Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Elmun konserttiaikeet täysin mönkään Itäkeskuksessa – HOK-Elanto: "Tilat on jo vuokrattu naapurille"

Elävän musiikin yhdistys Elmu ry on tänään ehtinyt riemuita saavansa vihdoin toimitilat Itäkeskuksessa sijaitsevasta Puhoksen ostoskeskuksesta.

Ylen ja Helsingin Sanomien jutuissa Elmun johtaja Tapio Hopponen ja aktiivi Tuomas Finne tuulettivat uusien tilojen avautuvan Puhoksella jo lokakuussa 2020. Suunnitteilla oli elävän musiikin konserttejakin.

Elmun oli tarkoitus saada toimitilat Puhoksen entisen Alepan huoneistosta, joka on nyt tyhjillään. Riemu oli kuitenkin ennenaikainen.

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kiistää uutisen.

– Elmun pääseminen Alepan tiloihin ei onnistu siitä yksinkertaisesta syystä, että tila on jo vuokrattu aivan toiselle toimijalle, Karjalainen kertoo.

–Uusi vuokralainen on samassa kiinteistössä sijaitseva Fida, joka laajentaa toimitilaansa. Vuokrasopimus on allekirjoitettu viideksi vuodeksi.

Karjalaisen mukaan sopimus voidaan purkaa jo aikaisemmin, jos Puhoksen ostoskeskus puretaan.

Kiinteistöjohtaja Karjalainen ihmettelee Ylen ja Helsingin Sanomien uutisointia.

– Nähdäkseni kyse on nyt siitä, että Elmussa ollaan innostuttu mahdollisista uusista tiloista, mutta kiinteistön omistajalta ei kyllä ole kysytty mitään.

– Elmusta on kyllä otettu HOK-Elantoon yhteyttä ja kerrottu, että he etsivät toimitiloja. Siinä kaikki.

HOK-Elanto on Puhoksen suurin omistaja, sillä se omistaa liiketilasta noin 30 prosenttia – ja Karjalainen on samalla siis omistajan edustaja.

Omistukseen kuuluu liikkeitä ympäri ostoskeskusta. Erityisen paljon HOK-Elannolla on vuokralaisia maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ja yhteisöjen joukossa.

Puhoksen ostoskeskus on varsin huonokuntoinen, mutta sen tulevaisuus on vielä täysin auki. Maapohjan omistava Helsingin kaupunki ei ole tehnyt päätöksiä mahdollisesta purkamisesta.

– Minun näkemykseni on se, että vanhin eli A-osa pitäisi suojella. Jos uusia osia puretaan, niiden tilalle tulisi rakentaa uutta kaupunkimaista tilaa, Karjalainen pohtii.

Hänen huolenaan on kuitenkin se, että nykyisillä omistajilla ei ole tarpeeksi resursseja Puhoksen kehittämiseen.

– Siksi asialle pitää saada ehdottomasti ammattimainen kehitysyhtiö, Karjalainen luonnehtii.

Puhoksen ostoskeskuksen kunnosta kertoo se, että sillä on korjausvelkaa noin viisi miljoonaa euroa.

– HOK-Elannon omistuksessa on Puhoksella joitakin tyhjiä tiloja, mutta me emme ole lähteneet kiirehtimään niiden vuokraamista. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että koko Puhoksen tulevaisuus on aika lailla hämärän peitossa.

Puhoksen ostoskeskus on valmistunut vuonna 1965 ja sen on suunnitellut Erkki Karvinen Valmistuttuaan se oli Suomen suurin ostoskeskus.

LISÄYS kello 20.23: Yle ja Helsingin Sanomat ovat torstai-iltana oikaisseetjuttujaan myöntäen, että Elmun muutto Alepan tiloihin ei ole mahdollista.

LISÄYS kello 21.10: Kerrottu, että Alepan entisiin tiloihin tuleva uusi vuokralainenon Fida, joka laajentaa toimintaansa.