Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungilta nolo moka Helsingissä: liikennemerkki unohtui sillalta – peltipoliisi räpsähti yli 1 000 kertaa aivan turhaan

Helsingin kaupungille on sattunut erikoinen unohdus, joka on johtanut siihen, että lähes 200 ylinopeussakkoa joudutaan mitätöimään.

Kulosaaren sillalla sijaitsevasta nopeusvalvontakamerasta kertova liikennemerkki on jäänyt ilmeisesti erehdyksessä asentamatta, jolloin kaikkiaan 1 060 kertaa välähtäneen kameran kaikki otokset mitätöityvät.

– Laki on sellainen, että ellei kameravalvonnasta kertovaa liikennemerkkiä ole, silloin eivät kameran otokset ole sakotuskelpoisia, kertoo Helsingin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein

Pastersteinin mukaan erehdys huomattiin tänään keskiviikkona.

Valvontakameran 1 060 välähdyksestä viitisensataa liittyi lievimpiin huomautusnopeuksiin, joten niistä ei autoilijoille lähtenyt poliisilta minkäänlaista postia. Lisäksi 260 välähdystä ei ole ehditty käsitellä lainkaan.

– Jäljelle jää 161 rikesakkoa ja tiedustelukirjettä, jotka siis ovat tässä tapauksessa aiheettomia. Ne on ehditty postittaa ylinopeutta ajaneille, mutta meiltä lähtee perään kirje, jossa kerrotaan, että niihin ei tarvitse reagoida, Pasterstein kertoo.

Mikäli sakot on ehditty jo maksaa, oikeusrekisterikeskus palauttaa maksetun summan autoilijoille poliisin ilmoituksen perusteella.

Pastersteinin mukaan vastaavanlaiset liikennemerkkiunohdukset ovat sangen harvinaisia.

– On kuitenkin niin, että poliisi ei voi asentaa liikennemerkkejä ja valvontakylttejä, vaan niistä on vastuussa tienpitäjä. Vielä tässä vaiheessa en osaa sanoa, koska merkki kiinnitetään paikoilleen, Pasterstein kertoo.

Helsingin liikenteenohjaussuunnitelmassa merkki on asetettu paikoilleen, mutta käytännössä sitä ei siis nyt Kulosaaren sillalla ole.

Kulosaaren sillan nopeusvalvonta on tänä vuonna ontunut muutoinkin. Paikalle asennettiin ensin liian korkealle sijoitettu valvontakamera, jolloin se ei kuvannut kaikkia ylinopeutta ajaneita autoja.

Kun kamera sitten saatiin paikoilleen, se oli varsin tehokas, sillä peltipoliisi räpsähti keskimäärin sata kertaa päivässä.

Kalasataman liikenneturvallisuustolppa otettu käyttöön. Ensimmäisen kolmen päivän aikana 297 välähdystä. #Helsinki Ei sakoille - kyllä liikenneturvallisuudelle! pic.twitter.com/bs3vqpuWi7 — Dennis Pasterstein (@DPasterstein) 9. joulukuuta 2019