Oikeus: Asuinkerrostalon hotellitoiminnan on loputtava Iso-Roballa

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi tällä viikolla Easy Homes Helsingin vaatimuksen päätöksen täytäntöönpanon kieltämiseksi liittyen majoitustoiminnan harjoittamiseen Iso Roobertinkadulla Punavuoressa.

Ympäristö- ja lupajaosto velvoitti aiemmin uhkasakon uhalla, että 11 asuinhuoneiston käyttö majoitustilana tulee loppua viime toukokuuhun mennessä. Tehosteeksi asetettiin 30 000 euron uhkasakko ja 8 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jolloin velvoitetta ei oltu noudatettu.

Easy Homes Helsinki valitti päätöksestä sekä vaati oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Yritys toimii nykyisin toisella nimellä.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, että kerrostalon asuinhuoneistoja käytettiin majoitustoimintaan ja olennaisesti toiseen tarkoitukseen kuin myönnetty rakennuslupa osoittaa. Tontti on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

– Kun otetaan huomioon asiassa saatu selvitys asuinhuoneistojen vuokraamistoiminnasta sekä asuinhuoneistojen vuokraamisen yhteydessä tarjottavista palveluista, hallinto-oikeus katsoo, että toiminnassa on kysymys asuinkerrostalolle epätyypillisten lyhytkestoisten majoitusjaksojen tarjoamisesta. Asuinhuoneistoissa harjoitettu toiminta ei asiassa saadun selvityksen perusteella vastaa sen laatu ja laajuus huomioon ottaen kaavan pääkäyttötarkoituksen mukaista asumista. Kalustettujen asuinhuoneistojen toistuva tarjoaminen lyhyillä sopimuksilla on luonteeltaan majoitustoimintaa, oikeus toteaa.

Lisäksi vuokraamisen yhteydessä tarjottavien palveluiden osalta hallinto-oikeus katsoo, että toiminnassa on kysymys asuinkerrostalolle epätyypillisten lyhytkestoisten majoitusjaksojen tarjoamisesta. Ympäristö- ja lupajaostolla oli näin ollen hallinto-oikeuden mukaan peruste uhkasakon asettamiseen.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa.

Easy Homes Helsinki mainosti huoneistojaan sosiaalisessa mediassa sekä internetsivuillaan väliaikaiskoteina, jotka ovat korkeatasoisia, kalustettuja ja kodinomaisia vaihtoehtoja väliaikaiskoteja.

Kerrostalon alakerrassa sijaitsevan Easy Homes Helsinki Cafen kerrottiin tarjoavan kahvilapalveluita. Yrityksen internetsivujen mukaan huoneiston varanneet saivat tarvittaessa kahvilasta apua. Huoneistot olivat asiakkaiden käytössä kello 14 alkaen tulopäivänä. Huoneiden luovutus lähtöpäivänä oli kello 11. Huoneiston loppusiivous sisältyi hintaan.

Helsingin Uutiset kertoi kaupungin asettamasta uhkasakosta sekä "salahotellin" toiminnasta alkuvuonna. Talossa asuva nainen kertoi toiminnan aiheuttamista häiriöistä.

Kaupungin rakennusvalvonta pyysi tilanteen kartoittamiseksi osakkeiden omistajilta selvityksiä asuinhuoneistojen käytöstä. Lisäksi oikeuden päätöstä varten hankittiin selvitystä huoneistojen vuokraamista koskevasta mainonnasta sekä varaus- ja peruutusehdoista yrityksen sosiaalisen median sivuilta.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut