Elmun konserttiaikeet täysin mönkään Itäkeskuksessa – HOK-Elanto: "Tilat on jo vuokrattu naapurille"

Puhoksen ostoskeskuksesta vastikään pois muuttaneen Alepan tilalle ei tule Elmu ry:n toimitiloja. Kuva on ajalta, jokkoin Alepa vielä toimi Puhoksella. Jussi Vehkasalo

Jari Pietiläinen

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry on tänään ehtinyt riemuita saavansa vihdoin toimitilat Itäkeskuksessa sijaitsevasta Puhoksen ostoskeskuksesta.

Ylen ja Helsingin Sanomien jutuissa Elmun johtaja Tapio Hopponen ja aktiivi Tuomas Finne tuulettivat uusien tilojen avautuvan Puhoksella jo lokakuussa 2020. Suunnitteilla oli elävän musiikin konserttejakin.

Elmun oli tarkoitus saada toimitilat Puhoksen entisen Alepan huoneistosta, joka on nyt tyhjillään. Riemu oli kuitenkin ennenaikainen.

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kiistää uutisen.

– Elmun pääseminen Alepan tiloihin ei onnistu siitä yksinkertaisesta syystä, että tila on jo vuokrattu aivan toiselle toimijalle, Karjalainen kertoo.

–Uusi vuokralainen on samassa kiinteistössä sijaitseva Fida, joka laajentaa toimitilaansa. Vuokrasopimus on allekirjoitettu viideksi vuodeksi.

Karjalaisen mukaan sopimus voidaan purkaa jo aikaisemmin, jos Puhoksen ostoskeskus puretaan.

Kiinteistöjohtaja Karjalainen ihmettelee Ylen ja Helsingin Sanomien uutisointia.

– Nähdäkseni kyse on nyt siitä, että Elmussa ollaan innostuttu mahdollisista uusista tiloista, mutta kiinteistön omistajalta ei kyllä ole kysytty mitään.

– Elmusta on kyllä otettu HOK-Elantoon yhteyttä ja kerrottu, että he etsivät toimitiloja. Siinä kaikki.

HOK-Elanto on Puhoksen suurin omistaja, sillä se omistaa liiketilasta noin 30 prosenttia – ja Karjalainen on samalla siis omistajan edustaja.

Omistukseen kuuluu liikkeitä ympäri ostoskeskusta. Erityisen paljon HOK-Elannolla on vuokralaisia maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ja yhteisöjen joukossa.

Puhoksen ostoskeskus on varsin huonokuntoinen, mutta sen tulevaisuus on vielä täysin auki. Maapohjan omistava Helsingin kaupunki ei ole tehnyt päätöksiä mahdollisesta purkamisesta.

– Minun näkemykseni on se, että vanhin eli A-osa pitäisi suojella. Jos uusia osia puretaan, niiden tilalle tulisi rakentaa uutta kaupunkimaista tilaa, Karjalainen pohtii.

Hänen huolenaan on kuitenkin se, että nykyisillä omistajilla ei ole tarpeeksi resursseja Puhoksen kehittämiseen.

– Siksi asialle pitää saada ehdottomasti ammattimainen kehitysyhtiö, Karjalainen luonnehtii.

Puhoksen ostoskeskuksen kunnosta kertoo se, että sillä on korjausvelkaa noin viisi miljoonaa euroa.

– HOK-Elannon omistuksessa on Puhoksella joitakin tyhjiä tiloja, mutta me emme ole lähteneet kiirehtimään niiden vuokraamista. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että koko Puhoksen tulevaisuus on aika lailla hämärän peitossa.

Puhoksen ostoskeskus on valmistunut vuonna 1965 ja sen on suunnitellut Erkki Karvinen Valmistuttuaan se oli Suomen suurin ostoskeskus.

LISÄYS kello 20.23: Yle ja Helsingin Sanomat ovat torstai-iltana oikaisseetjuttujaan myöntäen, että Elmun muutto Alepan tiloihin ei ole mahdollista.

LISÄYS kello 21.10: Kerrottu, että Alepan entisiin tiloihin tuleva uusi vuokralainenon Fida, joka laajentaa toimintaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 9. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 10. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 13. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 14. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 15. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 9. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 10. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 11. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.