Helsinkiläisessä autotallissa on erikoinen treenipaikka huippukuntoisille – "Ei tätä yksin tulisi tehtyä"

Vallilalaisessa autotallissa haaveillaan tänä talvena Havaijista ja Espanjasta. Samalla kun pakkanen kiristyy ulkona, sisällä treenataan ensi kesän kansainvälisiin triathlon-kilpailuihin.

Tavallisesti triathlon-urheilijat treenaavat pyöräilyä talvisin spinning-salilla. Monella voi olla kotonaan myös harjoitusvastus eli traineri, johon oma kilpapyörä kiinnitetään.

Kuortaneenkadun Triathlon Cornernin erikoisuus on suuri pyöräilystudio, jonka trainereille mahtuu harjoittelemaan toistakymmentä urheilijaa yhtä aikaa. Triathlon-urheilijoiden lisäksi myös kilpapyöräilijät käyttävät salia.

Yrittäjä Yan Busset perusti harjoituskeskuksen reilu kolme vuotta sitten.

– En ole kuullut, että Suomessa olisi yhtä isoa vastaavaa. Monelle on tärkeää saada treenata yhdessä.

Viime tiistai-iltana harjoituksiin osallistuneet Mikael Winqvist, Jani Pylkäs, Sami Jokela ja Juhani Rönnberg anovat, että porukassa treeneistä saa enemmän irti kuin yksin kotona.

– Tämä on iso juttu.Täällä tulee tehtyä sellaista, mihin yksin ei ryhtyisi. Erityisesti rankat treenit ovat sellaisia, miehet sanovat.

Pyöräilystudion etuihin kuuluu sekin, että eri tasoiset urheilijat voivat treenata yhtä aikaa. Maantiellä se ei olisi mahdollista. Pyörätrainerin vastuksen määrittelee tietokone, jonka lisäksi valmentaja pystyy vaikuttamaan treenin rankkuuteen.

– Tehtävänäni on suitsia hevosia. Ihmiset ovat äärimmäisen motivoituneita ja saattavat treenata liian kovaa. Se voi kuitenkin lopettaa kehityksen. Tasainen tahti on usein parempi, Busset sanoo.

Kerran viikossa Kuortaneenkadulla ajetaan niin kovaa kuin mahdollista. Silloin tietokone syöttää trainereihin asetukset, jotka vastaavat Vantaan Kuusijärven nousuja ja laskuja.

– Kilpailemme virtuaalisesti Kuusijärven kymmenen kilometrin reitillä. Kuusijärvi on pääkaupunkiseudun tärkein triathlon-keskus, Rönnberg sanoo.

Simulaattoriin on mahdollisuus saada myös maisemakuvaa eri puolilta maailmaa.

– Nyt seinällä pyörii videota Havaijin Konan MM-kisoista, esittelee useisiin Ironman-kisoihin osallistunut Rönnberg.

Ironmaniin eli täyspitkään triathlon-kisaan kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja noin 42 kilometrin maratonjuoksu.

Busset sanoo, että Kuortaneenkadulta lähdetään juoksulenkille usein muun muassa Linnanmäen suuntaan ja Töölönlahdelle tai Arabiaan.

Uiminen onnistuu 50 metrin altaassa viereisessä Mäkelärinteen uimahallissa.

Bussetin harvinaisuus on kuitenkin pieni uintilaboratorio. Muutaman metrin mittaisessa vesialtaassa on vastavirtalaite, jota vasten uidaan.

– Tässä ei ole tarkoitus uida matkaa, vaan analysoida uintitekniikkaa. Sen sijaan, että urheilija ui hallissa 25 tai 50 metriä kerrallaan, pystyn antamaan tässä palautetta koko ajan, sanoo päävalmentaja Busset.

Triathlonin suosio kasvaa Suomessa edelleen, vaikka kovin buumi on taittunut.

–Suosiota selittää muun muassa lajin yksinkertaisuus sekä terveellisten elämäntapojen trendi, jota triathlon tukee.

Busset sanoo, että triathlon kuuluu monen kovakuntoisen ”bucket listille”. Eli se on haave, joka pitää toteuttaa ainakin kerran elämässään.

Mikael Winqvist sanoo päätyneensä lajin pariin juuri tällä tavalla.

– Ensin bucket listillä oli maratonin juokseminen. Seuraavaksi halusin haastaa itseni triathlonilla. Alunperin en ajatellut harjoittelusta tulevan tavoitteellista, mutta tässä sitä ollaan, sanoo ensi kesänä Barcelonassa ja Tallinnassa kilpaileva Winqvist.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut