Kuvat: Eduskunnan evakkopaikka joutui täysremonttiin kansanedustajien lähdettyä – aikoo palata kiinnostavimpien kulttuuritalojen joukkoon

Harmonikkataiteilija Mikk Langeproon tuli valmistujaisiinsa ja katsasti samalla remontin läpikäyneen kahvilan. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Sibelius-Akatemian vanhan päärakennuksen peruskorjaus on valmistunut. Kunnostus tehtiin, kun eduskunta muutti takaisin omiin tiloihinsa lainattuaan rakennusta 2015–2017.

Remontissa ison konserttisalin akustiikkaa palautettiin lähemmäs alkuperäistä, sillä edellinen kunnostus 1980- ja 1990-lukujen taitteessa epäonnistui akustiikan osalta.

Kun taloa alettiin suunnitella 1920-luvulla Pohjoiselle Rautatiekadulle, hyvä akustiikka oli tavoitteena jo tuolloin.

– Helsingissä ei ollut silloin isoa, hyvää konserttisalia. Akustiikkaa kohtaan oli suuret odotukset, kertoo rakennuksen historiaan perehtynyt dosentti Riku Hämäläinen

– Ensisävelmiä kuunneltiin herkällä korvalla. Huokaistiin helpotuksesta, kun akustiikka toimi.

Talon suunnitellut arkkitehti Eino Forsman paneutuikin hyvin siihen, mitä häneltä odotettiin. Hän oli perehtynyt alan tutkimukseen ja tehnyt opintomatkoja Euroopan ja Amerikan konserttisaleihin.

Oman rakennuksen saaminen silloiselle Helsingin Konservatoriolle oli tärkeä kansallinen projekti. Vaikka opinahjo oli perustettu jo 1882, se sijaitsi pienissä tiloissa useassa osoitteessa.

– Vaikka koulu oli yksityinen, valtio antoi rahaa rakennukseen. Kun sisustamiseen ei enää ollut varaa, järjestettiin keräyksiä ja arpajaisia. Kämpiin kutsuttiin joukko eri piirejä edustavia naisia suunnittelemaan sisustusta, Hämäläinen kertoo.

Historian havinaa on ilmassa nytkin.

– Vanhaan päärakennukseen palaaminen on juhlallinen hetki. Sillä on ollut keskeinen merkitys maamme musiikkikulttuurin kehityksessä, sanoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén

Funkishenkisessä talossa on 647-paikkainen konserttisali, 125-paikkainen kamarimusiikkisali ja 70-paikkainen vanhan musiikin sali.

Talon perinteisiin kuuluu seurata aikaansa. Kun siinä valmistuessaan oli moderni gramofoonisali levykokoelmineen, nyt opiskelua resursoidaan tietokonemusiikki- ja äänitysstudioilla.

Opiskelijat ovat päässeet opetus- ja harjoitussaleihin jo syksyn ajan. Yleisölle talo avautuu tammikuussa.

– Konserttitoiminta käynnistyy Sibafest-festivaalilla, joka on opiskelijoidemme voimannäyte ja vuoden suurin tapahtuma, Hildén mainostaa.

Lähes sata konserttia vuodessa lupaava Sibelius-Akatemian talo aikoo palata Helsingin kiinnostavimpien kulttuuritalojen joukkoon.

Taideyliopiston rehtorin Jari Perkiömäen mukaan keskeisellä paikalla sijaitseva konserttitalo luo hyvät puitteet avata oppilaitoksen toimintaa kaikille kaupunkilaisille.

– Tavoitteenamme on vahvistaa taiteen näkymistä ja luovuuden roolia yhteiskunnassa, hän sanoo.

Päärakennuksen remontti viimeistelee Töölön musiikkikampuksen, johon kuuluvat myös Musiikkitalo ja N-talo Nervanderinkadulla.

– Sibelius-Akatemian sydän on tämä kuppila, Riku Hämäläinen sanoo päärakennuksen kahvilassa, joka sijaitsee pyöreässä kulmauksessa.

– Kun ulkopuolisille Sibelius-Akatemian sydän on konserttisali, sibisläisille se on aina ollut kuppila. Täällä on istuttu ja seurusteltu iltaisin opiskelun jälkeen.

Yrittäjävetoinen kahvila toimii nimellä Café Feeniks.

Taideyliopisto koostuu Sibelius-Akatemian lisäksi Kuvataideakatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta. Kuvataideakatemialle valmistuu vuonna 2021 uudisrakennus nykyisen Teatterikorkean viereen, ja yhdessä ne muodostavat yliopiston Sörnäisten kampuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.