen sijaan oli venähtänyt jo loppuvuoteen.

Helsingin Uutiset tiedusteli perjantaina HSL:n Mari Flinkiltä, missä nyt mennään.

Turkulaisten juhliessa bussilipun nettilatauksen 10-vuotispäivää, ei palvelusta Helsingin seudulla ole saatu edes maistiaisia.

Asia on jälleen ajankohtainen etenkin siksi, että HU paljasti torstaina, että R-kioskit ja useat muut jälleenmyyntipisteet alkavat vuoden alusta periä palvelumaksua HSL:n lipunmyynnistä. Puhelimeen ladattava HSL-sovellus puolestaan myy vain rajattua lippuvalikoimaa. Lisäksi sovelluksessa on toisinaan ollut häiriöitä

Mari Flink muistuttaa, että nettilataus on ylipäätään ollut kytköksissä vyöhykeuudistukseen ja sitä edeltäneeseen matkakorttien vaihtoon.

– Eli koska vyöhykeuudistus viivästyi, myös nettilataus siirtyi eteenpäin. Lisäksi nettilatauksen käyttöönotossa on havaittu teknisiä ongelmia syksyllä 2019. Virheet pitää saada ensin korjattua nettilatauksesta, ennen kuin palvelu voidaan lanseerata laajamittaiseen käyttöön, Flink selvittää.

– Näillä näkymin nettilataus voidaan ottaa käyttöön ensi kevään aikana. Tarkkaa aikataulua palvelun julkistukselle ei vielä ole, hän jatkaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut