Minttu on aito jouluihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua – Perinteiset kalaherkut kruunaavat joulupöydän – Katso reseptit

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestyvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa. Sami Lettojärvi

toimitus

Jokaisen lähipiiriin kuuluu ihminen, joka rakastaa joulua. Hän valmistelee sitä ajoissa, hän suunnittelee kattauksen, ruokalistan, koristeet.

Jouluinen ihminen ei ole se, joka juoksee toppatakin sisus hikeä valuen kauppakeskuksessa ostamassa lahjoja ostamisen takia. Aito jouluihminen tietää jo syksyllä, mitä lahjan saajille paketoidaan.

Minttu Rauha, 52, Hollolasta on jouluinen ihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua.

Tänään Minttu Rauha seisoo kadunkulmassa kaksi muovikassia kädessään ja kiipeää kyytiin. Lahjoja?

– Ei, vaan asiakkaiden kirjanpitoa, kirjanpitäjä vastaa.

Käsilaukusta hän nostaa esiin valkoisen neuleen. Automatkan aikana Norjan Trondheimiin lähtevää lahjasukkaa ehtii tulla hyvä pätkä.

Ajamme Hollolan Manskiveen. Kotitalo on hirsi hirreltä Pohjanmaalta siirretty yli satavuotias puutalo. Manna-koira haukkuu tulijan tervetulleeksi. Kopistelemme sisään. Keittiössä on tunnelmallista, hieman jo iltapäivän hämärää. Hyrrä puuhellan päällä hurisee ja levittää pehmeää lämpöä tupaan.

Missä se joulu on?

– Joulu ei ole vielä kokonaan täällä. Joulu on tuolla ulkona ja tulee sisään vähän kerrallaan, Minttu Rauha sanoo.

– Joka päivä tulee jotain pientä. Tänään haen metsästä pienen kuusen eteiseen. Laitan sen maljakkoon ja koristelen. Minun jouluani ei vedetä överiksi, eli ei amerikkalaista Coca-Cola-pukkien maailmaa.

Onhan se joulu täällä! Se oli vielä piilossa salin puolella, kangaspuiden takana, tontun vieressä. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Ruoka on olennainen osa talon joulua. Pohjalaistalon valtavaan saliin mahtuu kaksi suurta ruokapöytää ja niihin yli 20 ruokailijaa. On myös kangaspuut, rukki, kolme kiikkustuolia ja joukko talonpoikaisesineitä. Isossa uunissa on paikka leivinuunille ja avotulelle.

– Joka joulu kokeilen jotain uutta, mutta teen myös kaikki perinteiset jouluruoat. Meillä kysytään tulijoilta, mitä he erityisesti toivovat, ja sitä tehdään. Kuten Paavomummon silakoita.

Kaikki tehdään itse. Sillit ja silakat maustetaan, kinkku paistuu ruiskuoressa leivinuunissa, ja aladobi eli lihahyytelökin syntyy kotikeittiössä.

– Tuoksut ovat tärkeitä. Odotan kovasti, että tuo hyasintti aukeaa, Rauha nyökkii kohti nupullaan olevaa joulukukkaa.

Kaikkea ei kateta kerralla aaton pöytään.

– Aamiaiseksi on riisipuuroa. Lounaaksi katan kalapöydän, ja siihen kuuluu aivan kaikkea mahdollista. Silakoita, sillejä, eri tavoin laitettua lohta, katkarapukastiketta, mousseja ja mätiä. On myös leikkeleitä, kuten savulammasta, jääpaistia ja peuraa, Rauha luettelee.

Kalapöydän päälle pidetään noin viiden tunnin tauko, jonka aikana lämmitetään pihasauna, pelataan korttia ja ollaan ihan rauhassa.

– Saunan jälkeen syödään laatikot ja kinkut. Iltakattauksessa on vähemmän ruokalajeja kuin kalapöydässä. Kummassakin on tietenkin jälkiruoka.

Rauhat asuvat maaseudulla, jossa naapuriapu on kunniassa.

– Kylän miehet tekevät kylmäsavulohta ja savustavat peuraa, Kari Rauha kertoo.

Joulujuoma on Hollolan huonoimmaksi mainittu sahti, josta on kylänkulmalla tullut hittijuoma.

Naapureiden kanssa istutaan yhteiseen pöytään joulun alla. Tänä vuonna 14. joulukuuta Rauhan saliin katetaan suuri kalapöytä.

Aaton perhe on tällä kertaa reissussa. Syksyllä tehdyn Australian-matkan innoittamana jouluun tulee aussivaikutteita.

– Emme grillaa, kuten Australiassa tehdään. Mutta katsos tätä, Minttu Rauha heiluttelee kengurun muotoon prässättyä piparkakkumuottia.

Puuhella on keittiön sydän – se tuo tupaan lämmön ja mukavan tunnelman. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Joulu katetaan ystävän kotiin Paimioon, mutta oma koti koristautuu silti jouluun.

– Minun jouluni alkaa pöytäliinasta. Kierrän jo syksyllä kangaskaupoissa katsomassa, mitä on tarjolla. Hurautan sitten uuden liinan. Joskus olen ostanut uudet lautaset jouluksi, Minttu Rauha paljastaa.

Aviomies lisää puita hellaan ja huomauttaa, että vaikka olisi paljon väkeä ja monta kattausta, niin lautaset eivät lopu.

– Odotan joulua. Marraskuusta lähtien ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua. Se on se lämmin fiilis, jonka se tuo. Se on täällä, hän sanoo ja painaa käden rinnalleen sydämen kohdalle.

– Tässä on joulu.

Sallivalla asenteella keskitalven juhlaan vältetään joulutunnelman pahin vihollinen eli ip-raivarit. Itkupotkuraivarit uhkaavat, jos joulu aiheuttaa stressiä.

Hämärä, kynttilät, eteisessä kopistelevat vieraat ja kuusen alle kertyvät lahjat. Lisäksi kolme kovaa eli rauhaisan joulun tärkeimmät elementit: pyjama, palapeli ja suklaarasia. Siinä se joulu on.

Jätän lämpimän tuvan ja astun pakkaseen. Minttu Rauha jää kutomaan sukkaa, joululahjaa, Norjan Trondheimiin lähtevää.

Kun puuron syöjiä on 20, tarvitaan iso kauhakin. Kuva: Sami Lettojärvi Sami Lettojärvi

Joulukalat saa helposti kaupasta, monet ruokakaupat tarjoavat itse ja jopa omilla resepteillä tehtyjä maustekaloja. Mutta itse maustamisessa on sitä jotain – ja esimerkiksi sinappisillin tekeminen on yksi jouluvalmistelujen helpoimmista vaiheista. Pilko, sekoita, purkita.

Minttu Rauhan joulukaloihin kuuluvat Paavomummon silakat ovat oikeita vanhan ajan suolakaloja. Niihin ei turhaan tuhlata sokeria, makeutta tulee vain hieman maun avaajaksi.

Jos nimeä mietit, niin Paavo-nimistä mummoa ei ole ollut olemassa. Ensin olivat Paavon silakat, sitten niitä alkoi tehdä mummo, joten suvun perinneresepti on saanut nimen, josta kaikki tietävät, mistä silakasta on kyse.

Lime ja smetana ovat kiva pari sillin marinointiin. Jos haluaa välttää muutaman rasvakalorin, smetanan voi vaihtaa maustamattomaan jogurttiin. Kun kaupasta on loppunut purjo, korvataan se kevätsipulilla.

Sillit voi tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää ennen tarjoilua.

Paavomummon silakat

1. Hienonna sipuli. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään.

2. Laita silakkafileet astiaan, kaada mausteliemi päälle. Sekoita, peitä astia ja laita jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi.

3. Seuraavana päivänä nosta silakat mausteliemestä, valuta ja rullaa. Koristele punasipulilla.

Sinappisilli

1. Huuhdo sillifileet kevyesti. Taputtele talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa sillit haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää sillit.

3. Laita puhtaaseen purkkiin maustumaan. Säilytä jääkaapissa.

Jos haluat, voit lisätä kastikkeeseen hieman ranskankermaa.

Limesilli

1. Huuhtele sillit, taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää mausteita maun mukaan.

3. Lisää sillit, sekoita ja laita puhtaaseen purkkiin. Säilytä jääkaapissa.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Aina voi paistaa jouluksi pitsan

Jos kinkku ja lanttulaatikko eivät maistu jouluna, hellitä perinteistä ja tee pitsa. Valitse mieleisesi täytteet, käytä mielikuvitusta tai kokeile jotain uutta.

Pitsa voi olla myös valkoinen eli ilman tomaattikastiketta. Sellaisen päälle voisi kokeilla pestoa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, parmesaania ja paahdettuja pinjansiemeniä. Koristele valmiina basilikalla.

Tai miten olisivat saksanpähkinä, sinihomejuusto ja mozzarella?

Voit myös paistaa uunissa pelkän pohjan ja tomaattikastikkeen. Kun pitsa tulee uunista, levitä päälle kylmäsavulohta ja ricottaa. Vähän pippuria ja rucolaa koristeeksi ja balsamicoa maun antajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
  2. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
  3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  4. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
  5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  6. Poikkeusaika loppuu Pasilassa – ratikat kulkevat normaalisti huomisesta eteenpäin
  7. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan taas
  8. T24: Nyt kannattaa tulla Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  9. T24: Tallinnan Teletorn viettää viikonloppuna 40-vuotissyntymäpäiviään
  10. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
  11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
  12. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
  13. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  14. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
  15. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  5. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  6. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  7. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
  8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
  9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  10. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
  11. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
  12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
  13. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
  14. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
  15. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.