Pitkittynyt työttömyys toi turhuuden tunteen Italiasta Helsinkiin muuttaneelle Chiaralle – sitten hän sai uravalmentajaltaan kullanarvoisen vinkin

Vuosaaressa asuva Chiara Costa-Virtanen työskenteli aluksi Suomessa englanninkielisessä päiväkodissa, joka ei tuntunut omalta alalta. Nykyisin Costa-Virtanen auttaa muita maahanmuuttajia työllistymään. Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Pitkään venyvä työttömyys tuo turhuuden tunteen. Näin sanoo Chiara Costa-Virtanen, joka muutti Helsinkiin kuusi vuotta sitten ja on kokenut myös työttömyysjaksoja.

Costa-Virtanen kertoo, että ensikosketus suomalaiseen työelämään oli sikäli helppo – ja hän maahanmuuttajana harvinaisessa asemassa – että sai työpaikan jo Italiasta.

Hän oli tavannut suomalaisen miehen kotimaassaan, eikä pari halunnut elää etäsuhteessa.

– Olin englanninkielisessä päiväkodissa avustajana.

Kun työsuhde loppui, eikä Chiara saanut töitä, hän alkoi ajan kuluessa jopa miettiä, mikä on hänen tarkoituksensa elämässä.

– Olen kuitenkin aina tehnyt töitä, 20-vuotiaana olin toimistopäällikkönä Napolin satamassa, ja olen ollut aina töissä myös opiskelujen ohessa, Costa-Virtanen sanoo.

Costa-Virtanen pääsi Helsingin kaupungin työkokeiluun yhteisöön, jossa kukaan ei puhunut englantia. Näin hänen oli pakko opiskella suomea ja se alkoikin tehokkaassa kielikylvyssä sujua jo kolmen kuukauden jälkeen.

Chiara kertoo saaneensa omalta uravalmentajaltaan kullanarvoisia vinkkejä suomalaiseen työelämään.

– Hän neuvoi muun muassa tekemään käyntikortin, koska kun nimi on ulkomaalainen kukaan ei muista sitä, Costa-Virtanen hymyilee.

Reilut puolitoista vuotta sitten Costa-Virtanen työllistyi itse Stadin osaamiskeskukseen, jossa oli aiemmin ollut asiakkaana.

Stadin osaamiskeskus yhdistelee koulutusta ja työllistämistä ja kieliopintoja saman katon alla.

Costa-Virtasen mielestä Suomessa asuvilla maahanmuuttajilla on paljon koulutusta ja kansainvälistä osaamista, jota täällä ei välttämättä osata arvostaa. On myös paljon maahanmuuttajille suunnattuja palveluita, joilla ei ole selkeää kohderyhmää.

– Ei me kaikki olla samanlaisia.

Myös ihmisten ennakkoluulot vaihtelevat Costa-Virtasen mukaan riippuen siitä, mistä he kuvittelevat toisen olevan. Kun selviää, että Costa-Virtanen onkin Italiasta, muuttuu usein asenne ja keskustelukumppani saattaa huudahtaa, että ihanaa.

Yleistyneestä anonyymistä rekrytoinnista, jossa esimerkiksi nimeä ja sukupuolta ei lue hakemuksessa, on Costa-Virtasella selvä mielipide.

– Se toimii, mikäli olet Suomessa kasvanut. Mutta on aika sinisilmäistä ajatella, että jos hakemus kertoo työkokemuksen ja koulutuksen olevan Italiasta, ei rekrytoija arvaisi mistä olen.

Kysymykseen suomalaisten ennakkoluuloista ja rasismista Costa-Virtanen sanoo suoraan, että kokee olonsa turvallisemmaksi Suomessa kuin monessa muussa länsimaassa. Populismin nousu on Euroopan ja jopa koko maailman laajuinen ilmiö.

– Suomessa kuitenkin poliisi puuttuu tiukasti, eikä salli esimerkiksi natsimarsseja, hän toteaa.

Chiara Costa-Virtanen

Vuosaaressa asuva 31-vuotias kulttuuritulkki ja Stadin ammattiopiston ohjaaja.

Muutti Suomeen Italiasta kuusi vuotta sitten. Valmistunut Napolin yliopistosta.

Pitää blogia sekä on mukana puheenjohtajana International Working Women of Finland ry -järjestössä, joka on suunnattu suomalaisille ja ulkomaalaisille aktiivisille työelämässä toimiville naisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.