Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Käänne: Malmin kentän lentotoiminta jatkuu sittenkin – Helsinki havitteli kentälle luistinrataa jo täksi talveksi

Malmin lentokenttäkiistassa nähtiin viime viikolla jälleen uusi käänne, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti, ettei se lakkauta lentokentän pitolupaa. Näin ollen Malmilla lennetään vielä ensi vuonnakin.

Helsingin kaupunki irtisanoi kiitotiealueen vuokrasopimuksen loppumaan tämän vuoden viimeisenä päivänä, mutta irtisanominen on riitautettu. Traficomin mukaan lentotoiminta saa jatkua, kunnes asiassa saadaan lainvoimainen päätös.

Kaupunki oli jo ehtinyt tiedottaa, mitä kaikkea väliaikaistoimintoja se kentälle suunnittelee, kun lentotoiminta päättyy. Jo kuluvaksi talvikaudeksi lupailtiin uusia hiihtolatuja ja mahdollisesti myös luistelua.

Vuokrasopimuksen irtisanomispäätöksestä valitti Malmin lentoaseman ystävät ry, jonka tiedotteen mukaan myös Malmin lentokenttäyhdistys nostaa kanteen asiassa.

Lentoaseman ystävien mukaan Traficomin päätös helpottaa myös kentällä yhä olevien kymmenien lentokoneiden tilannetta, sillä korvaavaa paikkaa kentälle ei ole eduskunnan asettamasta vaatimuksesta huolimatta järjestetty.

Kaupunki oli varautunut jo siihen, että ilmailulle Malmillalaitetaan nyt lopullinen piste ja seuraavat vuodet asuinrakentaminen ja väliaikaiskäyttö elävät rinnakkain kentän alueella.

– Alue on noin sadan hehtaarin suuruinen, joten kaikki ei tietenkään valmistu yhdessä yössä. Yleissuunnitelma luo kuitenkin puitteet, joiden avulla alueelle suunnitellaan ja rakennetaan vähitellen erilaisia toimintoja, kertoiprojektinjohtaja Kimmo Kuisma kaupunginkanslian tiedotteessa joulukuussa.

Helsingin kaupunki on laatinut Malmille väliaikaiskäytön yleissuunnitelman seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Tehtyyn karttaan on merkitty sekä uudet että olemassa olevat ulkoilureitit sekä erilaisille toiminnoille varatut alueet.

Alueelle on suunnitteilla kävely-, pyöräily- ja hiihtoreittejä sekä virkistys- ja tapahtuma-alueita. Lisäksi suunnitelmissa on uusi lumenvastaanottopaikka ja mahdollisesti ammattiopetuksen väistötiloja sekä veneiden talvisäilytystä.

Tavoitteena on, että väliaikaiskäytön aikana alueen niittyjä voidaan säilyttää ja hyödyntää ulkoilu- ja virkistyskäytössä luontoarvot huomioiden.

Aluetta kiertävän nykyisen ulkoilu- ja latureitin lisäksi niittyalueille on suunniteltu uudet 1,5 ja viiden kilometrin mittaiset hiihtolatulenkit. Yhteensä ajettavia latuja olisi noin kuuden kilometrin verran. Näiden lisäksi niittyalueille voisi muodostua käyttäjien omia peltolatuja.

– Liikkumisen lisäksi alueella voisi olla vaikkapa kaupunkiviljelyä, pelikenttiä, konsertteja ja piknikkejä. Toivomme, että kaupunkilaiset ottavat alueen omakseen ja luovat uutta kaupunkikulttuuria, Kuisma kannusti tiedotteessa.

Rakentaminen Malmin lentokentällä ja sen ympäristössä alkaa 2020-luvulla. Ensimmäisenä asuinalueista rakentuu Nallenrinne.

Kauko Koskisen (kok.) ja usean muun valtuutetun 11. joulukuuta jättämässä valtuustoaloitteessa on toivottu lentotoiminnan jatkamista kentällä, ainakin siihen saakka kunnes alueen asemakaava on vahvistettu.

Aloitteessa perustellaan, että kaavailtu väliaikaiskäyttö ei haittaa ilmailutoiminnan jatkumista, eikä Malmin lentoaseman toiminnoille ole osoitettu korvaavaa sijoituspaikkaa.