Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irroitettaessa

Jouluinen raakakakakku maistuu piparilta. Marko Kauko

toimitus

Ruoka on parhaimmillaan silloin, kun se on sekä ravitsevaa että iloa ja nautintoa tuottavaa. Tähän ideaan kiteytyy se, miksi jyväskyläläiset Jasmine Ollgren, 25, ja Henna Pirinen, 24, valmistavat raakakakkuja työkseen.

Molemmilla naisilla on samantapainen tausta, johon liittyy tavoitteellista urheilua ja tiukkoja ruokavalioita sekä Pirisellä myös useita ruoka-aineallergioita. He tutustuivat raakaleivontaan muutama vuosi sitten ja ihastuivat.

– Etsin parempia vaihtoehtoja valkoiselle sokerille ja vehnäjauhoille. Raakakakut valmistetaan ravinteikkaista raaka-aineista, mutta ne ovat samalla herkullisia, Ollgren perustelee.

Ammatti raakakakuista syntyi viime keväänä, kun Ollgren ja kaksi hänen ystäväänsä perustivat Raw Intola -ravintolan. Se myi viime kesänä raakakakkuja, smoothieita ja salaatteja pakettiautosta Jyväskylässä ja monissa kesätapahtumissa.

Syksyn tullen auto laitettiin talviteloille, mutta raakakakkujen teko jatkui. Pirinen liittyi yritykseen mukaan tänä syksynä.

Valikoimissa on tällä hetkellä kymmenkunta erilaista raakakakkua, jota naiset tekevät myyntiin kahteen kahvilaan sekä asiakkaille tilauksesta.

– Otamme inspiraatiota satokauden kalenterista. Myös suomalaiset marjat ja villiyrtit ovat meille tärkeitä.

– Suosimme luomua ja lähellä tuotettuja raaka-aineita aina, kun se on mahdollista.

Raakaleivonnassa käytetään raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 42 asteen. Raakaleivonnaisia ei paisteta uunissa, vaan ne valmistuvat jääkaapissa tai pakastimessa.

Raakaleivonnaisissa ei ole valkoista sokeria, gluteenipitoisia viljatuotteita tai maitoa. Ne korvataan muun muassa pähkinöillä, taateleilla, marjoilla, kookosmaidolla ja -öljyllä sekä kaakaovoilla.

– Moni luulee virheellisesti, että raakakakuissa on aina pähkinöitä. Niiden sijasta kakun pohjassa voidaan käyttää esimerkiksi kaurajauhoja, kookoshiutaleita tai kaakaonibsejä eli -rouhetta, Ollgren ja Pirinen sanovat.

Syöminen ei saa olla pelkkää suorittamista, vaan herkuttelullekin on paikkansa, tuumaavat Jasmine Ollgren (vas.) ja Henna Pirinen. Kuva: Marko Kauko Marko Kauko

Vaikka monet raakakakkujen raaka-aineista ovat terveellisiä, mitään kevyttuotteita raakakakut eivät ole. Raakaleivonnaisten makeus saadaan esimerkiksi taateleista, hunajasta tai kookossokerista. Rasvoina ja sidosaineena käytetään kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaovoita.

Toisaalta tuhtia raakakakkua ei syödä lautasellista – pieni makupala riittää.

Raakaleivonnaisissa on omat niksinsä, jotka on hyvä tietää ennen leipomaan ryhtymistä.

– Ensimmäinen edellytys on, että käytössä on riittävän tehokas blenderi, Ollgren sanoo.

Kaikki blenderi- eli tehosekoitinmallit eivät kykene esimerkiksi pähkinöiden murskaamiseen.

Jos ohjeessa on kookosmaitoa, se tarkoittaa jääkaappikylmän maidon kovaa osaa, ei juoksevaa.

– Kookosöljyä tai kaakaovoita ei parane unohtaa. Ilman sidosainetta kakku lässähtää varmasti, Ollgren muistuttaa.

Raakakakku taipuu myös jouluun.

– Kakkuun voi laittaa esimerkiksi puolukkaa tai raakasuklaata sekä mausteina kanelia, inkivääriä tai neilikkaa, naiset ehdottavat.

Ollgren ja Pirinen antavat yhden joulukakkunsa ohjeen lukijoiden testattavaksi:

23 cm:n irtopohjavuokaan

Pohja:

Piparikerros:

Valkosuklaakerros:

1. Laita cashewpähkinät kulhoon ja lisää vettä niin, että pähkinät peittyvät. Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään 2 tuntia ennen kakun valmistamista.

2. Valmista ensin pohja. Lisää pekaanipähkinät, mantelit, kaneli ja suola monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi muruksi. Lisää taatelit joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on tahmeaa mutta kuitenkin murumaista. Aseta kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja painele pohjataikina tiiviisti vuoan pohjalle. Huomioi etenkin, että reunat ovat tiiviisti. Laita pohja pakkaseen.

3. Valmista seuraavaksi piparitäyte. Sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa. Valuta ja huuhtele liotetut cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitopurkista vain valkoinen paksu aines tehosekoittimeen. Lisää agavesiirappi (tai hunaja) sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi. Maistele ja lisää makeutusta tai mausteita tarvittaessa. Lisää lopuksi kookosöljy ja sekoita riittävästi.

4. Ota pohja pakkasesta ja kaada piparitäyte pohjan päälle. Laita takaisin pakkaseen.

5. Valmista valkosuklaatäyte. Sulata kaakaovoi juoksevaksi vesihauteessa. Valuta ja huuhtele liotetut cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitopurkista valkoinen paksu aines tehosekoittimeen. Lisää agavesiirappi (tai hunaja), suola ja vanilja. Sekoita tasaiseksi ja maistele. Lopuksi lisää sula kaakaovoi ja sekoita riittävästi.

6. Ota kakku pakkasesta ja kaada valkosuklaatäyte pohjan päälle. Laita kakku takaisin pakkaseen ja anna sen jähmettyä siellä 4–6 tuntia.

7. Ota kakku pakkasesta neljä tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi pähkinöillä ja marjoilla. Valmis kakku säilyy jääkaapissa pari päivää, pakkasessa pidempiä aikoja.

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
  2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
  3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
  4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
  7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
  8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
  9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
  10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
  11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
  12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
  13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
  14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
  15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
  4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
  5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
  6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
  7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
  8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
  9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
  10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  11. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  12. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
  14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
  15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.