Kalkkuna on löytänyt tiensä suomalaistenkin pöytiin – testaa nämä 3 mainiota reseptiä

Itämainen kalkkunakeitto saa makua chilistä ja currytahnasta. Riku Pasanen

toimitus

Siipikarjan eli broilerin ja kalkkunan suosio on nousussa. Siihen on erilaisia syitä, kuten terveydelliset syyt. Linnuilla saatetaan korvata punainen liha eli possu ja nauta keveämpänä vaihtoehtona. Joku tekee valinnan eettisistä syistä.

Kalkkuna on Keski-Euroopassa erittäin yleinen, mutta Suomessa vasta totutellaan tuoreen kalkkunanlihan käyttöön. Sitä on saatavilla useimmiten pakattuna, ajoittain myös irtotuotteena lihatiskeissä.

Lihajalosteissa se on jo tuttu. Leikkelehyllyyn on ilmestynyt niin kalkkunameetvurstia kuin palvilihaakin.

Joulun aika on savustetun kalkkunan sesonkia. Monessa joulupöydässä savustettu kokonainen kalkkuna tai kalkkunarulla on kinkun vieressä. Se voi myös korvata perinteisen kinkun.

Tähteiksi jäänyt kalkkuna sopii moneen välipäivien ruokaan, se käy paloiteltuna vaikka salaattiin tai paistoksiin.

Lihana kalkkuna on lihaisempaa kuin broilerin.

– Siinä on enemmän proteiinia kuin broilerissa, ja se on erittäin vähärasvainen, mikä on myös kalkkunanlihan ongelma. Jalosteissa siitä tulee helposti kuivakka, mutta toisaalta kalkkunanlihan rakenne pysyy hyvin, Länsi-Kalkkuna Oy:n toimitusjohtaja Heikki Parviainen kertoo.

Lihateollisuus arvostaa kalkkunassa juuri sen kovaa rakennetta, joka muistuttaa hyvin paljon sianlihaa. Kalkkunanfilee on rakenteeltaan ja maultaan samanlainen kuin vaikkapa possun ulkofilee.

Toimitusjohtajan oma suosikki on koko savukalkkuna tai kalkkunan luuttomaksi leikattu reisipala.

– Siinä on eniten makua. Sääli, ettei sitä Suomessa saa kaupasta. Keski-Euroopassa se on aivan yleinen raaka-aine. Siitä voi valmistaa vaikka stroganoffia tai gulassia.

Kun suomalaiset tiristävät kesäisin grilleissään possua, saksalaiset leikkaavat vastaavan pihvin kalkkunafileestä.

Kalkkunajalosteet voivat olla kuluttajalle hämmentäviä. Esimerkiksi palvatun kalkkunan valmistusaineet ovat kalkkunan ja broilerin liha. Miksi näin on?

Esimerkiksi Atria käyttää leikkeleissään ainoastaan kotimaista liharaaka-ainetta. Lisäämällä broileria kalkkunan joukkoon varmistetaan, että tuotetta pystytään valmistamaan tarpeeksi paljon , Atrian tiedottaja Marja Latvatalo

Joissain valmisteissa tuontikalkkuna saattaa olla peräisin Brasiliasta asti, useimmiten kuitenkin EU:n alueelta.

Lihatuotteita valmistava Wursti käyttää etupäässä Saksassa kasvatettua ja teurastettua kalkkunaa. Sen palvikalkkunassa on 51 prosenttia kalkkunan fileetä, 34 prosenttia broileria ja loput 15 prosenttia ovat muita valmistusaineita.

– Kalkkunanliha on aika napakkaa, joten lisäämällä broileria saamme tuotetta mehevämmäksi ja makua pehmeämmäksi, Wurstin tuotepäällikkö Sallamari Lempinen kertoo.

– Kuluttajaa ei yritetä johtaa harhaan tässä asiassa. Kaikki kotimaiset valmistajat, jotka käyttävät broileria kalkkunatuotteissa, tuovat sen pakkauksessa esille, hän muistuttaa.

Jouluksi yritys valmistaa kaupoille savustettua kalkkunaa, kokonaan kalkkunasta valmistettua savukalkkunapalaa ja valikoimissa on myös kokonaisesta fileestä valmistettu sinappikalkkuna.

Itämainen kalkkunakeitto

neljälle

1. Suikaloi kalkkunanrinta, ruskista kevyesti pannulla.

2. Kuumenna kattilassa ruokaöljy, lisää currytahna ja freesaa hetki. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulit. Lisää myös kanaliemi.

3. Kuori ja paloittele porkkana, pilko sienet ja lisää keittoon. Anna kiehua hetken aikaa.

4. Lisää sokeri, hienonnettu chili, josta on poistettu siemenet ja raastettu tuore inkivääri. Leikkaa kevätsipuli paloiksi, lisää keittoon.

5. Lisää paistetut kalkkunat ja kookosmaito, anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Mausta limellä ja seesamiöljyllä.

6. Koristele tuoreella korianterilla ja basilikalla juuri ennen tarjoilua.

Alun perin kultaiseen kastikkeeseen on käytetty jopa vuohen lihaa, mutta kalkkunakin toimii. Mehevyyttä uuniruokaan tuovat pekoni ja valkosipuli. Kuva: Riku Pasanen Riku Pasanen

Kultainen kalkkuna

neljälle

1. Pistele kalkkunan fileeseen reikiä terävällä veitsellä. Leikkaan pekonista suikaleita. Leikkaa valkosipulinkynsistä viipaleita. Kääri ne pekoniin ja työnnä nyytti fileen reikiin. Ripottele loput fileen pinnalle.

2. Sekoita lihaliemeen sahrami, sitruunamehu, pippuri ja kananmunan keltuaiset.

3. Nosta liha uunivuokaan, kaada liemi päälle. Paista 200 asteessa noin tunti. Valele lihaa paistamisen aikana.

4. Nosta liha tarjoiluastiaan, sekoita vuoassa olevaan kastikkeeseen runsaasti tuoretta persiljaa.

Kuva: Riku Pasanen Riku Pasanen

Pähkinäkalkkuna

1. Paloittele liha ja ruskista pannulla. Hienonna sipuli, lisää pannulle ja anna ruskistua hetki. Lisää voita tarvittaessa.

2. Mausta tandoorimausteella ja suolalla. Lisää hunaja ja mantelilastut. Paista hetki, älä päästä hunajaa palamaan.

3. Lisää kerma ja lopuksi rouhitut pähkinät.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Kalkkuna

Teuraskalkkunoiksi kasvatetaan leveärintaisia valkoisia hybridejä. Tumma kalkkuna on lajin villi kantamuoto.

Kalkkunat tuodaan Suomeen Englannista yhden päivän ikäisinä. Ne kasvatetaan nuorikkotiloilla sukukypsiksi. Seuraavaksi ne siirtyvät munitustiloille.

Alan markkinajohtajan Länsi-Kalkkunan munitustiloilla tuotetaan vuodessa noin miljoona kalkkunanmunaa. Ne jaetaan edelleen 36 kalkkunatilalle kasvatettavaksi.

Koko maassa on alle sata kalkkunatilaa.

Teuraskalkkunan elopaino on 7–17,5 kiloa. Kukot ovat huomattavasti suurempia kuin kanat. Teuraspainot ovat noin 6–12 kiloa. Kalkkunakanat kasvavat 100 päivää, kalkkunakukot 120 päivää.

Suomessa kalkkunan kasvatus on kohtalaisen pientä, vuosittain kasvatetaan noin 850 000 kalkkunaa. Merkittävin kalkkuna-alue on Länsi-Suomi.

Euroopan suurimmat kasvattajamaat ovat Puola ja Saksa.

Suomessa kasvatus on pienimuotoista, lintumäärä halleissa on muutamia tuhansia.

Kalkkuna on utelias ja touhukas lintu. Suomalaisissa kasvatushalleissa kalkkunoilla on esimerkiksi niille sopivia leluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
  2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
  3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
  4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
  7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
  8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
  9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
  10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
  11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
  12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
  13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
  14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
  15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
  4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
  5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
  6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
  7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
  8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
  9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
  10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  11. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  12. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
  13. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
  15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.