Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingissäkin halutaan ulkoistaa terveysasemia – hoitoon pääsyn kehitys on ollut surkeaa

Kaupungin terveyspalveluja haluttaisiin parantaa ulkoistamalla yksi tai kaksi terveysasemaa. Tästä ehdotetaan tuotavaksi lautakunnalle esitys ensi vuoden aikana.

Helsingissä on 23 terveysasemaa.

Ulkoistamisajatus on peräisin kokoomuksen ryhmäaloitteesta. Puolueen mukaan kiireettömään hoitoon pääsyn kehitys on viime aikoina ollut surkeaa.

– Keväällä 2018 yli puolella terveysasemista pääsi hoitoon alle kahdessa viikossa. Nyt alkusyksystä alle kahdessa viikossa hoitoon pääsi vain kahdella terveysasemalla, aloitteessa kauhistellaan.

– Emme voi enää suvaita näin huonoa hoidon saatavuutta. Kaupungin tulee kilpailuttaa yhdestä kolmeen terveysaseman palveluntuotanto hoidon saatavuuden ja laadun kehittämiseksi sekä uusien toimintamallien löytämiseksi.

Hoitoon pääsy on vielä alkusyksystäkin hidastunut. Joulukuun alussa peräti 14 terveysasemalla kiireettömän hoidon tavanomainen odotusaika oli reilusti yli kuukauden.

Tilastossa eivät ole mukana akuuttiajat eikä hoidon tarpeen arviointiin pääsy. Hoidon tarve arvioidaan useimmiten puhelimessa. Näistä potilaista noin puolelle vastaanottoaika pystytään varaamaan jo samalle päivälle.

Ulkoistuksella ei terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan pyritä vain saatavuuden parantamiseen, vaan myös vaihtoehtojen lisäämiseen.

– Uudistuksilla pyritään täydentämään itse tuotettuja palveluja. Samalla kerätään kokemuksia parhaista käytännöistä toimintamallien kehittämiseksi ja oman toiminnan kirittämiseksi.

Alkuvuodesta tehdyssä selvityksessä havaittiin, että terveysasemien välillä on merkittäviä eroja toimintatavoissa ja tuottavuudessa.

Espoon onulkoistanut kaksi terveysasemaa.

– Espoon kokemus on, että käyntimäärät lisääntyivät sekä lääkärin että hoitajien vastaanotoilla ja jonoja pystyttiin lyhentämään, Turpeinen sanoo.

Helsingissä mahdollinen ulkoistus tapahtuisi aikaisintaan vuodelle 2021. Ulkoistettavia asemia ei ole vielä valittu.

– Keskikokoinen terveysasema olisi todennäköisesti järkevin. Ulkoistettavia olisi hyvä olla kaksi, eri puolilta kaupunkia.

Terveysasemia pyörittävät yritykset valittaisiin kilpailuttamalla. Vanhojen työntekijöiden kohtalo riippuisi siitä, millainen sopimus asemalle tehdään.

– Kaikkia työntekijöitä tarvitaan jatkossakin. Kaikkien kanssa käytäisiin henkilökohtaiset neuvottelut, Turpeinen toteaa.

Manner-Suomen terveysasemista oli ulkoistettu 9,2 prosenttia vuonna 2017.