Helsinkiläisessä autotallissa on erikoinen treenipaikka huippukuntoisille – "Ei tätä yksin tulisi tehtyä"

Kuortaneenkadun triathlon-keskuksessa oma kilpapyörä kiinnitetään harjoitussimulaattoriin. Myös pyörän huolto onnistuu. Triathlon Corner

Aapo Siippainen

Vallilalaisessa autotallissa haaveillaan tänä talvena Havaijista ja Espanjasta. Samalla kun pakkanen kiristyy ulkona, sisällä treenataan ensi kesän kansainvälisiin triathlon-kilpailuihin.

Tavallisesti triathlon-urheilijat treenaavat pyöräilyä talvisin spinning-salilla. Monella voi olla kotonaan myös harjoitusvastus eli traineri, johon oma kilpapyörä kiinnitetään.

Kuortaneenkadun Triathlon Cornernin erikoisuus on suuri pyöräilystudio, jonka trainereille mahtuu harjoittelemaan toistakymmentä urheilijaa yhtä aikaa. Triathlon-urheilijoiden lisäksi myös kilpapyöräilijät käyttävät salia.

Yrittäjä Yan Busset perusti harjoituskeskuksen reilu kolme vuotta sitten.

– En ole kuullut, että Suomessa olisi yhtä isoa vastaavaa. Monelle on tärkeää saada treenata yhdessä.

Viime tiistai-iltana harjoituksiin osallistuneet Mikael Winqvist, Jani Pylkäs, Sami Jokela ja Juhani Rönnberg anovat, että porukassa treeneistä saa enemmän irti kuin yksin kotona.

– Tämä on iso juttu.Täällä tulee tehtyä sellaista, mihin yksin ei ryhtyisi. Erityisesti rankat treenit ovat sellaisia, miehet sanovat.

Vastavirtalaitteessa on vedenalaisia kameroita, joiden avulla valmentaja voi analysoida uintitekniikkaa. Kuva: Triathlon Corner Triathlon Corner

Pyöräilystudion etuihin kuuluu sekin, että eri tasoiset urheilijat voivat treenata yhtä aikaa. Maantiellä se ei olisi mahdollista. Pyörätrainerin vastuksen määrittelee tietokone, jonka lisäksi valmentaja pystyy vaikuttamaan treenin rankkuuteen.

– Tehtävänäni on suitsia hevosia. Ihmiset ovat äärimmäisen motivoituneita ja saattavat treenata liian kovaa. Se voi kuitenkin lopettaa kehityksen. Tasainen tahti on usein parempi, Busset sanoo.

Kerran viikossa Kuortaneenkadulla ajetaan niin kovaa kuin mahdollista. Silloin tietokone syöttää trainereihin asetukset, jotka vastaavat Vantaan Kuusijärven nousuja ja laskuja.

– Kilpailemme virtuaalisesti Kuusijärven kymmenen kilometrin reitillä. Kuusijärvi on pääkaupunkiseudun tärkein triathlon-keskus, Rönnberg sanoo.

Simulaattoriin on mahdollisuus saada myös maisemakuvaa eri puolilta maailmaa.

– Nyt seinällä pyörii videota Havaijin Konan MM-kisoista, esittelee useisiin Ironman-kisoihin osallistunut Rönnberg.

Ranskasta Suomeen muuttanut Yan Busset on kilpaillut triathlonissa nuoruudestaan lähtien. Hän on ollut myös kilpauimari. Kuva: Triathlon Corner Triathlon Corner

Ironmaniin eli täyspitkään triathlon-kisaan kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja noin 42 kilometrin maratonjuoksu.

Busset sanoo, että Kuortaneenkadulta lähdetään juoksulenkille usein muun muassa Linnanmäen suuntaan ja Töölönlahdelle tai Arabiaan.

Uiminen onnistuu 50 metrin altaassa viereisessä Mäkelärinteen uimahallissa.

Bussetin harvinaisuus on kuitenkin pieni uintilaboratorio. Muutaman metrin mittaisessa vesialtaassa on vastavirtalaite, jota vasten uidaan.

– Tässä ei ole tarkoitus uida matkaa, vaan analysoida uintitekniikkaa. Sen sijaan, että urheilija ui hallissa 25 tai 50 metriä kerrallaan, pystyn antamaan tässä palautetta koko ajan, sanoo päävalmentaja Busset.

Triathlonin suosio kasvaa Suomessa edelleen, vaikka kovin buumi on taittunut.

–Suosiota selittää muun muassa lajin yksinkertaisuus sekä terveellisten elämäntapojen trendi, jota triathlon tukee.

Busset sanoo, että triathlon kuuluu monen kovakuntoisen ”bucket listille”. Eli se on haave, joka pitää toteuttaa ainakin kerran elämässään.

Mikael Winqvist sanoo päätyneensä lajin pariin juuri tällä tavalla.

– Ensin bucket listillä oli maratonin juokseminen. Seuraavaksi halusin haastaa itseni triathlonilla. Alunperin en ajatellut harjoittelusta tulevan tavoitteellista, mutta tässä sitä ollaan, sanoo ensi kesänä Barcelonassa ja Tallinnassa kilpaileva Winqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 9. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 10. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 11. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 12. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 15. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 7. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.