Päärautatieasemalla sijaitsee tavalliselle matkaajalle tuntematon sali, jonka historiaa sävyttää traaginen tapahtuma – "Hän astui salin ovelta laiturille, kaatui maahan ja kuoli"

Helsingin päärautatieasemalla on huomaamaton ovi, jonka takana olevassa presidentin odotussalissa on vieraillut kaikki Suomen presidentit. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Helsingin päärautatieasemalla on ovi, jonka takana vain harva on käynyt. Presidentin odotussalissa ovat sen sijaan vierailleet Suomen kaikki presidentit ja paljon ulkomaisia päämiehiä.

Vuonna 1909 valmistuneen tilan nimi oli alkujaan keisarillinen odotussali.

– Venäjällä oli sellainen tapa, että suurimmilla juna-asemille ja varsinkin pääteasemille tehtiin keisarillinen odotussali. Itsenäistymisen jälkeen sitä on nimitetty presidentin odotussaliksi, kertoo Suomen rautatiearkkitehtuurin asiantuntijana 30 vuotta työskennellyt Pirjo Huvila

Huvila jäi työstään eläkkeelle muutama vuosi sitten.

Helsingin päärautatieasemalla on huomaamaton ovi, jonka takana olevassa presidentin odotussalissa on vieraillut kaikki Suomen presidentit. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Odotussali oli käytössä kun presidentit tekivät virkamatkoja junalla. Presidentin seurueella oli oma odotussali, jossa saattoi pitää palavereja ja valmistautua junamatkaa varten. Tilassa oli sähkövalo ja vesivessat. Tällaiset ylellisyydet olivat harvinaisia tuon ajan Suomessa.

– Eniten odotussalia on käyttänyt presidentti Kekkonen, kun hän otti vastaan neuvostoliittolaisia valtionjohtajia junalta tai lähti itse matkalle. Mitä lähemmäs nykypäivää tullaan sitä vähemmän presidentit ovat sitä käyttäneet. Virkamatkoja tehdään enää harvemmin junalla, Huvila toteaa.

Ruotsin kuningaspari käytti tilaa vuonna 2015 vieraillessaan Suomessa ja matkustaessaan junalla Lappeenrantaan.

Odotussalissa on järjestetty tärkeitä kokouksia. Muun muassa Suomen hallitus piti siellä istunnon 1960-luvulla. Salin seinällä on aina istuvan presidentin kuva.

Arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli tilan 1900-luvun alussa. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Presidentin odotussaliin liittyy myös traaginen tapahtuma. Vuonna 1940 presidentti Kyösti Kallio ilmoitti jättävänsä presidentin tehtävät ja matkaavansa kotiseudulleen Nivalaan. Kalliota oli saapunut Helsingin päärautatieasemalle jättämään hyvästejä Kallion jatkaja Risto Ryti sekä marsalkka Mannerheim

– Kun Kallio astui presidentin odotussalin ovelta laiturille, hän kaatui maahan ja kuoli. Kunniakomppania soitti samaan aikaan laiturilla Porilaisten marssia, Huvila kertoo.

Aseman seinässä on edelleen seinäreliefi, jossa kerrotaan traagisesta tapahtumasta.

Osa kalusteista on uustuotantoa 1980-luvulta. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

VR:n omistamaa tilaa käytetään nykyään enää harvoin. Tilassa on edelleen aseman arkkitehtuurista vastanneen Eliel Saarisen suunnittelemat kalusteet, osa alkuperäisiä ja osa uustuotantoa 1980-luvulta.

– Presidentinkanslia kertoo tänä päivänä VR:lle aina ennakkoon, jos tilalle on käyttöä. Sitten se valmistellaan tilaisuutta varten, sanoo Huvila.

VR harkitsee parhaillaan tilan ottamista nykyistä isommin käyttöön.

– VR:llä on suunnitelmissa avata tila erikseen varattuihin yksityistilaisuuksiin tulevaisuudessa, jotta useammilla olisi mahdollisuus nähdä ainutlaatuinen ja arvokas tila, kertoo VR:n hankepäällikkö Jani Jääskeläinen

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsingin hienoimpiin kuuluviin jugend-tilaan 250-paikkainen ravintola – "Tämä on niin hyvällä paikalla, että tulijoita on"
    14.12.2019 9:05
  2. Päärautatieasemaa haviteltiin Pasilaan jo sata vuotta sitten – Eliel Saarinen halusi Helsingistä samanlaisen suurkaupungin kuin Berliini
    19.10.2019 19:00
  3. VR:n uusi palvelupiste avasi ovensa Rautatieasemalla – Johtaja: "Olemme tulleet pois tiskin takaa -ajatuksesta"
    10.12.2019 15:34

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut