Haluatko menestyä urallasi ja elämässäsi? Sisu on menestyksen edellytys, mutta se ei yksin riitä, sanoo psykologi – "Kannattaa kehittää tiettyjä luonteenpiirteitä"

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa näkemystä, jonka mukaan pitkäaikaisen menestyksen edellytyksenä on sisu.

Tutkimus korostaa kuitenkin myös, ettei pelkkä sisu ole menestyksen tae vaan tarvitaan muitakin ominaisuuksia.

Pennsylvanian yliopiston psykologi Angela Duckworth, hänen kollegansa Duken yliopistossa ja USA:n sotilasakatemia West Point tutkivat yli 11 000 kadetin elämää.

Tutkimusryhmä havaitsi, että niin tietoiset kuin tiedostamattomatkin tekijät ennustavat ihmisen pitkäaikaista menestystä. Älyn, sisun ja fyysisen kunnon kaltaiset ominaisuudet vaikuttavat ihmisen menestymiseen eri tavoin. Myös persoonallisuuden piirteillä on tähän vaikutusta.

Tutkimuksen tavoitteena oli vahvistaa aiempiin tutkimuksiin perustuvaa käsitystä, jonka mukaan menestys vaatii sisua. Samalla tutkijat halusivat selvittää, missä asioissa sisu ei ollutkaan tärkein menestystekijä.

Esimerkiksi kadettien ensimmäisessä rankassa harjoitusvaiheessa sisulla on elintärkeä rooli.

– Mitä sisukkaampi olet, sitä epätodennäköisemmin jätät koulutuksen kesken tuona lannistavana aikana, Duckworth selittää.

Kuitenkin nelivuotisen kadettikoulutuksen aikana menestystä selittää vahvimmin teorioiden hallintaan liittyvä tiedollinen kyvykkyys: tuona aikana kadetit opiskelevat luokassa fyysisen harjoittelun lisäksi.

Sisu ja fyysinen kyvykkyys taas näyttelevät suurempaa roolia kuin tiedollinen kyvykkyys, kun tarkastellaan sitä, kuka valmistuu West Pointista neljässä vuodessa ja kuka jättää koulutuksen kesken.

– Tutkimuksemme osoittaa, ettei sisu ole ainoa määräävä tekijä menestyksen saavuttamisessa, Duckworth kertoo.

Jos haluaa menestyä elämässä yleisestikin, ihmisen kannattaa kehittää tiettyjä ominaisuuksiaan.

– Jos haluat elää onnellista ja terveellistä elämää, kannattaa kehittää tiettyjä luonteenpiirteitä, kuten rehellisyyttä, ystävällisyyttä, anteliaisuutta ja uteliaisuutta – ja tietenkin sisukkuutta, Duckworth vinkkaa.

Tutkimustulokset julkaistiin Kansallisen tiedeakatemian pöytäkirjassa.

Asiasta kertoo tiedeuutisiin keskittyvä verkkosivusto Sciencedaily.com

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut