Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tähän mennessä 940 800 tupakantumppia ja 2 593 muovikassillista roskaa kerännyt pariskunta palkittiin – "Kyllä tähän omaa rahaakin on mennyt"

PALKINTO: Entisten tamperelaisten vapaaehtoistyö on herättänyt mielenkiintoa Helsingissä asti. Roskien kerääminen on tuonut jo kutsun muun muassa Linnan juhliin.

– Selitykset sivuun ja asenne kuntoon, sanoo Diplomiroskasakin Ilkka Erkkilä

Miehen oma asenne roskaamisen vähentämiseen on sen verran vahva, että Hyvinkään ympäristölautakunta myönsi hänelle ja Diplomiroskasakin toiselle puolikkaalle Kaija Erkkilälle Hyvinkään ympäristöpalkinnon 2019.

Palkitsemisperusteluissa mainitaan, että pariskunta Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat saaneet valtakunnallista kuuluisuutta pyyteettömästä vapaaehtoistyöstään puhtaamman ja viihtyisämmän elinympäristön eteen.

Erkkilät aloittivat roskien keräämisen vuonna 2011 asuessaan Tampereella. Sen jälkeen he ovat jatkaneet vapaaehtoista työtään Hämeenlinnassa ja vuodesta 2017 alkaen nykyisessä kotikaupungissaan Hyvinkäällä.

– Palkinnon saaminen ilahduttaa ja antaa voimia jatkaa, Ilkka Erkkilä toteaa.

Pariskunta on saanut kiitosta itse presidentti Sauli Niinistöltäkin, joka kutsui Erkkilät juhlimaan itsenäisyyttä vuonna 2013, kun vastaanotto pidettiin linnan remontin takia Tampere-talossa.

Hyvinkäällä Erkkilät ovat tähän mennessä keränneet 316 600 tupakantumppia ja 800 muovikassillista muuta roskaa.

Diplomiroskasakin kokonaissaalis vuodesta 2011 alkaen on 940 800 tupakantumppia ja 2 593 muovikassillista roskaa.

Erkkilät arvioivat käyttäneensä ympäristön siivoamiseen omia rahojaan noin 15 000 euroa. Summaan sisältyvät polttoainekulut ja roskien keräämiseen tarvittava välineistö.

Erkkilöiden mukaan syynä tumppien ja roskien keräämiseen on halu suojella ympäristöä ja tehdä oma osuutensa.

– Täällä on jokainen vieraana vuorollaan. Me haluamme jättää tuleville sukupolville tämän maapallon vähän paremmassa kunnossa.

Diplomiroskasakin havainnot kertovat, että kaupunkisuunnittelulla on vaikutusta roskaamiseen.

Roskapöntöt voivat olla väärissä paikoissa tai niitä ei ole ollenkaan.

Erkkilöiden aloitteesta Hyvinkäälle on saatu tupakantumppisäiliöitä monen roskiksen yhteyteen.

– Ne toimivat hyvin esimerkiksi Torikadun linja-autopysäkkien luona. Tupakkaroskiksia tarvittaisiin lisää ainakin kauppakeskus Willan ympäristöön. Moni tupakoitsija ei edes miellä tumppeja roskiksi, Ilkka Erkkilä arvioi.